Fransa'nın saygın gazetelerinden Le Monde'un bugünkü başyazısında, pazar günü Brüksel'de yapılan zirvede Türkiye ile Avrupa Birliği arasında varılan anlaşma değerlendirildi.
"Türkiye, Avrupa'nın zaafını fırsat biliyor" başlıklı yazıda Avrupa'nın sığınmacı sorunuyla başetmedeki yetersizliği nedeniyle Türkiye'nin yardımına ihtiyaç duyması eleştiriliyor.
"Avrupa, birliği bozulmuş ve kararsız"
Avrupa'nın kendi ihmalkarlığının kurbanı olduğu savunulan yazı şu ifadelerle başlıyor:
"Birliği bozulmuş ve kararsız bir Avrupa karşısında Türkiye Cumhurbaşkanı güçlü konumda ve bu durum hoşuna gidiyor. Brüksel, aslında tek olan bir çifte krizin kilit aktörü olan Türkiye'ye kur yapıyor. Hem göç akını hem de Orta Doğu kaosu söz konusu"
Suriye'den gelen göçmenleri kontrol ve kayıt etmesi gereken Yunanistan'ın, "AB'nin dış sınırlarının muhafızı" rolünü üstlenmekte yetersiz kaldığının dile getirildiği yazıda, bu rolü yerine getirmesi karşılığında Ankara'ya 3 milyar avroluk yardım ve AB'ye üyelik sürecinin yeniden başlatılması sözünün verildiği belirtiliyor.
"Türkiye, Avrupa'nın çelişkileriyle alay etmekte haksız değil"
Le Monde'un başyazısında, Avrupa'nın göçmenlere karşı tavrı "milliyetçilik ve bencillik festivali" şeklinde nitelenerek "73 milyon nüfuslu Türkiye, Avrupa'nın çelişkileri konusunda alay etmekte haksız değil. 500 milyon nüfuslu kıta bir türlü mülteci akını karşısında toplu bir girişimde bulunamıyor" eleştirisine yer veriliyor.
"Orta Doğu'daki krizler AB'nin zaaflarını ortaya çıkardı"
Yazı, şu ifadelerle sona eriyor:
"Orta Doğu'daki çalkantılı ortamın doğurduğu krizler öncelikle AB'nin zaaflarını ortaya çıkardı: Ne bir ortak dış ve savunma politikası, ne bir göç politikası var... Ayrıca üyeleri arasında dayanışma az veya yok denilecek derecede. Bunlar Washington, Moskova ve Pekin'den görülebiliyor. Ancak Ankara'dan da görülüyor."