Kürtler, Bağdat'ı terk ediyor

Irak'ın başkenti Bağdat'taki devlet kurumlarında görev alan Kürtlerin, Şii milislerin tehditlerinden dolayı şehri terk ederek Kuzey Irak'a gitmeye başladığı bildirildi.

Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki ilişkiler petrol ihracatından kaynaklı bütçe kesintisinden sonra tüm alanlarda her geçen zayıflamaya devam ediyor.

Erbil ve Bağdat arasındaki petrol ihracatından kaynaklı başlayan gerginlikler ilk önce ekonomik ilişkilerin zayıflamasına neden oldu. Şimdi ise Irak ordusu içerisinde görev yapan askerlerin sayısında ciddi bir düşüş var. Bunun yanında Bağdat'taki çeşitli bakanlıklarda görev yapan Kürtler ise Şii milislerin tehditlerinden dolayı IKBY'ye geri dönmek zorunda kalıyor.

Ordudaki Kürtlerin sayısı onda birine düştü

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi ve Goran (Değişim) Hareketi Milletvekili Hoşyar Abdullah, Irak ordusunda görev yapan Kürtlerin sayısının yüzde 20'den yüzde ikiye düştüğünü iddia etti.

Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Elimizdeki gayriresmi bilgilere göre Irak ordusu içerisinde görev yapan Kürt askerlerin sayısı her geçen gün azalıyor. DAEŞ saldırıları öncesi bu oran yüzde 20'lerdeyken şimdi yüzde 2 oranına kadar düştü. Ordu içerisindeki askerlerin çoğu Şii. Askeriyede Kürt ve Sünnillere daha az görev verilmesi nedeniyle büyük bir dengesizlik söz konusu" ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Kürtlerden alındı

Ordu içerisindeki Kürtlerin sayısının düşüşte olmasının birkaç nedeni olduğunu söyleyen Abdullah, "Baas Saddam Rejimi'nin 2003'te yıkılmasından sonra, herkesi kapsayacak geniş bir ordu kurulmaya çalışıldı ve bu hedefte Kürtlere genelkurmaylık makamı verildi ancak DAEŞ saldırılarından sonra bu düzen ortadan kalktı. Genelkurmaylık Kürtler'den alındı. İstenilen değişiklikler başarılı bir şekilde gerçekleşmedi" görüşünü ileri sürdü.

Bağdat hükümetinde sayıları azalıyor

Irak Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Üyesi ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Renas Cano, merkezi hükümete bağlı bakanlık ve diğer birimlerde çalışan Kürtlerin sayısının "güvenlik tehdidinden" dolayı eskiye nazaran azaldığını söyledi.

Bağdat'ta çalışan ve önemli pozisyonlarda görev yapan Kürtlerin ölüm tehlikesi altında olduğunu iddia eden Cano, "Iraklı güvenlik güçleri, Bağdat başta olmak üzere diğer bölgelerde güvenliği sağlamakta oldukça yetersiz. Şii milisler, Kürtler ve diğer çalışanlar üzerinde ciddi bir tehdit haline geldi" yorumunu yaptı.

Bağdat'ta yaşamın Kürtler için zor olduğunun altını çizen Cano, "Dışarı çıkıp, normal bir insan gibi işini halletmen mümkün değil. Bağdat'ta yaşamak zindanda yaşamaya benziyor. Bundan dolayı gün geçtikçe, Kürtlerin merkezi hükümet içerisindeki sayısı da azalıyor" dedi.

ERBİL/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Barzani, hendeklerle bağımsızlık sınırlarını mı çiziyor?
Barzani'den DAEŞ sonrası Musul çıkışı

Dünya Haberleri