Mısır’ın Nil Vadisi’ndeki ‘Nazlet Khater 2’ adlı arkeolojik alanda 1980 yılında bulunan iskelet kalıntıları üzerinde yapılan antropolojik analizler, kalıntıların 17-29 yaşları arasında bir erkeğe ait olduğunu ortaya koydu. Kalıntıların sahibinin yaklaşık 160 santimetre boylarında ve Afrika kökenli olduğu anlaşıldı.
Mısır’da bulunan Homo sapiens kalıntılarının en eski örneği ve dünyadaki en eskilerden biri olma özelliği taşıyan iskeletin kalıntılarını inceleyen araştırmacılar, topladıkları dijital görüntüleri kullanarak yüz canlandırması oluşturdu. Çalışmanın ilk yazarı Moacir Elias Santos, “İskelette bazı kayıplar olmasına rağmen, kemiklerin çoğu korunmuş. Ancak yüz canlandırması için ana yapı olan kafatası oldukça iyi durumdaydı” dedi.
Araştırmacılar kafatasının çenesi ve bu çenenin daha modern çene kemiklerinden nasıl farklı olduğunu inceledi. Araştırmacılar, fotogrametri olarak bilinen bir süreçte görüntüleri dijital olarak bir araya getirerek, sapiens’in iki sanal 3B modelini oluşturdu. Modellerden ilkinde sapiens’in gözleri nötr bir durumda kapalıyken ikincisinde dağınık siyah saçlı ve kesilmiş sakallı genç bir erkeğin yer aldığı daha sanatsal bir yaklaşım sergilendi. Araştırmacılar, bu eski insana bir göz atmanın, arkeologların insanların zaman içinde nasıl evrimleştiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabileceğini umuyor. Santos, “Bu bireyin 30 bin yaşın üzerinde olması, onu insanın evrimini anlamak için önemli kılıyor” diyor.
Brezilyalı arkeologlar tarafından yürütülen projede Nil Vadisi'nde keşfedilen 30 bin yıllık insan kalıntıları kullanıldı.