Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartında taksit miktarını artırma yönündeki çalışması, son yıllarda altın fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle satışları azalan kuyumcuları umutlandırdı.
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman'ın yaptığı açıklamada, birkaç yıl öncesine kadar kredi kartıyla satın alınan altında taksit miktarının 12'ye kadar çıkabildiğini ancak alınan bazı ekonomik tedbirler sonucu bu uygulamanın kaldırıldığını söyledi.
Sektör temsilcilerinin BDDK yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler sonucu altın alımında 4 taksit uygulamasına geçildiğini dile getiren Başman, "Yaklaşık 1 yıldır bu uygulama devam ediyor ve bu uygulamadan sektör olarak 12 taksit kadar olmasa da yarar gördük. Ancak son günlerde BDDK'nın taksit sayısında iyileştirme yapacağı ve eskiden olduğu gibi 12 taksit uygulamasına sektörümüzü de dahil etmeyi düşündükleri haberleri bizi fazlasıyla memnun etti." diye konuştu.
TÜKETİCİ ALTIN YERİNE EV EŞYASINA YÖNELDİ
Başman, altın sektöründe son 2 yıldır durgunluk yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Eğer bu karar alınırsa, sektöre hareket geleceğini ve bizleri motive edeceğini düşünüyoruz. Dört gözle ve heyecanla bu kararın çıkmasını bekliyoruz. Altın, zaruri bir ihtiyaç olmadığı için insanların özel günlerinde ya da yatırım amacıyla kullanılıyor. Eskiden vatandaşlarımız yılbaşı, sevgililer günü ya da anneler gününde kredi kartıyla ziynet eşyası hediye alabilmekte ve bütçelerine dokunmadan 12 takside kadar rahatlıkla ödeyebilmekteydi. Taksit sayısının azlığı insanları altından soğuttu. En basiti, düğünlerde insanlar altın yerine ev eşyası hediye etmeye ya da para takmayı tercih etmeye başladı. Bu da işlerimizi olumsuz etkiledi. Taksit sayısı 12'ye çıkarılırsa işlerimizin önü açılır."
'KUYUMCULUKTA TAKSİT SINIRLAMASI KALKARSA SATIŞLAR YÜZDE 30 ARTAR'
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumcular Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı, kuyum sektöründe taksit sınırlamasının kalkması halinde satışların yüzde 30 artacağını bildirdi.
Muhabirin sorularını yanıtlayan Hoşhanlı, daha önce taksit sınırlamasının olmadığı sektörde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) Aralık 2013'teki düzenlemesi sonrasında taksitin kaldırıldığını, Ekim 2014'te ise kuyum sektörüne 4 taksit uygulaması getirildiğini ve bu uygulamanın hala devam ettiğini hatırlattı.
Hoşhanlı, uygulamanın yanlış olduğunu düşündüklerini, bu nedenle İTO olarak BDDK'yı ziyaret ederek bilgilendirmede bulunduklarını ifade etti. Taksit sınırlamasının kaldırılmasına en çok kuyum sektörünün ihtiyaç duyduğunu dile getiren Hoşhanlı, "Beyaz eşya ve elektronik gibi bazı sektörlerde alınan şeyler tüketim harcaması ama bizim sektörde alınan ürünlerin hemen hemen tamamı tasarrufa yönelik. Bir altın ya da mücevher alsanız bu tasarruftur, gelecekte onu değerlendirebilirsiniz. Yani sağ cebinizden alıp sol cebinize koyuyorsunuz. Dolayısıyla bu harcamaları teşvik etmek lazım." diye konuştu.
Kuyum sektöründeki harcamaların tasarrufu artırmaya katkı sağlayan bir mekanizme olduğunu, bu nedenle sektörlerine yönelik sınırlamayı adil bulmadıklarını vurgulayan Hoşhanlı, "İç piyasanın hareketlenmesi açısından da bakıldığı zaman, diğer sektörlerde taksit sınırlaması olmayacaksa bizim sektöre de sınır konulmamasını istiyoruz. Çünkü dünya ile rekabet eden bir sektörüz. Bunun iç piyasa ayağının da güçlendirilmesi ve ticaretin artırılması lazım." ifadelerini kullandı.
SEKTÖRÜMÜZDEKİ ALIŞVERİŞ TUTARI 500 LİRADAN BAŞLAYIP 50 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
Erhan Hoşhanlı, pırlantalı ürünlerin fiyatlandırılmasının altından biraz daha yüksek olduğunu, bu nedenle hediye almak ya da düğün nedeniyle alışveriş yapmak isteyenlerin biraz zorlandığını söyledi.
Sektörleri için 4 taksitin yeterli olmadığı konusunu uzun süredir dile getirdiklerini ifade eden Hoşhanlı, "Taksitte sınır konulmasını anlamıyorum. Diğer sektörlerde sınır konulmayacaksa, bizimkisine hiç konulmamalı. Çünkü sattığımız ürünler tasarrufa yönelik." dedi.
Hoşhanlı, sektörde yüksek miktarlı alışverişin de olduğunu, tüketicilerin sadece düşük alıma mahkum edilmemesi gerektiğini belirterek, sektördeki alışveriş tutarının 500 liradan başlayıp 50 bin liraya kadar çıktığını, ortalama alışveriş tutarının 5-10 bin lira arasında değiştiğini bildirdi.
Sabit gelirli kesimin 5 bin liralık bir ürünün fiyatını 4 defada ödemesinin kolay olmadığını, bu nedenle taksit sınırlamasının sektördeki alışverişi "imkansız" hale getirdiğini savunan Hoşhanlı, taksit sınırlamasının kalkması halinde sektörün satışlarında yüzde 30'luk artış olacağını kaydetti.