Uzmanlar, stres, hormonlu gıda tüketiminin yanı sıra özellikle küresel ısınmayla birlikte çevre ısısının yükselmesinin, deride yağ salgısını artırarak, kontrolsüz bakteri ve mantar üremesine neden olduğunu, yetişkinlerde 'erişkin aknesi'nin görülmesine yol açtığını belirtti.
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Rana Anadolu, özellikle ergenlik döneminde ciltte kendini gösteren aknenin artık yetişkinlerde de sık rastlandığını belirterek, "erişkin aknesi" tedavisinin gündeme geldiğini söyledi.
"AKNE ARTIK YENİ BİR HASTALIK"
Aknenin artık ergenlik dönemi hastalığı olmadığını ifade eden Anadolu, "Erişkin aknesi, deri hastalığı, yeni nedenlere bağlı ve bireye özgü ve uzun süreli tedaviler gerektiriyor. Çünkü, sivilce ya da ergenlik sivilcesi olarak bilinen akne, bugün tamamen farklı ve sık görülen yeni bir hastalık olarak karşımıza çıkmaya başladı." diye konuştu.
25 yaş ve üstündeki kadınların yüzde 50'sinde "erişkin aknesi" görüldüğünü anlatan Anadolu, "Yetişkin erkeklerde de ergen dönem dışında akne, özellikle de saç, sakal bölgesi ve gövdede çok daha sık görülüyor." bilgisini verdi.
"EN SIK DERİ FLORASI BOZULMASI GÖRÜLÜYOR"
Anadolu, erişkin aknesinin nedenlerini şöyle sıraladı: "Stres, gıdalarla alınan hormon benzeri maddeler, bisfenol gibi endokrin sistemi bozan çok sayıda kimyasal, böcek ilaçları, plastik katkı maddeleri, spor desteği olarak kullanılan protein ve karbonhidrat tozları, deriye yapışıp kalan ve temizlenmesi çok zor olan uzun ömürlü makyaj malzemeleri, deriye ve saça uygulanan her türlü yağ, deri ve bağırsak florasının bozulması en sık görülen nedenler arasında yer alıyor."
"TEDAVİ KİŞİYE ÖZEL OLMALI"
Anadolu, erişkin akne tipinin en rahatsız edici yönünün uzun sürmesi ve tedavi kesildiğinde tekrarlaması olduğuna dikkati çekti. Ergenlik dönemine giren çocuklarda normal kabul edilebilecek bu durumun, ergenlik dönemi bitince geçen akneden çok farklı olduğunu ifade eden Anadolu, yetişkin bir kadın veya erkekte görülen bu akne tipinin, kişilerin iş ve özel yaşantılarını olumsuz etkileyecek ve psikolojilerini bozacak düzeyde olabildiğini söyledi.
Anadolu, erişkin aknesinin tamamen o kişiye özgü nedenlerle ortaya çıktığını ve artış gösterdiğinin altını çizerek, "Erişkin akne tipinde tedavi, tamamen kişiye özgü planlanmalı." dedi.
"İNTERNET VE SOSYA MEDYA DA BİR ETKEN"
Stres ve endokrin sistemi bozan maddelerin, derinin yağ salgısının aşırı artmasına, yağ bezlerinin genişlemesine neden olduğunu anlatan Anadolu, sözlerine şöyle devam etti:
"Hormonal sistemi bozan ve yanıltan çok sayıda çevresel kimyasal madde var. Bunların sayıları oldukça fazla ve günlük yaşantıda bilmeden sürekli karşı karşıya kalıyoruz. Hormonal sistemi bozan maddeler, insan vücudunda hormonların bağlandığı hücre iskelelerine bağlanıyorlar. Vücut, bunları normal fizyolojik hormonlar zannediyor. Doku ve organların işleyişleri bu nedenle bozuluyor.