İlk yılında yarışmaya yer vermeyen Ayvalık Uluslararası Film Festivali, Cannes ödüllü yapımlar, geçen yıla damga vuran Türk yapımları, sinema öğrencileri ve çocuklara yönelik etkinliklerle festival takviminde markalaşmak için yola çıkıyor.
SALİHA SULTAN
Yaz bitti, sinefillerin festival mevsimi geldi. Sinefilleri bu eylülde birden fazla festival bekliyor. Adana, 12-18 Eylül’de Altın Koza Film Festivali’nin 29’uncusuna ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, Ayvalık ise 16-21 Eylül tarihlerinde Türk sinemasını yepyeni bir festivalle tanıştıracak. Seyir Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali, yılın merakla beklenen, dünya festivallerinde ses getiren yerli ve yabancı yapımlarla festival dünyasına hızlı bir giriş yapıyor. Direktörlüğünü Azize Tan’ın, program danışmanlığını Fatih Özgüven’in üstlendiği festival, film gösterimlerinin yanı sıra yönetmen, yapımcı, senarist ve oyuncularla söyleşilere, güncel meselelere dair panellere, 30 öğrenciyi şehirde ağırlayacağı ‘Genç Sinema’ programına, Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları iş birliğiyle çocuklara yönelik gösterim ve drama atölyelerine de ev sahipliği yapacak. İlk yılında yarışma bölümüne yer vermeyen festival kapsamında; yıl içinde kamera önünde ya da arkasında, sinemanın herhangi bir alanında gösterdiği başarıyla dikkat çeken, kariyerinin başındaki bir isme ise Mey|Diageo desteğiyle ‘Yeni Bir …’ ödülü verilecek. Festival, Ayvalık’ın ardından 24 ve 25 Eylül tarihlerinde Mordem Sanat işbirliğiyle Diyarbakır’da da izleyicilere özel bir seçki sunacak.
Açılış filmini Güney Kore sinemasının usta yönetmeni Park Chan-wook’un Cannes’da bu yıl ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne layık görülen Ayrılma Kararı olarak belirleyen festivalde, David Cronenberg imzalı Müstakbel Suçlar, Jerzy Skolimowski imzalı Aİ (EO), Mia Hansen-Løve imzalı Güzel Bir Sabah, François Ozon imzalı Peter von Kant , Rainer Werner Fassbinder imzalı Petra Von Kant’ın Acı Gözyaşları, Andreas Dresen’in Berlin ödüllü filmi Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı gibi birçok yapım izleyiciyle buluşacak. Türk sinemasından ise Tayfun Pirselimoğlu’nun Kerr, Ali Kemal Güven’in Çilingir Sofrası, Ali Tansu Turhan’ın ilk uzun metraj Diyalog, Ziya Demirel’in Ela ile Hilmi ve Ali, Nazlı Elif Durlu’nun Zuhal, Çiğdem Sezgin yeni filmi Suna’da, Cem Demirer’in Mendirek de Ayvalık’ta gösterilecek yapımlar arasında. Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde bu yıl, yakın zamanda kaybettiğimiz isimlere de özel bir program hazırlandı. Erden Kıral anısına Vicdan; Cüneyt Arkın anısına Orhan Oğuz imzalı İki Başlı Dev; Cem Madra anısına John Cassavetes’in yönettiği Yüzler, usta yönetmen Peter Brook anısına Yedi Gün… Yedi Gece gösterilecek. Festivalde film gösterimleri Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro ve Eski Köylü Pazarı Meydanı’nda yapılacak. Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde tam bilet 50 TL, indirimli bilet 30 TL olarak 9 Eylül’den itibaren Biletix’te satışa çıkacak. Eski Köylü Pazarı Meydanı’ndaki gösterimler ise ücretsiz gerçekleştirilecek. Festivalin bütün detaylarını ‘ayvalikff.org’ adresinden görebilirsiniz.
SİNEMA TARİHİNİN DÖRT USTASININ KLASİKLERİ ADANA’DA
Ulusal yarışma seçkisini önceki günlerde açıklayan Adana Altın Koza Film Festivali’ne günler kala yan etkinlikler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Festival bu yıl sinema tarihinin hepsi kendine özgü birer yaratıcı, kuramcı ve öncü olan, kendi kuşakları kadar gençleri de derinden etkileyen dört büyük ustası Satyajit Ray, Pier Paolo Pasolini, Luis Bunuel ve Robert Bresson’u özel gösterimlerle anacak. Hindistan ve dünya sinemasının büyük ustalarından Ray’ın 100. doğum yılı nedeniyle filmografisinin en sevilen eserleri ile, Apu Üçlemesi’ni oluşturan ‘Yol Ağıdı’, ‘Yenilmez’ ve ‘Apu’nun Dünyası’ ile anılacak. Pier Paolo Pasolini’nin 100. yaşı dolayısıyla da İtalya’daki yozlaşmayı eleştirdiği ilk filmi, ‘Dilenci’ gösterilecek. Gerçeküstücü sinemanın en önemli temsilcilerinden Luis Bunuel’in de Adana Kozan’a bağlı Sis’te doğan Süryani Yaşlı Aziz Samaan’ın münzevi hayatından esinlenerek yaptığı 43 dakikalık filmi ‘Ekmeksiz Toprak’ gösterilecek. Polonya sinemasının ustalarından Jerzy Skolimowski ise ‘Rastgele Balthazar’ filmiyle anılacak.