Altın Koza Umut Subaşı’nın ilk uzun metrajına

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivalinde ödüller sahiplerini buldu. Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda en iyi film dalında ‘Altın Koza’ Umut Subaşı’nın ilk uzun metrajı ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’ filmine verildi. Filmi ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Senaryo’, ‘SİYAD En İyi Film’ ödüllerine de alarak geceden dört ödülle ayrıldı. Tunahan Kurt’un ‘Karganın Uykusu’ filmi ise altı ödülle festivale damgasını vurdu.

SALİHA SULTAN

Bu yıl 30’uncusu düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivalinde bir hafta boyunca şehri saran beyazperde heyecanı sona erdi. Festivalin ödülleri 23 Eylül akşamı Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törende sahiplerini buldu. Adanalıların büyük ilgi gösterdiği törenin sunuculuğunu Yetkin Dikiciler ve Gülay Afşar üstlendi. Festivalin sonuçları heyecanla beklenen Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda en iyi film dalında ‘Altın Koza’ ödülü Umut Subaşı’nın ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’ filmine verildi. Film, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Senaryo’, ‘SİYAD En İyi Film’ ödüllerine de alarak geceden dört ödülle ayrıldı. Yönetmen Subaşı, her ödülü kendisi kabul ettiği ödül konuşmalarında ilk uzun metrajının bu kadar çok ödüle layık görülmesinden mutluluk duyduğunu belirterek “Umarım yeni sinemacılar için umut verici olur” ifadelerini kullandı.

Gecede ödülleri silip süpüren yapım ise Tunahan Kurt’un ‘Karganın Uykusu’ filmi oldu. Film, ‘Yılmaz Güney Ödülü’ dahil altı ödül birden alarak geceye damgasını vurdu. Jürinin festivalin eski direktörü merhum Kadir Beycioğlu anısına verdiği ‘Jüri Özel Ödülü’ de festivalde toplamda üç ödül alan ‘Cam Perde’ filmine gitti. Jüri bu yıl ayrıca bir de ‘Mansiyon Ödülü’ belirledi, ödül ‘Bir Gün 365 Saat’ filminde rol alan Leyla, Reyhan ve Asya’nın performanslarına verildi. Festivalin oyunculuk ödüllerinde de, ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü ‘Cam Perde’ filmindeki performansıyla Selen Kurtaran alırken, bu yıl Rıza Akın anısına verilen ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü de ‘Karganın Uykusu’ filmindeki performansıyla Ahmet Ağgün layık görüldü.

SİYAD’IN SEÇİMİ GECENİN GALİBİNE İŞARET ETTİ

Festivalin sinema derneklerinin jürileri tarafından seçilen ödüllerinde ise, gecenin ilk dakikalarında açıklanan SİYAD seçimi festivalin bu yıl ki en iyisine işaret etti. SİYAD jürisi Cüneyt Cebenoyan adına verdiği ‘En İyi Film Ödülü’nde seçimini gecenin galibi ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’ten yana kullanırken, Film Yönetmenleri Derneği’nin Erden Kral adına takdim ettiği ‘En İyi Yönetmen Ödülü’nü de Alpgiray Uğurlu’nun ‘Açık Kapılar Ardında’ filmi aldı. Öte yandan törene, Antalya Altın Portakal Film Festivali ile ilgili önceki gün gündeme gelen ‘KHK belgeseline ‘sansür uygulandığına’ ilişkin iddialar damga vurdu. Sahneye çıkan birçok sinemacı konuşmalarında ‘sansüre hayır’ mesajı verdi. Bülent Ortaçgil ve orkestrasının sahne aldığı gecede, bu yıl aramızdan ayrılan Rıza Akın, Özkan Uğur, Safa Önal, Yılmaz Gruda gibi usta sanatçılar da unutulmadı.

