Bilim kurgu filmleri çoğu kişi tarafından sevilmektedir. Ancak bilinen filmler hep aynı ve yorumlanan filmlerde de bu yüzden farklı bir isim görememekteyiz. Filmler arasında fark edilmemiş olanlar aslında çok güzel olduğu halde hala keşfedilmeyi bekleyen filmler var. Bu keşfedilmeyi bekleyen filmleri keşfetmek için hazır olun.
BİLİM KURGU FİLMLERİNİN ÖNCÜLERİ
Bilim kurgu diyince akla ilk gelen filmler vardır. Öncelikle bu filmleri izlememişseniz listede gözden kaçırdıklarınız varsa bunları izleyerek film serüvenine başlamanızı tavsiye ederiz. Bilim kurgunun en çok isminden söz ettiren filmleri;
-Matrix Üçlemesi ve Animatrix 9’lusu
-Star Wars Serisi 9 film, Mayısmunlar Cehennemi ve diğerleri
-Inception, Interstellar, Tenet, Back to the Future, Dune, The Martian, Gravity, Riddick, Lucy, Pasific Rim tadında olanlar
-Marvel ve DC Evrenindeki tüm üstünler: Superman, Superwoman, Spiderman, Iron Man, X-Men, Batman, Hellboy, Watchmen, Antman, Kaptan Amerika, Thor, Avangers ve Saz Arkadaşları
Terminator, X-Men, Transformers, Resident Evil, 2012, I Robot, Age of Tomorrow
Bu filmler öne çıkan filmler arasındadır. Fimleri izlerken yıllarına dikkat ederek yorumlamak ve ona göre dikkatle izlemek de önemlidir ve bu sizin filmden daha çok keyif almanızı sağlayacaktır. Filmlerin isimleri farklı olsa da hem konu olarak birbirlerinin devamı olması hem de konu olarak aslında yılın ilerlemesiyle beraber konu alanları da genişlemiştir.
Bilim kurgu filmleri dünyanın genel yapısına değinir ve aslında ilerleyen zamanlarda neler yaşanabileceğini de biraz da olsa bize sezdirir. Bu zamana kadar yapılan bilim kurgu filmlerinde tamamen hayal gücü olarak görülen ögeler olsa da filmler günlük hayat için aslında ilham kaynağı da olmuş gibi gözükmektedir. Filmlerde yıllar önce değinilen noktalar aslında yıllar sonra gerçeklere de dönüşmüştür. Bu yüzden de aslında herkesin dikkatini çekmeye başlayan filmler olarak belirmişlerdir.
AY'A YOLCULUK 1902
Üst paragrafta bahsi geçtiği gibi bu tarz filmler hayal gücünden yola çıksa da ileriki yıllarda yaşanacak olan olaylar için bir rehber niteliği de taşımaktadır. Çünkü filmlerde olanların ilerleyen dönemlerde gerçek olduğuna tanık olmuşluğumuz vardır. Yönetmenliğini George Méliès yaptığı bu film bilim kurgu filmlerinin ilki olarak ifade edilebilir. Ve üzerinden 120 yıl geçmiş olmasına rağmen bile bu türde olan filmler için bşr yol göstericidir diyebiliriz. Film çekildiği yıllarda siyah beyaz olarak sunulsa da artık filmin renkli versyonuna da ulaşmak mümkündür.
Bu alanda örnek alınan bir film olan Ay'a Yolculuk isimli film türünden de kaynaklı olarak rutin hayat içerisinden bizi uzaklaştırarak farklı kapılar açmakta ve bize farklı bakış açısı kazanmaktadırlar.
ALPHAVİLLE 1965
Yapay zeka temalı olan bu filmin yönetmenliğini Jean-Luc Godard yapmaktadır. O yıllarda yapay zeka hakkında henüz gerçek şeyler yaşanmamışken bile bu konuya ışık tutan bir film olan Alphaville'de yapay zeka toplumu yönetmeye başlamıştır. Ancak bu yapay zeka kontrolden çıkarak onu üreten kişiye suikast düzenlemeye kalkışır. Yapay zeka dünyada tüm duyguları yasaklar ancak bir kıza da aşık olarak burada bir ironi yaşatır. Düşüncelerimize farklı bir yol kazandıran film dünyamıza olan bakış açımızı ve aslında normal olarak gördüğümüz şeylerin o kadar da normal olmadığını bize göstermektedir.
BAŞKA BİR GEZEGENDEN KARDEŞ 1984
Filmin yönetmenliğini John Sayles yapmaktadır. Bu filmin teması uzaylılar üzerinde kurulmuştur. New York'a zorunlu olarak inen bir uzaylının hikayesini anlatmaktadır. Uzaylı zorunlu iniş yapmış ve ardındanda indiği şehirdeki insanları gözlemlemeye başlamıştır.
