LDL kolesterol nedir? LDL yüksekliği ve düşüklüğü sebepleri

LDL kolesterol, kötü kolesterol olarak bilinir ve düşük yoğunluklu lipoproteindir. LDL kolesterol, karaciğerde üretilen bir proteindir ve kan yoluyla taşınır. Kan tahlillerinde gördüğümüz bu terimin yüksekliği ve düşüklüğü ne ifade ediyor? İşte bilmeniz gerekenler…

 

LDL kolesterol, kan tahlillerinde karşılaştığımız bir terimdir. LDL kolesterolün yüksekliği ve düşüklüğünün ne anlama geldiği vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün yüksekliği kalp hastalıkları riskini artırıyor. İşte tüm bilgiler..

NEDİR?

LDL kolesterol, vücutta ihtiyaç duyulan bölgelere dokulardaki kolesterolü taşır. LDL kolesterol vücutta belirli seviyelerde üretilir ancak bazı durumlarda bu seviye yükselir. Bu seviyenin yükselmesi damar sertliğine neden olmaktadır. Damar sertliğinin oluşması için tek neden LDL kolesterol değildir. Sigara, şeker hastalığı gibi birçok neden zaman içerisinde damar sertliğinin oluşmasına neden olur. LDL kolesterolün yükselmesi kalp ve damar hastalıklarına neden olur ve kişide kalp krizi riski artar. Sağlıklı bir kişide LDL düzeyi 130 mg/dL’nin altında olmalıdır.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NEDEN YÜKSELİR?

Sigara,
Diyabet,
Hareketsiz yaşam,
Stres,
Genetik,
Alkol kullanımı,
Aşırı kilo,
İlerleyen yaş,
Tiroit hastalıkları,
Böbrek ve karaciğer hastalıkları.

NASIL DÜŞER?

Kolesterolün damar yapısını bozan sigara, LDL kolesterolün yükselmesine neden olmaktadır. Sigarayı bırakmak HDL kolesterolünü yükseltecektir.
Hareketsiz yaşam kolesterolünüzün yükselmesine neden olur. Gün içerisinde yapacağınız kısa yürüyüşler bile kolesterolünüze iyi gelecektir.
Kilo, kolesterolün yükselmesine neden olur. Kilonuz fazlaysa diyetle ya da egzersizlerle kilolarınızdan kurtulmanız gerekmektedir.
Yulaf, çavdar, pirinç, arpa, nohut, kuru fasulye gibi posa zengini gıdalar kolesterolün düşmesini sağlar.
Sakatat yüksek oranda kolesterol içerdiği için mutlaka uzak durun.
Kırmızı et tüketimini haftada 1-2 porsiyonla sınırlandırın. Kırmızı et yerine balık, hindi ve tavuk tercih edin.
Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalar doymuş yağ içerdiği için mutlaka tüketiminizi sınırlandırın.
Süt ürünlerinde yarım yağlı ya da yağsız olanları tercih edin.
Fast food yiyecekler trans ve doymuş yağ içerdikleri için uzak durun.
Tereyağı ya da margarin yerine zeytinyağı kullanın.
Soya proteini kötü kolesterolü düşürür. Omega 3 kaynağı balık ise kolesterol seviyenizi sağlıklı bir düzeyde tutar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

NEU nedir? NEU yüksekliği ve düşüklüğü anlamı
RBC nedir? RBC yüksekliği ve düşüklüğü anlamı
MCHC nedir? MCHC düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Hayat Haberleri