İŞTE 2023’ÜN KAZANANLARI

  • En İyi Film: Sanki Her Şey Biraz Felaket (Umut Subaşı)
  • Yılmaz Güney Ödülü: Karganın Uykusu
  • Kadir Beycioğlu Jüri Özel Ödülü: Cam Perde
  • Adana Seyirci: Karganın Uykusu (Tunahan Kurt)
  • Mansiyon Ödülü: Bir Gün 365 Saat
  • En İyi Yönetmen: Umut Subaşı (Sanki Her Şey Biraz Felaket)
  • Safa Önal En İyi Senaryo: Umut Subaşı (Sanki Her Şey Biraz Felaket)
  • En İyi Kadın Oyuncu: Selen Kurtalan-Cam Perde
  • Rıza Akın En İyi Erkek Oyuncu: Ahmet Ağgün (Karganın Uykusu)
  • En İyi Müzik Ödülü: Karganın Uykusu-Canset Özge Can
  • En İyi Görüntü Yönetmeni: Ziya Kasapoğlu-Karganın Uykusu
  • En İyi Sanat Yönetmeni: Annesinin Kuzusu-Meral Aktan
  • Ayhan Ergürsel En İyi Kurgu: Cam Perde-Fikret Reyhan
  • Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu: Elit İşcan (Suyun Üstü) ve Nilay Erdönmez (Yüzleşme)
  • Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu: Necip Memili
  • (Annesinin Kuzusu) ve Okan Urun (Yüzleşme)
  • Türkan Şoray Umut Veren Kadın Oyuncu: Deniz Altan (Kıyıda)
  • Umut Veren Erkek Oyuncu: Eser Ağçalı (Karganın Uykusu)
  • FİLM YÖN Erden Kıral En İyi Yönetmen: Açık Kapılar Ardında-Alpgiray Uğurlu
  • SİYAD Cüneyt Cebenoyan En İyi Film: Sanki Her Şey Biraz Felaket-Umut Subaşı

YEŞİLÇAM’IN DEVLERİ AYNI SAHNEDE

Törene damga vuran bir diğer olay da festivalde bu yıl Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel verilen ‘Sinemamızın Yüzü’ ödülleri oldu. Türk sinemasının iki dev ismine verilen ödü töreninde birçok Yeşilçam filminde birlikte rol alan Türkan Şoray ve Kadir İnanır ikilisi sahnede bir araya geldi. Ödülünü Cannes ödüllü Merve Dizdar’dan alan usta aktör İnanır, teşekkürle başladığı ödül konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “2013’ten beri benim ağzımdan barıştan başka hiçbir şey çıkmadı. Ellerimizi birleştireceğiz, kalplerimizi kucaklaştıracağız ve büyük barışı mutlaka sağlayacağız. İşte o zaman bu dünyanın en güzel ülkesini ve burada yaşayan milyonlarca insan koca ülkeyi festival alanına çevirecek, hep bir ağızdan coşkuyla bağıracak, ‘Yaşasın tam bağımsız Türkiye’ diye.” Beyazperdenin ‘Sultan’ı Şoray’a ise ödülünü Başkan Karalar takdim etti. Heyecanlı görünen Şoray da genç sinemacılara şöyle seslendi:

“15 yaşıma girmemiştim sinemaya başladığımda. 220 filmde başrol oynadım. Emek verdikçe, zor şartlarda çalıştıkça, heyecanlar, sevinçler, mutluluklar arttıkça sinemaya sevdalandım. Hayattaki önceliğim, aşkım oldu. Büyük Atatürk’ün Cumhuriyetle birlikte kadınlara verdiği haklar sayesinde ben bu ödülü aldım. Bir Cumhuriyet kadını olarak Atatürk’e çok şey borçluyum, minnetlerimle. Sevgili yeni sinemacı arkadaşlarım, burada olanlar, olmayanlar, bizlerden devraldığınız mirastan sonra çok başarılı filmler yapmaya başladınız, bizleri gururlandırdınız. Büyük mutlulukla takip ediyor, gurur duyuyorum. Özgür ve bağımsız sinema yapıyor, yurt dışında bizi temsil ediyorsunuz. Hepinize başarılar diliyorum.”

BAŞKAN KARALAR: FESTİVALİ MARKA YAPAN ADANA HALKININ SEÇİCİLİĞİ

Ödül töreninde Festival Onursal Başkanı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da konuklara seslendi. Konuşmasına bu yıl 30’uncusu gerçekleşen ‘Altın Koza’yı marka haline getiren sinemacılara teşekkür ederek başlayan Karalar, şunları söyledi: “Altın Koza, Cumhuriyetin yüzüncü yılında, kadraja girmeyenler, ötekileri kadraja alan, eşitlikçi, emeğe saygılı, onları alkışlayan yenilikçi anlayışı da alkışlayan, ödüllendiren bir çizgi izliyor. Cumhuriyet, yüz yılında sanata bilime değer veren olağanüstü sayıda sanatçı yetiştirdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği de oydu, Adana da en çok sanatçı yetiştiren illerden. Altın Koza’nın bir marka haline gelmesinde önemli bir etken de Adananın sanatçı ruhu, seçiciliği. Adana’da yüzlerce yazlık sinema vardı, Adanalı bir filmi beğenmişse o film bütün Türkiye’de rekor kırardı. Altın Koza o yüzden marka, o yüzden sinema, festival deyince akla o yüzden Adana geliyor.” Özgür ve bağımsız sinema yapıyor, yurt dışında bizi temsil ediyorsunuz. Hepinize başarılar diliyorum.”


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri