Kredi kartın faizinden korkan nakit alışverişe yöneliyor

Hane halkı harcamalarında kartlı ödemelerin payı son 5 yılda yüzde 4 arttı. Tüketicinin kredi kartına dokunmaktan korktuğunu belirten TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, vatandaşın yüksek faiz, komisyon ve kart aidatından korunmak için pasif direnişte oldunu ifade etti.

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, hanehalkı harcamalarındaki kartlı ödemelerin payı 2012’de yüzde 35 seviyesindeyken, son bir yıldaki harcamalar göz önüne alındığında bu oran yüzde 39 seviyesine çıktı. Böylece, hanehalkı harcamalarında kartlı ödemelerin payı son 5 yılda yüzde 4 artış gösterdi. Konu hakkında açıklama yapan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, tüketicinin kredi kartına dokunmaktan korkar olduğunu söyledi. Tüketicinin yüksek faiz, komisyon ve kredi kartı aidatlarından korunmak için pasif bir direniş gösterdiğini belirten Hekimci, “Türkiye’de tüketici fahiş kredi kartı faizleri, haksız komisyon ve aidatlardan çok müşteki oldu” dedi.

Hekimci, TÜDEF olarak bankaların bu uygulamalarına dikkati çekmek için çok uğraştıklarını ve bu konuda pek çok dava kazandıklarını dile getirerek, bankacılık işlemlerine yönelik şikayetlerin 2015’te başvuruların yüzde 93’ünü oluşturduğuna dikkati çekti. Hekimci, bu dönemde tüketicilerin şikayetlerinde yüzde 90-94 oranında haklı çıktığını ve bu durumun kamuoyunda bir güvensizlik yarattığını ifade etti. “Tüm teknolojik olanaklar ve kolaylıklarına rağmen tüketici kredi kartına elini atarken çok düşünmek zorunda” diyen Hekimci, bilinçli tüketicinin kredi kartına mesafeli durduğunu söyledi.

Hekimci, şöyle konuştu: “Gözlemlerimize göre, kadın tüketiciler erkeklere göre kredi kartını taksit olanakları ve para taşımanın riskini azalttığı için daha fazla tercih ediyor. Yine genellikle gelir düzeyi düşük tüketicilerin ertelenemeyen gereksinimlerini karşılamak için kredi kartı kullandıklarını gözlemliyoruz. Gelir düzeyi yüksek olan tüketiciler ise daha rahat nakit olanağına sahip olduklarından kredi kartlarını sadece mecbur kalındığı durumlarda kullanmak gerektiğini düşünüyor. Bu durumun oluşumunda kredi kartı kullanımının özellikle ülkemizdeki olumsuz imajı önemli bir etken. Bizce ülkemizde kredi kartları halen bir kredi olanağı olarak değil, sadece nakit paraya alternatif bir harcama yöntemi olarak görülüyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Nakitsiz alışveriş dönemi
Kredi kartında online alışverişte yeni dönem 17 Ağustos'ta başlıyor
Yargıtay’dan kredi kartı bilgileri çalınan vatandaşla ilgili emsal karar

Ekonomi Haberleri