Kara günün ‘kırmızı yeleklileri’ sanat oldu

Türk Kızılay’ın, 150 yıl önceki kartpostal geleneğini bugüne taşıdığı ‘Kırmızı Yelek’ sergisi Artizan Sanat’ta açıldı. Görenlerde Kızılay gönüllüsü olma isteği uyandıran eserlerde, depremden maden kazasına birçok felakette ön safta yer alan Kızılay gönüllülerini resmeden sanatçı Genco Demirer, "Felaketi yaşayanlar değiller ama yaşayanlarla içine giriyorlar, acıyı birlikte yaşıyorlar. Gözlerinde ise hiç korku yansıtmıyorlar. Bu yüzden bize hep güler yüzle bakan gönüllüler çizdim" diye konuştu.

SALİHA SULTAN

İstanbul’un kültür sanat denilince akla gelen ilk semtlerinden Beyoğlu’nun artık yeni bir kültür sanat mekanı daha var. Sezon boyu sinema ve sergi etkinliklerine odaklanacak Artizan Sanat, Mis Sokak 3 numarada açıldı.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) projesi kapsamında Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde hayata geçen Artizan Sanat’ın ilk fiziki etkinliği ise, yapay zeka çalışmaları ile de tanınan sanatçı Genco Demirer’in Türk Kızılay’ın gönüllülerine odaklanan dijital eserlerinin yer aldığı ‘Kırmızı Yelek’ sergisi oldu. Kızılay Sanat işbirliği ile hayata geçen sergide depremden maden kazasına birçok felaketi hatırlatan çarpıcı eserler görenlerde Kızılay gönüllüsü olma isteği de uyandırıyor. Serginin dün akşam gerçekleşen açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Hilâl-i Ahmer’in 150 yıl önce kurulan ilk mekanının Beyoğlu’nda yer aldığını hatırlatarak, “Kızılay bu milletin en eski kurumlarından biri, hilal bizim için ayrı bir anlam taşıyor… Kızılay tarihi boyunca insanlık için büyük gayret gösterdi. Bugüne kadar birçok projede beraber olduk, bundan sonra da çalışmalarımız hep devam edecek” diye konuştu. Yıldız, sergide yer alan ve Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ün Kızılay yeleği ile resmedildiği eseri de satın alacaklarını kaydetti.


Mehmet Lütfi Şen, Haydar Ali Yıldız, Genco Demirer ve Kerem Kınık
sergi açılışını birlikte gerçekleştirdi.

Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık da, hem ev sahipliği, hem cömertliği için Beyoğlu Belediyesi’ne teşekkür ederek, serginin ana fikrine ilişkin şu bilgileri aktardı: “Kızılay geçmişte o savaş günlerinde, sıkıntılı dönemlerinde gelir elde etmek için kartpostalları kullanmıştı. Kızılay’ın kurucularından olan Macar Abdullah Paşa, Macar isyanlarında Anadolu’ya sığınmış bir hekimdi. Şair Nigar da kartpostalların üzerine şiirler yazarak bu kartpostalların satılmasını sağlamaya gayret etmişti. Osmanlı döneminde taş baskı ile yapılmış bu 150 yıllık kartpostallar ile ayrıca toplumsal mesajlar verilmeye çalışılıyordu.” Kınık, bugün Hilâl-i Ahmer olmadan bir tarih yazılamayacağını vurgulayarak, “Bugün geçmişteki o geleneği modernize etmiş özgün bir serginin açılışındayız. Ümit ediyorum pek çok sanatçya ilham olur. Birçok sivil toplum kuruluşu böyle çalışmalar bekliyor. Çünkü sanat demek diğerkamlık demektir, insanın derdini anlatmıyorsa ne kadar sanat denilebilir” diye konuştu.

