1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nın ardından imzalanan Dayton Barış Antlaşması çerçevesinde kurucu halkların (Boşnak, Hırvat ve Sırp) temsilcileriyle Üçlü Başkanlık Sistemi'ne göre yönetilen Bosna Hersek'in çekimser oy kullanması tepkilere neden oldu. Ülkede uluslararası konularda kararlar Üçlü Başkanlık Konseyi üyelerinin ortak kararı ile alınıyor. Eğer ortak karar olmasa ülke çekimser kalıyor. Kudüs oylamasında 'evet' kararı için de oy birliği gerekiyordu. Ancak Sırp üyenin tasarıya destek vermeme yönünde kararı nedeniyle Bosna Hersek'in çekimser kaldığı anlaşıldı.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Sırp Üyesi Mladen Ivanic'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Kurulu'ndaki oylamada çekimser oy kullanma kararı alındığı belirtildi.
Bosna Hersek'in çekimser oy kullanmasına ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik'in 'Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp Üyesi Mladen Ivanic'e gönderdiği "İsrail" konulu talep mektubunun etkili olduğu öğrenildi.
AÇIKLAMA YAPILMADI
Yerel medyada yer alan haberlere göre, Dodik, İvanic'e gönderdiği mektupta "İsrail ve RS arasında dostluk ilişkileri var. Bosna Hersek de bu diplomatik ilişkileri bozacak her türlü gelişmeye engel olmalı" ifadelerine yer verdi.
Dodik mektubunda İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin sakin bir ortamda çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Covic ve Konseyin Boşnak Üyesi Bakir İzetbegovic, henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Sırbistan ise oylamada 'evet' dedi.
3 GRUBUN DESTEĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Kudüs konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı" sıfatıyla Türkiye ve "Arap Ligi Dönem Başkanı" sıfatıyla Yemen tarafından sunulan karar tasarısı 128 ülkenin desteğiyle kabul edildi. Tasarıya 'Bağlantısızlar Grubu da destek verdi.