Sinema Yazarı Serkan Çellik: Dijital film platformlarındaki abone kaybının sebebi ekonomik kriz değil

Dijital platformların dünya genelindeki abone kaybı dikkat çekmeye devam ediyor. Sinema yazarı ve eleştirmeni Serkan Çellik, dijital platformların abone kaybını ekonomik krize bağlamadığını söyledi. 'Dijital platform abonelikleri halen en ucuz eğlence seçeneği' diyen Çellik, abone sayısındaki düşüş sebebinin içerik kalitesi ve rekabet kaynaklı olduğunu belirtti.

YUSUF ÖZGÜR BÜLBÜL

Netflix, yılın ilk çeyreğinde 200 bin, ikinci çeyreğinde 970 bin abone kaybetti. Tarihinde ilk kez, üst üste iki dönemde küçülmüş oldu. Benzer durum diğer mecralar için de geçerli. Bu Hafta Ne İzlesem? adlı e-bültenin yazarı ve Ters Ninja web sitesinin imtiyaz sahibi Serkan Çellik, dijital platformların abone kaybıyla ilgili konuştu. Abone kaybıyla ilgili şirketlerin bazı önlemler geliştirdiğini ifade eden Çelik şunları dile getirdi:

"Netflix, yılın ilk çeyreğinde 200 bin, ikinci çeyreğinde 970 bin abone kaybetti. Tarihinde ilk kez, üst üste iki dönemde küçülmüş oldu. Bu durumu çözmek için de çeşitli önlemlere başvurdu. Bunlardan biri, şifrelerini paylaşan abonelerden ek ücret talep etmek. 8 ülkede başladı bu uygulama, bize ne zaman geleceği belli değil ama yaygınlaşması ön görülüyor. Şirket ayrıca mayıs ayında 150, haziran ayında 300 çalışanının işine son vermek durumunda kaldı. Bazı büyük bütçeli projeleri de sallantıda. Kazanç elde edemezse yatırım da yapamaz çünkü."

'ABONE KAYBININ SEBEBİ EKONOMİK KRİZ DEĞİL, KALİTE VE REKABET'

Film Arası Dergisi’nde editör olarak da çalışan sinema yazarı Çellik, platformların abone kaybının nedenini ekonomik krize bağlamadı. Çelik, "Bence abone kaybının sebebi ekonomik kriz değil. Dijital platform abonelikleri halen en ucuz eğlence seçeneği. Sinema, konser, tiyatro biletleri alıp başını gitti. Bunlara ulaşmak için harcanacak yol masrafını saymıyorum bile. Son zamlara rağmen bir buçuk sinema bileti fiyatına 4 ayrı evde belki 8-10 kişi bir ay boyunca Netflix izleyebiliyor. O yüzden abone sayısındaki düşüşün sebebi içerik kalitesi ve rekabet kaynaklı" şeklinde konuştu.

'İNSANLAR DEĞİŞİKLİK İSTİYOR'

Netflix'in, kullanıcıların farklı mecraları denemesiyle birlikte sarsıldığını kaydeden Çellik, kaçışın ana nedeninin farklı mecraları deneme istediği olduğunu belirtti. Çelik şöyle dedi:

"Netflix, nitelikten çok niceliğe bakarken, rakipleri tarafından sarsıldı. Çünkü insanlar karbon kopya Netflix dizilerinden sıkıldı ve farklı platformları deniyorlar. Diğerleri daha mı iyi, hayır ama değişiklik istiyor insanlar. Bir başka merak edilen aboneliklerde neden öğrenci planı yok? sorusu. Aslında var ama bunu platformlar değil bankalar sağlıyor. Birçok bankanın gençlere yönelik mobil uygulama şeklinde tasarlanmış servisleri var ve bu servisler aracılığıyla ödeme yapıldığında tüm platformlara yüzde 50’ye varan indirimle ulaşılabiliyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Spielberg'den 'dijital' sinema çıkışı: Sinemacıları yarı yolda bıraktılar
Netflix'ten reyting hamlesi

Kültür Sanat Haberleri