Fransız sosyolog Alain Touraine hayatını kaybetti

Post-endüstriyel toplum kavramının mimarı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki toplumsal hareketler alanında yaptığı saha çalışmalarıyla tanınan Fransız sosyolog Alain Touraine 97 yaşında hayatını kaybetti.

École des Hautes Études en Sciences Sociales'in araştırma direktörlüğünü yürüten, sosyal bilimler dünyasının önde gelen entelektüellerinden Fransız sosyolog Alain Touraine, 97 yaşında vefat etti.

Sosyoloğun kızı olan eski sosyalist bakan Marisol Touraine, babasının 9 Haziran sabahı Fransa'nın başkenti Paris'te vefat ettiğini duyurdu.

3 Ağustos 1925'te Hermanville-sur-mer'de dünyaya gelen Touraine, Renault araba fabrikasında yaptığı ilk çalışmalarından "spekülatif kapitalizmin metamorfozu"nu konu alan son çalışması bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Kendini "edebiyat tarafından yetiştirilmiş son jenerasyonun mensubu" olarak tanımlayan Touraine, kariyeri boyunca sosyal konular ve çatışmayla ilgili birçok çalışmaya imza attı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki ilk kuşak Fransız sosyologları arasında Touraine'nin çalışmaları eylem sosyolojisi üzerine yoğunlaştı.

BİLİMSEL HAYATI VE TEMEL ÇALIŞMALARI

Toplumun geleceğini yapısal mekanizmalar ve kendisinin aktör olduğu sosyal mücadeleler aracılığıyla şekilleneceğine inanan Touraine, Talcott Parsons'ın işlevselciliğine alternatif olarak tasarladığı düşüncesini, toplumun kendi üzerinde eylem yapabilirliği olarak tanımladı. (The Self-Production of Society,1977).

Mayıs 1968'de Fransa çapında kampüste öğrenci hareketleri patlak verdiğinde Nanterre'de sosyoloji profesörü olan Touraine, hareketi yerinde gözlemledi ve bununla ilgili ilk çalışmalardan birini yazdı.

Touraine 1969'da, Amerikalı sosyologlar Daniel Bell ve David Riesman'ın da kullandığı "post-endüstriyel toplum" kavramını dile getiren ilk kitaplardan birini yayınladı.

1980'lerin sonunda Polonya'da Solidarnosc (Dayanışma) hareketinin ortaya çıkışını gözlemledi. Polonya'dayken sosyolojik müdahale adlı araştırma metodunu geliştirdi ve bunu 'The Voice and the Eye' ( Ses ve Bakış) kitabında ortaya koydu.

Kariyerinin çoğunda asıl ilgi alanı toplumsal hareketler olan Alain Touraine, başta Latin Amerika olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki işçi hareketleri üzerine kapsamlı çalışmalar yaptı ve yazılar yazdı.

Alain Touraine, 1968 - 1970 arasında Fransız Sosyoloji Topluluğu'nun başkanlığını ve 1974 - 1978 arasında Uluslararası Sosyoloji Derneği'nin Başkan Yardımcılığını yaptı. Ayrıca Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Polonya Bilimler Akademisi, Avrupa Akademisi, Meksika Bilimler Akademisi ve Brezilya Edebiyat Akademisi gibi çok sayıda akademinin yabancı üyesidir.

Yakın zamanda küresel salgın ve diğer konular bağlamında hem siyasi, hem ekonomik hem de kültürel açıdan daha fazla çağdaş küresel sorunla yüz yüze kalacağımızı söyleyen Touraine, duyguyu temele oturtan bir sürecin başladığını öne sürmüştü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri