Rumeli türküleriyle sevilen ve 81 yaşında hayatını kaybeden Arif Şentürk düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.
Türkücü Şentürk, sağlık durumu ağırlaşması üzerine pazar günü kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alındı, ardından hastanede hayatını kaybetti. Şentürk için Zeytinburnu Seyitnizam Camii'nde ikindi namazı sonrası cenaze töreni düzenlendi. Törende oğulları Ercan ve Uğur Şentürk ile kızı İnci Kilimci taziyeleri kabul etti. Törene ailesi ve yakınlarının yanı sıra sanatçı dostları da katıldı. Arif Şentürk'ün tabutunun üzerine Türk bayrağı ve Zeytinburnu Amatör Spor Kulübü Yıldızspor'un forması konuldu.
"BİZİM ÇINARIMIZ GİTTİ"
Oğlu Ercan Şentürk, "Bizim çınarımız gitti. Herkesten Allah razı olsun, kimse yalnız bırakmadı. Ne mutlu bize. Yapacak bir şey yok, son dakikaya kadar yanındaydık. By-pass oldu, pil takıldı. Yaş itibariyle kaldıramıyor bünye" dedi. Şentürk'ün arkadaşı sanatçı Soner Özbilen, "Arif benim arkadaşımdan öte can dostumdu. Televizyonun siyah beyaz olduğu dönemden beri Rumeli'yi temsil eden iki sanatçı vardı. Arif Şentürk ve Soner Özbilen. Ne mutlu bize ki biz camiamızı temsil etmekte başarılı olduk. Arif bayrağı çekti birlikte yürüttük o bayrağı. Ben kolumun bir tanesini vermiş oldum. Arif hiç unutmayacağımız türküleriyle aramızda olan bir dostumuz" şeklinde konuştu.
"YÜREĞİMİZİ ACITTI"
Şarkıcı Faruk Yılmaz, "Yıllarca birlikte çalıştık. Arif ağabey yüreğimizi acıttı. Bugün bizim kara günümüz ama mutlu gitti sanrım bu dünyadan. Çok güzel türküler icra etti. Orijinal bir adamdı. orijinal geldi, orijinal gitti" dedi. Ekrem Pehlivan ise "Renkli önemli bir şahsiyeti kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Rumeli camiamızın başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.
Kılınan cenaze namazının ardından Arif Şentürk Yedikule Mezarlığına defnedildi.
ARİF ŞENTÜRK KİMDİR?
Rumeli türküleriyle tanınan Türk halk müziği sanatçısı Arif Şentürk, 81 yaşında hayatını kaybetti.
Usta sanatçı, babası Arnavut İsa Şentürk ve annesi Boşnak Fikriye Laguciç'in oğlu olarak Makedonya'nın Kumanova şehrinde 1941 yılında dünyaya geldi.
İlk ve orta öğrenimini Kumanova'daki Türk okullarında tamamlayan Şentürk, 1956'da ailesi ile birlikte Türkiye'ye göç etti. Önce Kırklareli'ne, ardından da İstanbul Zeytinburnu'na yerleşti.
Kalabalık bir ailede büyüyen ve 6 kardeşe sahip olan Şentürk, ekonomik zorluklardan dolayı 15 yaşından itibaren uzun yıllar marangozluk, boksörlük, futbolculuk, hakemlik ve berberlik gibi birçok farklı meslekte çalıştı.
TRT SES YARIŞMASI KARİYERİNİN DÖNÜM NOKTASI OLDU
Müzik sevgisi ve yeteneğiyle küçük yaşlarda dikkati çeken sanatçı, aynı zamanda Bakırköy ve Yeşilköy Halkevi Müzik Kolu'nda müzik eğitimi aldı.
Şentürk, 1974'te TRT radyosunda duyduğu "Türk Halk Müziği Amatör Ses Sınavı" düzenleneceği anonsuyla yarışmaya katılmaya karar verdi.
Harbiye'deki Mesut Cemil Stüdyosu'nda düzenlenen yarışmaya katılan Şentürk, önce Anadolu türküleri okudu. Ancak o dönemde birçok Anadolu türküsü olmasından dolayı Şentürk'e, 'Bunlar tutmaz. Sen Rumeli'den geldin niye Rumeli türküleri okumuyorsun? Git biraz hava al gel onları oku.' denildi.
Yarışmada sonrasında "Vardar Ovası" ve "Bulut Gelir Seher ile" adlı türküleri seslendiren sanatçı, Nida Tüfekçi tarafından keşfedildi ve onun desteğiyle Türk halk müziği dünyasına adım attı.
"AMAN BRE DERYALAR" TÜRKÜSÜ İLE ÜN KAZANDI
Şentürk, yarışma kapsamında bant doldurma hakkı elde ederek, 1975'ten sonra başarıyla seslendirdiği türkülerle tanınmaya başladı. Usta sanatçı, "Aman Bre Deryalar" türküsü ile ülke genelinde ün kazandı.
Türk halk müziğine "kaynak kişi" ve "derleyici" sıfatları ile pek çok eser kazandıran Arif Şentürk, sanat hayatı boyunca 12'den fazla albüme imza attı.
Sanatçının müzikseverlerin beğenisine sunduğu albümler arasında "Rumeli Türküleri", "Deryalar", "Kına Havası", "Mendilimin Yeşili" ve "Yemen" yer alıyor.
Şentürk, bazı özel televizyon kanallarında "Rumeli'den Sesler" ve "Rumeli Rüzgarı" adı ile programlar hazırlayıp sundu. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere yurt dışında konserler veren sanatçı, Türkiye'nin birçok şehrinde festivallerde de sahne aldı.
Arif Şentürk, Kosova, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan gibi bölgelerden derlediği özellikle "Ramize", "Deryalar" ve "Safiye" gibi Rumeli türküleriyle beğeni kazandı.
Film müzikleri de yapan sanatçı birçok dizi ve filmde çeşitli rollerde yer aldı. Evli ve iki oğlu olan Şentürk, 2018 yılının aralık ayında bypass ameliyatı geçirmiş ve başarılı bir operasyon sonrasında sağlığına kavuşmuştu.
Son olarak pazar günü rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan usta sanatçı, yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Dün akşam saatlerinde kalbi duran Arif Şentürk, bugün ikindi vaktinde Zeytinburnu Seyyid Nizam Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.
Usta sanatçının rol aldığı bazı dizi ve filmler ise şöyle:
2010 "Akasya Durağı", 2001 "Buruk Sevinçler Sokağı", 1999 "Artık Dün Yok", 1997 "Bitmeyen Bekleyiş", 1995 "Bir Rüya Gibi", 1995 "Afilli Kemal", 1995 "Sıra Bende", 1994 "Beklenmeyen Misafir", 1993 "Yaşarken Öldüm", 1989 "Ramize", 1987 "Umut Tüneli", 1985 "Soykırım"