Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkım doğal gaz boru hattının açılışı için İstanbul'da bulunan Putin'i, Haliç Kongre Merkezi'nde karşıladı.
Erdoğan, Putin'i, Haliç Kongre Merkezi'nde karşıladı
Karşılamanın ardından ikili görüşmeye geçildi. İki lider arasındaki görüşme yaklaşık olarak saat 15.15'te sona erdi.
LİBYA'DAKİ SON DURUMU GÖRÜŞECEKLER
İki lider, Libya'daki son durumu masaya yatırdı. Türkiye ve Rusya Libya konusunda farklı yaklaşımlara sahip. Türkiye BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni desteklerken Rusya Wagner Şirketi aracılığıyla meşru hükümete savaş açan Hafter'i destekliyor. Erdoğan görüşmede Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesi ve Wagner şirketinin varlığı ele alındı.
Libya için düzenlenecek Berlin Zirvesi ve Libya'da ateşkes konusu da liderlerin gündeminde. Berlin Zirvesi'ne katılım üst düzey olursa Cumhrubaşkanı Erdoğan'ın katılması da gündeme gelecek. Alman Şansölye Merkel, Berlin Zirvesi için hem Putin hem Erdoğan ile telefonda görüştü. Türkiye ve Rusya'ya zirve öncesi bir ziyaret planlıyor.
BİR DİĞER GÜNDEM MADDESİ İDLİB
İdlib'de rejimin artan saldırıları liderlerin bir diğer gündemi. Türkiye rejimin saldırılarını durdurması ve İdlib'de kalıcı bir ateşkes çağrısı yapıyor. Türkiye bu kapsamda Moskova'ya bir heyet göndermiş, Rusya ateşkes için 'Elimizden geleni yapacağız' demişti ancak hala ilan edilmeyen ateşkes Erdoğan-Putin görüşmesinde bir kez daha ele alındı.
İRAN-ABD GERİLİMİ
Öte yandan İran'ın ABD üslerini vurmasıyla birlikte yaşanan gelişmeler iki liderin görüşmesi sırasında masaya yatırılacak başlıklar arasında.
ERDOĞAN'DAN PUTİN'E 'TÜRKİYE-LİBYA MUTABAKATI' KİTABI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkAkım doğal gaz boru hattının açılış töreni için İstanbul'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede, İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan "Doğu Akdeniz Denkleminde Stratejik Adım: Türkiye-Libya Mutabakatı" kitabını hediye etti.
İngilizce ve Türkçe hazırlanan kitap, "Doğu Akdeniz'in Jeopolitik Önemi", "Doğu Akdeniz’in Hidrokarbon Potansiyeli", "Türkiye’nin Doğu Akdeniz Konusundaki Pozisyonu", "Doğu Akdeniz'e İlişkin AB, GKRY ve Yunanistan'ın Tutumu" ve "Türkiye-Libya Mutabakatı" bölümlerinden oluşuyor.
Kitapta, Doğu Akdeniz'in tarih boyunca ve günümüzde nasıl bir stratejik öneme sahip olduğu ortaya konuluyor.
Bununla birlikte, Doğu Akdeniz'in hidrokarbon potansiyeli, farklı raporlardan elde edilen verilerle ve görsellerle detaylı bir şekilde ele alınıyor.
Türkiye'nin, Doğu Akdeniz konusundaki haklı pozisyonunun uluslararası hukuk ve uluslararası anlaşmalar temelinde detaylı bir şekilde ele alındığı kitapta, Türkiye ve KKTC'nin sahip olduğu hakların ve meşruiyetinin altı özellikle çiziliyor.
AB, GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ve Yunanistan'ın haksız hamlelerinin de incelendiği kitapta, söz konusu çıkışların Türkiye bağlamında ne ifade ettiği ve uluslararası anlaşmalar kapsamında nasıl bir karşılığı olduğu da anlatılıyor.
Türkiye'nin Libya ile imzaladığı mutabakatı siyasi, hukuki ve ekonomik olarak birçok açıdan inceleyen kitap, tüm sürecin ve mutabakatın potansiyel sonucunun detaylı bir sunumunu ortaya koyuyor.