Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Bir ucundan diğer ucuna kadar gayrimenkul yatırımında farklı alternatifler sunan Küçükçekmece, geliştiriciler için gözde bir merkez. İstanbul’un planlı yerleşim alanlarından olan ilçe aynı zamanda son yıllarda Kanal İstanbul projesiyle de yeni bir değer artışı yaşıyor. Küçükçekmece, ‘çılgın’ proje güzergahının resmi olarak açıklanmasıyla büyük bir talebi bölgeye yeniden çekiyor.
İlçenin aynı zamanda Halkalı’dan Atakent’e kadar tüm semtleri ayrı yatırımlarla ayrı ayrı değer sahibi. Son yıllarda satılık konut fiyatının artış gösterdiği ilçelerden olan Küçükçekmece’de ortalama metrekare fiyatları 3 bin lirayı geçti. İlçedeki fiyat artışları 3 yılda en az yüzde 50 oranında yükseldi. 2015 yılında konutta ortalama metrekare fiyatının 2 bin 800 lira olduğu Atakent’te fiyatlar bugün 5 bin liraya kadar çıktı. Yine 3 yıl önce metrekaresi ortalama 1.600 liraya konut bulunabilirken, 2018 yılı itibariyle fiyatlar 4 bin lirayı geçmeye başladı. Cennet Mahallesi’nde 2015 yılında konutta ortalama metrekare fiyatı 1.500 lira iken, bugün 3 bin 600 lirayı gördü.
METRO DA GELİYOR
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, Küçükçekmece ilçesinin TEM Otoyolu, E-5, Basın Ekspres, Kuzey Marmara Otoyolu gibi ana ulaşım yollarına ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yollarına yakın konumda olması sebebiyle önemli konum avantajına sahip olduğunu dile getirdi.
Konum avantajının yanında Atatürk Havalimanı’na olan yakınlığının da bölgenin tercih edilirliğini pozitif yönde etkilediğini belirten Ertaş Karcıoğlu, “Avrupa yakasındaki yoğun yerleşim alanlarından bir tanesi olan Küçükçekmece’nin merkeze olan yakınlığı ve düzenli yapılaşma alanlarına sahip olması bölgeye avantaj sağlıyor. Bölgenin konum avantajının, ulaşım alanında yapılan yatırımlarla birlikte önemini artıracağı düşünülürken, bölgenin E-5 yakınında bulunan mahallelerinde metrobüs kullanımı iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor. 2018 yılı sonunda faaliyete geçirilmesi beklenen Gebze-Halkalı banliyö hattı ile 2019 yılında faaliyete geçirilmesi beklenen Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli metro hattı, önemli ulaşım akslarını oluşturacak. Bu ulaşım projelerinin, bölge trafiğini de önemli ölçüde etkileyeceği düşünülüyor” diye konuştu.
DEĞER ARTIŞI SÜRECEK
Kanal İstanbul Projesi, Küçükçekmece Gölü’nden başlayarak, Sazlısu Barajı’ndan geçip Terkos Barajı’nın doğusundan Karedeniz’e çıkmış olacak. Güzergahımız yaklaşık 45 km. 3. havalimanına göre konumu Küçükçekmece’den girişi olarak belirlendi.
Endeksa.com verilerine göre, markalı konut projeleri ile öne çıkan Küçükçekmece, başta Kanal İstanbul olmak üzere, yeni havalimanı, Marmaray gibi ana ulaşım noktalarına olan bağlantı projeleriyle gayrimenkul yatırımı için cazip hale geliyor. Ortalama konut fiyatının 337 bin lira olduğu bölgede, konut yatırımının geri dönüş süresi de İstanbul ortalaması altında. Verilere göre, Küçükçekmece’de gayrimenkul fiyatlarında değer artışının önümüzdeki dönemde de devam edeceği öngörülüyor.
