Perdede grev adımı

Tiyatrolar 1 Temmuz sonrası açılmaya hazırlanırken, sahnede sular durulmuyor... Devlet Tiyatroları çalışanı işçiler, özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle greve çıkmaya hazırlandıklarını duyurdu. 4/D statüsünde çalışmaya başlayan emekçiler, bakanlık bünyesinde aynı statüde çalışmalarına rağmen işçilerin hakları arasında eşitsizlik olduğunu belirtti. Grev oylamasına yüzde 96 ile yeşil ışık yakıldı.

SALİHA SULTAN | KARAR

‘Müzisyen, film, dizi ve prodüksiyon ekipleri’ne aşı önceliği karmaşa yarattı. Kayıtsız müzisyenler e-nabız sisteminden randevu alamadı. Tiyatrocu Behzat Uygur aşıda tiyatrocuların anılmamasını eleştirirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ‘tiyatrocularımız da sisteme dahil’ açıklaması yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise tiyatroculardan aşı beyan listesi doldurup yollamasını istedi. Bakanlığın çağrısı 1,5 yıllık pandemi sürecinde hala tiyatroculara yönelik bir veri tabanı oluşturulmadığını ortaya koydu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekiplerinin’ aşı olmaya başlayabileceğinin açıklaması kültür sanat sektöründe karmaşa yarattı. Açıklama ile aşı randevusuna yönelen birçok müzisyen hayal kırıklığı yaşadı. Rap şarkıcısı Anıl Piyancı sosyal medya hesabından “10 dakikada 1 e-nabız a giriyorum aşı çıkmamış, çıkan müzisyen arkadaşlar var mı?” diye sordu.

Müzisyen Ceren Aksan Mumcu da “Müzisyen sayılmak için daha ne yapmam lazım acaba? 5 yıllık konservatuvar akademik kariyerime ek 10 küsür yıldır da sanatçı olarak şahsi şirketimle müzisyen ve sanatçı olarak devletin vergi mükellefiyim. 20 yıla yakındır meslek olarak müzisyenlik yapıyorum. İşsiz kaldığım son 1,5 yıl boyunca kazancım olmamasına rağmen yine de birikimlerimle vergilerimi ödemeye devam ettim. Yine de bana aşı yok... Sevgiliden MSN mesajı bekler gibi e-nabız güncelliyorum” ifadeleriyle kendisine aşı randevusunun neden verilmediğini sordu. Birçok müzisyen de kayıtsız oldukları için aşı randevusu alamadıkları gerekçesiyle tepki gösterdi.

Öte yandan aşı açıklamasında tiyatroculara yer verilmemesi de tepki topladı. Tiyatrocu Behzat Uygur, konuya ‘Abdülkadir’ şarkısıyla paylaştığı “Tiyatrocular yok. Acaba Abdülkadir albümünden müzisyen olarak değerlendirilir miyiz?” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Bakan Koca ise Uygur’a “Behzat Bey, sizin sıranız gelmişti zaten yaş grubunuz sebebiyle. Merak etmeyin, tiyatrocularımız ilan ettiğimiz kapsama dahil” cevabını verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise dün tiyatroculara yönelik açıklama yaptı. Tiyatro sanatçıları ile bağlı hizmetlerde görev alan kişilerin bilgilerinin Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından toplanarak Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacağını kaydeden bakanlık, tiyatroculara ‘guzelsanatlar.ktb.gov.tr’ adresinde yer alan duyuruda paylaşılan ‘Aşılama Programı Beyan Listesi’ni hazırlayarak en geç 11 Haziran 2021 Cuma günü saat 16.00’ya kadar ‘asi.tiyatro@ktb.gov.tr’ adresine iletmeleri gerektiğini kaydetti.

KARAR, 21 Nisan 2020’de ‘Hazırlıksız yakalandık’ haberiyle bakanlığın bir veri tabanının olmadığını gündeme getirmişti. Söz konusu haberimizde Kültür Bakanı Danışmanı Selim Terzi, özel tiyatrolara yönelik bir veri tabanı bulunmadığını belirtmişti.

Haziran 2020’de açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz yeni dönemde özel tiyatroların çalıştırdıkları sigortalı tiyatro oyuncusu, teknik personelini kayıt altına alacaklarını belirterek “Bu kayıtlar, vereceğimiz destekler için de kriter olarak getirildi” demişti.

Tiyatro dünyasından aşı formu doldurması çağrısı yapan bakanlığın 1,5 yılı aşan pandemi sürecine rağmen hala bir veri tabanı oluşturmadığını ortaya koydu.

DEVLET TİYATROLARI İŞÇİLERİNDEN GREV KARARI

Uzun süredir Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda çalışan işçilerle aynı haklara sahip olmak için mücadele veren Devlet Tiyatroları (DT) işçileri, istekleri yerine getirilmeyince grev kararı aldığını açıkladı. Öte yandan açıklamada, ayrıca yetkili sendikalar olan Hak-İş Öz Büro İş tarafından oylama öncesi işçilerin telefonla aranarak grev oylamasında ‘Greve hayır oyu atın’ yönünde telkinde bulunulduğu iddia edildi.

İddialara karşın, grev kararı almada büyük bir çoğunluk elde edildi, 4 Haziran’daki oylamadan ve gayri resmi sonuçlardan yüzde 96 ile greve evet kararı çıktı. Grev kararı, 4/D statüsünde çalışan DT işçilerinin bağlı oldukları Kültür ve Turizm Bakanlığındaki hali hazırdaki toplu iş sözleşmesinin, çok düşük rakamlar altında olan TÜHİS’in klasik toplu iş sözleşmesine mahkum edilmesine karşı alındı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Orhan Gencebay müzisyenlerin talebine farklı yerden baktı

Kültür Sanat Haberleri