Diyarbakır'da sahnelenen Kürtçe tiyatro oyunu turneye çıkacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından sahnelenen ve büyük ilgi gören "Deri" isimli Kürtçe tiyatro oyunu turneye çıkacak. Oyunun çok beğenildiğini belirten, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Tiyatro ve Sinema Şube Müdürü ve Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Handan Ekici,''Sanatsal anlamda üstümüze düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. Kürtçe, Zazaca veya farklı dillerle ilişkili projelerimiz de var'' dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin farklı dil ve kültürlere yönelik hayata geçirdiği projeler kapsamında Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığınca "Deri (Kapı)" isimli Kürtçe tiyatro oyunu hazırlandı.

Umut Yılmazer'in yazdığı, yönetmenliğini Halil İbrahim Kaçmaz'ın üstlendiği ve oyunculuğunu Erdal Ayna ile Ayşe Taylan'ın yaptığı oyun, 21 Aralık 2021'de tiyatroseverlerle ücretsiz şekilde buluşturuldu.

Tiyatro oyununun, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Şanlıurfa'nın da aralarında olduğu büyükşehirlerde sahnelenmesi planlanıyor.

Turne hazırlıklarını sürdüren Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kovid-19 salgını nedeniyle zor bir süreçten geçen insanları mutlu edebilmek amacıyla iki Türkçe ve iki Kürtçe skeçten oluşan "Komedi Mola" adlı tiyatro oyunu hazırladı.

25 Şubat'ta seyirciyle buluşması planlanan tiyatro oyununun da provaları devam ediyor.

"OYUN, FESTİVALLERE ÇAĞRILIYOR"

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Tiyatro ve Sinema Şube Müdürü ve Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Handan Ekici, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak sanat politikalarını farklı dil ve kültürlere yönelik çalışmalara uygun şekilde yürüttüklerini açıkladı.

Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Süryanice gibi dillerde çalışmalarının bulunduğunu kaydeden Ekici, bu politika çerçevesinde 'Deri' isimli bir oyun hazırladıklarını ve oyunun Diyarbakır'ı anlattığını belirterek şöyle konuştu:

"İnsanlar ana dillerinde oyun seyrederken daha iyi anlıyorlar ve tepki veriyorlar. Bu nedenle oyunumuz çok beğenildi. Amacımıza ulaştığımızı görüyorum, bu da bizi mutlu ediyor. Şöyle bir gerçek var, insan kendini ifade ettiği ve anlattığı zaman, kendi diliyle anlattığında daha iyi anlaştığını ve daha iyi anlatıldığının farkında. O yüzden biz bu alanı daha çok genişletmeliyiz. Sanatsal anlamda üstümüze düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. İleriki süreçte, Kürtçe, Zazaca veya farklı dillerle ilişkili projelerimiz de var."

Oyunlarının sahnelenmeye başladıktan sonra Almanya'dan talep geldiğini fakat salgın koşulları nedeniyle şu an için bunun ertelendiğini ifade eden Ekici, "Oyun, festivallere çağrılıyor. Deri oyununun başka yerlerde sahnelenmesi için turne yapma planlarını düşünüyoruz. İstanbul, Adana, Ankara, Mersin, Şanlıurfa, İzmir gibi illerde turneler programlıyoruz. Özellikle büyük illerde olmasını istiyoruz." dedi.

''SEYİRCİLERİN TEPKİLERİNDEN ÖTÜRÜ MUTLUYUZ''

Oyunun yönetmeni Halil İbrahim Kaçmaz da yaklaşık 1 saat 20 dakika süren oyunun provalarının 1,5 ay sürdüğünü ifade etti. Oyunun Kürtçe olmasının seyirci adına önemli olduğunu ifade eden Kaçmaz, "Oyunun konusu Diyarbakır'da geçtiği için hikaye seyirciye çok da yabancı gelmiyor. Seyircilerin tepkilerinden ötürü mutluyuz." şeklinde konuştu.

Oyuncu Erdal Ayna da yaklaşık 17 yıldır tiyatro ve sinema oyunculuğu yaptığını ifade etti.

Diyarbakır Şehir Tiyatrosu'nda misafir yönetmen ve oyuncu olarak çalıştığını belirten Ayna, Diyarbakır'ın inançlı, kültürlü ve kimlikli bir şehir olduğunu, bundan dolayı şehirde sanatsal işlerin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Kürtçe ve Türkçe skeçlerden oluşan Komedi Mola projesinin ilerleyen dönemlerde Zazaca ve farklı dillerin de yer alacağı bir şekilde geliştirmeye çalıştıklarının altını çizen Ayna, "Oyunu, Kürtçe yönetirken çok daha hakimim. Nidaları ancak bu kültürde yaşayan birisi daha iyi bilir. Bu nedenle vermek istediğim şeyi daha rahat verebiliyorum. O rejiyi vermek için zorlanmıyorum, ciltlerce kitap okumam gerekmiyor.

Biz Kürtçe denilince akla sanatın gelmesini istiyoruz. Kürtçe'nin bir sanat dili haline gelmesi gerek. Diyarbakır denilince akla çok dilli projelerin üretildiği bir şehir gelsin istiyoruz. Kentte bulunduğum süre boyunca ürettiğim projelerin temelinde bunlar var. Komedi Mola da Deri de ve yaptığım diğer çocuk oyunları da buna hizmet ediyor" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy'dan HDP'li vekile: Kürtçe kitap basılıyor, tiyatro da oynuyoruz, müzik de çalıyoruz
Sema Silkin Ün'den Kürtçe oyun yasağına tepki: Bu sözde vatanseverlik tiyatrosudur
Kürtçe tiyatro oyununa yasaktan sonra soruşturma

Kültür Sanat Haberleri