100 YIL ÖNCEKİ ESERLERLE İLİŞKİ KURULDU

Serginin proje koordinatörü ve Kızılay Sanat Direktörü M. Lütfi Şen de konuşmasında serginin hazırlığının üç ay sürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu sergi Türk milletinin mayasında bulunan iyilik geleneğinden hareketle hazırlandı. Hilâl-i Ahmer’den Kızılay’a 150 yıldır devam eden gönüllülük hareketini merkezine alıyor. Buradaki eserler 100 yıl önce Hilâl-i Ahmer için çizen ressamlarla ilişki kurarak öncelikle gelenekle bağ kuruyor, ardından geleceğin sanat enstrümanı olan dijital artı kullanarak o geleneği günümüzde yeniden yaratıyor” diye konuştu. Artizan Sanat Etkinlik Koordinatörü Tuba Deniz Özden de, mekanın ilk fiziksel etkinliğini böyle anlamlı bir sergi ile yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

100 SANATÇIDAN 100 ESER DAHA

Sergi açılışında ayrıca Kızılay Sanat’ın Cumhuriyetin 100. yıldönümü nedeniyle hayata geçireceği yeni bir projenin duyurusu da yapıldı. Kızılay’ın hazırlık sürecinde olduğu ‘100 Sanatçı 100 Gönüllü’ adı verilen proje kapsamında sanatçıların üreteceği gönüllü temalı eserlerin sergiye dönüşerek, yine Kızılay yararına satışa sunulacağı belirtildi. Tamamı 45 eserden oluşan, salonda şu an 25 eserin yer aldığı ‘Kırmızı Yelek’ sergisi kapsamında, 23 Kasım saat 18.00’da sanatçı Genco Demirer ile küratör Mehmet Lutfi Şen’in katılacağı ‘Dijitalleşme ve Yaratıcılık’ başlıklı bir söyleşi de gerçekleşecek. Eserlerin satışından elde edilecek maliyet dışı gelirin tamamının Kızılay’a bağışlanacağı sergi, 30 Kasım’a kadar her gün 10.00-18.00 saatleri arasında Mis Sokak 3 Numara’da yer alan Artizan Sanat’ta görülebilir.

ONLARI BİZE GÜLER YÜZLERİYLE BAKARKEN ÇİZDİM

Sergide konuştuğum sanatçı Genco Demirer, daha önce yapılmamış bu proje kendisine geldiğinde heyecanlandığını vurgulayarak, “Çok uzun süredir figür çalışmıyordum daha soyut işler çıkarıyordum, bu sebeple de sevdiğim bir çalışma oldu” dedi. Demirer, çalışmaya başlarken Kızılay’ın fotoğraf albümlerini incelediğini ve kendisindeki gönüllü algısını resmettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Çalışırken beni en çok etkileyen bir felaketin içinde gördüğümüz kırmızı yeleklilerdi. Felaketi yaşayanlar değiller ama yaşayanlarla felaketin içine giriyorlar, acıyı birlikte yaşıyorlar. Gözlerinde ise hiç korku yansıtmıyorlar. Bu yüzden bize hep güler yüzle bakan, tebessüm eden gönüllüler çizdim, çünkü gönüllü deyince gözümün önünde hep böyle kareler vardı.”

HİLÂL-İ AHMER’İN KARTPOSTALLARINDAN İLHAMLA

Kızılay’ın bir buçuk asrı aşan geleneğine gönderme yapan sergi, ilhamını Hilâl-i Ahmer kartpostalları için resim çizen ressamlardan aldı. Sergide, sanatçının 22 adet günümüz Kızılay gönüllü çalışmalarını kendi dijital özgün üslubuyla yorumladığı eserler yer alıyor. Her bir eser 100 x 70 cm boyutunda Hilâl-i Ahmer kartpostalların dikey/yatay boyutlarına gönderme yapıyor. Kırmızı yelekli portreler, yangın, sel, deprem, gibi birçok farklı afet alanında çalışan gönüllüleri konu alan eserlerin yanı sıra kuruma Kızılay ismini veren Mustafa Kemal Atatürk’ün kırmızı yelekli resmi de sergide yer alıyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Adana'da maden ocağında kontrollü patlama sırasında 2 işçi göçük altında kaldı
Sinemanın ‘ipekyolu’nda bu yıl on film yarışıyor
Altın Terazi’nin kefesinde ‘eşitlik’ var

Kültür Sanat Haberleri