VakıfBank Kültür Yayınları, 19’uncu yüzyılda Osmanlı Irak’ı ile ilgilenenler için bir başucu eseri niteliğindeki ‘Modern Irak’ın Osmanlı Kökenleri’ kitabını yayımladı. İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarından Ebubekir Ceylan, 2011’de ilk olarak I.B. Tauris tarafından İngilizce yayımlanan kitabında Osmanlı’nın taşra vilayetlerden Bağdat vilayetinde, Osmanlı modernleşmesinin kamu hizmetlerine yansımalarını ve Tanzimat reformlarının uygulanışını ele alıyor.
Çevirisini Kenan Koçak’ın üstlendiği eserde, ‘Osmanlı Irak’ı: Coğrafya, Halk ve Tarih’, ‘Devleti Geri Getirmek: Irak’ta Osmanlı Doğrudan Yönetiminin Yeniden Tahkimi’, ‘Bağdat’ta Osmanlı Vilayet Yönetimi’, ‘Osmanlı Bağdat’ında Uygulanış Şekliyle Tanzimat’, ‘Toprak ve Aşiretler’, ‘Kamu Hizmetleri ve Bağdat’ta Modernleşme’ başlıklı beş bölüm yer alıyor.
Kitapta Memlük valiler döneminin sona erdiği 1831’den yüzyılın son çeyreğine kadarki dönemde Bağdat vilayetinde yaşanan merkezîleşme ve modernleşmeyi ele alan Ceylan, Osmanlı tarafından buraya yapılan yatırımları da sıralayarak, önemine değiniyor. Osmanlı’nın bölgeye hizmetlerinin hakimiyeti sona erdikten sonra da devam ettiğini vurgulayan Ceylan, “Osmanlı’nın kurduğu okullarda eğitim alıp yetişenler, saydığımız hizmetler ve binalar içerisinde Osmanlı havasını teneffüs ederek bu mirası bizzat tecrübe edenler modern Irak Devleti’nin kuruluşunda çok önemli roller üstlenmişlerdir” diyor.