TALEBE ETKİSİ BÜYÜK OLACAK
Ertaş Karcıoğlu, Kanal İstanbul proje çalışmalarının ilerlemesi, çevresindeki yapılaşma koşullarının netlik kazanması ile birlikte bölgedeki konut taleplerine olan etkisinin devam edeceğinin düşünüldüğünü söyledi. Ertaş Karcıoğlu, bölgenin gelişim hatlarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:
FABRİKALAR DÖNÜŞÜYOR
“Gündemde olan projelerin de etkisiyle, genellikle orta sınıfa hitap eden bölgede, son yıllarda konut talebinin de arttığı görülüyor. Özellikle ilçenin Atakent gibi belirli bölgelerinde, yüksek eğitimlilerin ve beyaz yakalıların yoğunlaştığı görülüyor. Artan talebe karşılık, ilçede yüksek katlı, blok nizam, site tarzı yapılaşmanın yanında yaşam alanları ve daha fazla sosyal imkanlar sunan konut projeleri ve karma projelerin ön plana çıkmakta olduğunu görüyoruz. Ayrıca, ilçenin merkez ve iç kesimlerine doğru ilerledikçe, bitişik nizam apartman tipi yapılaşmalar da göze çarpıyor.
Sefaköy Mahallesi’ni Halkalı’ya bağlayan Halkalı Caddesi ve çevresinde yer alan atıl durumdaki fabrikaların yeri ise markalı ve nitelikli konut projeleri ile değerlendirilmeye başlanmış olup bu bölgede de markalı konut alternatifi doğmuştur.”
BİZİM MAHALLEDE GELİYOR
Emlak Konut GYO tarafından Küçükçekmece’de hayata geçirilecek Bizim Mahalle projesi, ilçede yeni bir cazibe merkezi oluşturacak. 1 milyon metrekarilik arazi üzerinde etap etap hayat bulacak proje, ‘özlenen mahalle’ hayatını yeniden sunmayı amaçlıyor. Yatay mimari uygulamasıyla tasarlanan projenin bölgeye önemli bir değer oluşturması beklenirken, her yaştan insana sosyal ve kültürel alanlar oluşturulacak.
Geçen yıl 3 Ekim tarihinde projenin ilk etap ihalesi asgari bedelin altında teklif geldiği için iptal edilirken, 4 Mayıs’ta tekrar yapılacak. Projenin 118 bin metrakarelik bölümünü kapsayan 2. etap ihalesini ise arsa satışı karşılığı satış toplam geliri 2 milyar lira hedefiyle Dağ Mühendislik Müteahhitlik kazanmıştı. Bizim Mahalle projesi Küçükçekmece Gölü sahilinde, yapımı devam eden İstanbul Banliyö hattına, Halkalı Metrosu ve Marmaray ulaşımına komşu konumda bulunuyor.
MARKLI KONUT SATIŞI
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, bölgede geliştirdikleri projeden de örnekler vererek, Küçükçekmece’nin, giderek hız kazanan alt yapı ve ulaştırma projeleriyle yatırım merkezi haline geldiğini söyledi.
Babacan, “E-5 ve E-6 gibi iki önemli ulaşım arterinin geçtiği, Aksaray ile Atatürk Havalimanı arasındaki metro hattına ev sahipliği yapan bölge, İstanbul’un en modern projelerinin de adresi olarak dikkat çekiyor. Özellikle geniş ölçekli araziler üzerinde olgunlaşan markalı konut projeleri, bölgenin kentsel ve sosyokültürel açıdan gelişimine olanak sağlarken, yatırımcıları üst düzey yaşam alanlarıyla buluşturuyor” dedi.
Bölgeye özellikle kamu yatırımlarının değer kattığını anlatan Babacan, metrobüs, metro, havaray hattı gibi projelerle Küçükçekmece’nin ulaşımının desteklendiğini, prim yapma potansiyelini de yükselttiğini dile getirdi.