Modern Türk şiirinin öncülerinden İlhan Berk, 100. doğum yıldönümünde bir sergiyle anılıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Beyoğlu’ndaki binasında açılan ve 20 Ocak’a kadar sürecek ‘Şiir Her Yerdedir - İlhan Berk 100 Yaşında’ sergisi Berk’in üretim sürecine odaklanmış altı bölümden oluşuyor: ‘Omurga/25 Şiir Kitabı’, ‘Evren/Resimler’, ‘Yörünge/Kitaplık’, ‘Kılavuz/Defterler’, ‘Kabuk/Eşyalar’ ve ‘Harfler/Formlandırma Çabaları’.
10 yıl önce aramızdan ayrılan şairin 25 şiir kitabının omurgasını oluşturduğu sergide daha önce görülmemiş resim ve desenleri, 1955’lerden itibaren el yazısıyla tutmuş olduğu ve kapaklarını kendi hazırladığı defterleri ve bu defterlerin kapaklarıyla yayımladığı şiir kitaplarının sayfaları, her kitap için günümüzün önde gelen şair ve yazarlarının güncel görüşleri, videolar ve şairin kişisel eşyaları yer alıyor. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in, tasarımını ise Yeşim Demir’in gerçekleştirdiği sergide İlhan Berk’in Bodrum’da yaşamaya başladığı 1970 yılından itibaren bizzat kullandığı kendi kitaplığı da bulunuyor. Şairin dünyaya açılan penceresi olarak da yorumlanabilecek olan bu kitaplık, izleyiciler tarafından interaktif olarak incelenebilecek.
“Bu sergi, ünlü şair İlhan Berk’in 100. yaşını kutlamak amacıyla onun şiir ve resim çalışmalarını etkileyici bir biçimde bir araya getiriyor” diyen serginin küratörü Necmi Sönmez, İlhan Berk sergisinin önemli başlıklarını şöyle sıraladı: “İlhan Berk’in evindeki kütüphanesi vefatından sonra kendisinin bıraktığı şekliyle sergileniyor. Türkiye’de ilk defa bu şekilde sergilenen kütüphanede toplam olarak 2 bin 300 kitap var. Kütüphanenin tamamı dijital ortama da aktarıldı. Meraklılar kitaplıkta yer alan kitapların içeriğini bu ekrandan takip edebilecek. İlhan Berk’in 1955 yılından itibaren düzenli olarak tuttuğu çalışma defterleri videolara aktarılarak dijital ortama taşındı. Berk’in daha önce gösterilmemiş olan resimleri, desenleri, kolaj çalışmalarınının yanı sıra özel eşyaları (fırçaları, kalemi, daktilosu, pasaportları, gözlükleri vb.) bu sergide bir arada sergileniyor. İlhan Berk’in 25 şiir kitabı üzerine onun sanatını yakından takip eden önemli yazarların sergi için kaleme aldıkları metinler var. Bu metinleri yazan sanatçılardan bazıları ise Ferid Edgü, Orhan Koçak, Latife Tekin ve Murat Yalçın.”
İlhan Berk’in disiplinlerarası çalışmalarını tarihsel gelişim süreci içinde eşzamanlı olarak ele alan sergide hem edebiyatseverleri hem de sanat meraklılarını süprizler bekliyor. Bu arada sergiyle paralel olarak editörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği sergi kataloğu, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. İlhan Berk hakkında değerli bir kaynak kitap niteliğinde sayılabilecek katalog, sergiyle aynı adı taşıyor. Katalogta Ferid Edgü, Güven Turan, Orhan Koçak, Ekrem Işın, Selahattin Özpalabıyıklar, Efe Murad, Turgay Fişekçi, Sevengül Sönmez, Yalçın Armağan, Gonca Özmen, Rafet Arslan, Barış Acar, İlhan Usmanbaş gibi yazar ve sanatçıların ‘şiirimizin uç beyi’ olarak kabul edilen Berk’in poetikası, şiir serüveni, ressamlığı, yayıncılarıyla (Memet Fuat, Hüsamettin Bozok, Ferit Edgü) ilişkileri, yaşamöyküsü, anıları ve Türk şiirindeki yeri hakkında kapsamlı ve derinlikli değerlendirmeleri yer alıyor.