Lavrov: PYD Cenevre görüşmelerine katılmalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, PKK'nın Suriye kanadı PYD'nin, Suriye'deki krizin çözümü için Esad rejimi ile muhalifler arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak görüşmelere katılması gerektiğini söyledi. Lavrov ayrıca ellerinde IŞİD'lilerin Gürcistan'da eğitildiğine dair bilgiler bulunduğunu iddia etti.

[Karar]

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da düzenlediği yıllık basın toplantısında Rusya'yı ilegilendiren dış meselelere değindi.

Sputnik ve TASS ajanslarının aktardığına göre Lavrov, Cenevre'de yapılacak Suriye barış görüşmelerine hangi grupların katılması gerektiği ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta Suriye Kürtlerinin de dahil olduğu geniş bir ölçekten muhalefet liderlerinin toplantılarda bulunması gerektiğini söyledi.

Israrcı olmayacağız

"Kürtleri çok önemli bir ulus ve DAİŞ'e karşı savaşta etkili bir birim olarak görüyoruz" diyen Lavrov, PYD Cenevre toplantısına katılmadığı takdirde görüşmelerden beklenen sonuçların alınamayacağını savundu. Lavrov buna karşın Kürt grupların görüşmelere katılması konusunda ısrarcı olmayacaklarını belirtti. Rus Bakan, barış görüşmelerinin Suriye'de ateşkesin sağlanması ve siyasi reformların yapılmasını hedeflediğini ifade etti.

Suriye krizine müdahil olma hakkımızı kullandık

Lavrov ayrıca Suriye'deki iç savaşa müdahil olmanın Rusya'nın "hakkı" olduğunu savundu. Rus Bakan, "BM Güvenlik Konseyi'nin bir üyesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri olarak Suriye'deki krize müdahil olma hakkımızı kullandık" diye konuştu.

IŞİD'liler Gürcistan'da eğitildi

Rus Bakan, konuşmasında IŞİD militanlarının Gürcistan'da eğitim aldığını öne sürdü. Lavrov, Moskova'nın elinde örgüt militanlarının Gürcistan'ın Penske Vadisi'nde eğitildiğine dair belgeler olduğunu iddia etti.

Irak'taki Kürt güçlere silah gönderdik

 Lavrov, IŞİD tehdidinin ortaya çıkmasının ardından hem Bağdat hükümetine, hem de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne silah yardımı yaptıklarını söyledi. Kürt güçlerine gönderdikleri silahları da Bağdat hükümeti aracılığıyla yolladıklarını söyleyen Lavrov, bunu "Irak'ın egemenliğine duydukları saygıya" bağladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Esad rejiminin Cenevre heyeti başkanı belli oldu
Fransa: PYD Cenevre'ye davet edilmeyecek
SMDK: Cenevre 3 toplantısı için kararımızı sabah açıklayacağız

Dünya Haberleri