SESSİZ KOŞU 1971
Filmin yönetmenliğini Douglas Trumbull yapmaktadır. Bu film Satürn çevresindeki Bir uzay gemisinde geçmektedir. Bir sera bekçisi vardır ve yıldızlararası görev yapan bir sera bekçisidir. Bu kişi dünyada kalan son orman ve vahşi yaşamı incelemektedir. Filmde yeryüzündeki bitkilerin tükendiğini görmüş ve bu yüzden Yıldız gemisinde sera oluşturarak gezegeni tekrardan ağaçlandırmayı hedeflemiştir. Sonrasında bekçinin dünyaya dönmesi emredilir. Ancak bu kişi dünyayı kurtarma görevini üstüne alarak yanındaki ona isyan eden arkadaşlarını öldürür ve güvendiği robotlar ile beraber bitkilerini canlandırmak için çalışmalar yapmaya devam eder. Gemisini ise kaza numarası yaparak uzayın en güvenli noktasına taşır. Ekolojik bilinç kazandırmak açısından oldukça etkileyici bir film olduğunu söyleyebiliriz.
DİKKAT ÇEKEN DİĞER FİMLER
Bu film türünde önemli olan şey insan zihninin gücünün sınırlarıdır. Bu sınırlar ne kadar zorlanırsa filmler de bir o kadar dikkat çekici olmaktadır. Diğer en iyi filmlerden bazıları ise şunlardır;
-Doğa üstü canavar filmi: Cloverfield
-Uzay operası: Serenity
-Siberpunk: Ghost in the Shell
-Kıyamet sonrası tür: Mad Max serisi
-Drama: Donnie Darko , Eternal Sunshine of the Spotless Mind
-Komedi: Repo Man, Idiocracy
-Aksiyon: Predator, Demoliton Man
SOLARİS 1972
Filmin yönetmenliğini Andrey Tarkovski yapmaktadır. Bir romandan filme uyarlanmış olan Solaris insan Kahraman olan kişinin yıllar önce ölmüş olan eşinin yasını tutmaya devam ettiğini göstererek başlar. Bu kişi başka bir dünyaya ait bir metropolde bir yolculuğa çıkar. Bu yeni gezegen ise ölü varlıkları diriltme gücüne sahiptir. Ve yıllardır yasını tuttuğu eşim bu gezegende birden ortaya çıkar ve olaylar bunun ardından başlar.
TEMAS 1997
Filmin yönetmenliğini Robert Zemeckis yapmaktadır. Bu film sonucunda izleyicilerin kendini sorgulamasını ve olayı izleyicinin hayalini bırakarak sonlandırmayı tercih etmiştir noktam filmi izlerken ya bunlar gerçek olursa düşüncesi herkesin aklında bir soru işareti oluşturur. Dünyadaki bir kadın ve başka bir yerdeki uzaylı arasındaki iletişimi tema olarak aslında yerimizin ne kadar önemsiz olduğunu izleyeceği gösteriyor. Eğer dünyada bizden daha güçlü bir şey ortaya çıkarsa durumumuzun ne olacağını da ortaya çıkarıyor.
AY 2009
Filmin yönetmenliğini Duncan Jones yapmaktadır. Dünyada ne kadar çok enerji ihtiyaç duyulduğunu göstermeye çalışan bir film ile karşınızdayız. Filmde dünyanın enerji ihtiyacını karşılamak için artık dünya dışına çıkıldığını göstermektedir. Temiz bir yakıt olan helyum 3'ü toplayan bir ay madenciliği tesisinde geçmektedir olay. Burada çalışan tek insan karakter olan Sam Bell isimli karakteri dikkat etmekteyiz. Bu karakter ile beraber artık gelişmeye doymuş insanların durumunu sorgulamakta ve ortaya çıkabilecek sorunları gözler önüne sermekte olan filmde önemli bir kişiliği ortaya koymaktadır.
GATTACA 1997
Filmin yönetmenliğini Andrew Niccol yapmaktadır. Bu filmde çocuklar laboratuvarda üretiliyor. Herhangi bir sorunun önüne geçmek için ki bu sorunlara zihinsel veya fiziksel olabilir, genetik müdahale yapılmaktadır. Ancak burada geri dönüşü olmayan kusurlu bir çocuk yetiştirilmiştir. Ve film de zaten bunu konu almaktadır. Vincent isimli karakter genetik simsarından yardım isteyerek kendi genetik kodunu mükemmel bir hale getirmeyi amaçlamaktadır.
KARANLIK ŞEHİR 1998
Filmin yönetmenliğini Alex Proyas yapmaktadır. Hayal gücü kullanma açısından oldukça kuvvetli olan bu filmin gişesinde ne yazık ki istenilen başarı elde edilememiştir. Fakat Kürt bir bilim kurgu filmi olan ve sonrasında tekrar canlandırılan filmde bir gece yarısı uyanan ana karakterin bulunduğu şehrin tamamına siyah direnç kodlu ve fötr şapkalı gizemli solgun adamlar tarafından kontrol altına alındığı görülmektedir. Ana karakter uyandığında hafızası kaybolmuştur. Sadece onun değil diğer karakterler de birbirini tanımamaktadır. Yalnızca çılgın bir bilim insanı çalışmaları devam etmektedir.