Kraliçe 2. Elizabeth, yeni yasama yılının açılışında, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin gelecek döneminde yürürlüğe girmesini istediği yasa tasarılarını okudu.
Hükümetin uzun süreli ekonomik istikrar için çalışmaya devam edeceğini vurgulayan İngiltere Kraliçesi, bu çerçevede kamu finansmanının kontrol altında tutulacağını ve bütçe açığının azaltılmaya çalışılacağını belirtti. Kraliçe, haftada 30 saat çalışan kişilerin gelir vergisi ödememesi, gelir vergi oranlarında artış yapılmamasıyla ilgili yasa tasarılarının hazırlanacağını kaydetti.
Enerji güvenliğinin artırılması ve göçün kontrolü için yeni dönemde çeşitli önlemler alınacağını ifade eden Kraliçe 2. Elizabeth, "Hükümetim, sendikalarda reform yapılması ve kamu hizmetlerinin grevlerden olumsuz etkilenmemesi için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirecek" dedi.
İngiltere'deki Ulusal Sağlık Sistemi'nin gelecek beş yıl boyunca iyileştirileceğini ve bütçesinin artırılacağını kaydeden Kraliçe, İskoçya ve Galler'e daha fazla yetki verilmesi konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapılması için çalışılacağını da belirtti. Kraliçe, "Hükümetim yetki devri yapılmış yönetimlerle karşılıklı saygı ve işbirliği çerçevesinde çalışmaya devam edecek" ifadesini kullandı.
İngiltere'nin AB üyeliği
"Hükümetim, Birleşik Krallık'ın AB ile ilişkisini yeniden müzakere edecek ve tüm üye ülkelerin yararı için AB içinde reforma gidilmesi konusunda çalışacak" diyen Kraliçe, AB üyeliğinin 2017 yılının sonuna kadar referanduma sunulması için yasa hazırlanacağını kaydetti.
Aşırılıkla mücadele konusunda da yeni yasaların çıkarılmasının planlandığını ifade eden İngiltere Kraliçesi, "İletişim verileriyle ilgili yasanın güncellenmesi, polis faaliyetleri ve ceza yargılamasıyla ilgili yasanın geliştirilmesi ve psikoaktif ilaçların yasaklanması konularında yeni yasalar hazırlanacak" diye konuştu.
Kraliçe, hükümetin Ortadoğu'da terörle mücadele etmeye ve Suriye'de siyasi bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olmaya devam edeceğini belirterek, Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi için bu ülkeye yönelik baskının süreceğini dile getirdi.
Renkli ve sembolik tören
İngiltere'de Kraliçe'nin yeni yasama dönemlerinin başında parlamentoya giderek, hükümetin bir yıllık programını özetlediği konuşma dolayısıyla başkent Londra renkli törenlere sahne oluyor.
Her yasama yılının başında Buckingham Sarayı'ndan atlı arabanın içinde ve Kraliyet atlıları eşliğinde çıkan Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip, Westminster'daki tarihi parlamento binasına geliyor.
Kraliçe ve eşinin Lordlar Kamarası'ndaki tahtlara oturmasının ardından Kraliyet yetkilisi parlamentonun alt kanadı olan ve bakanlarla milletvekillerinin bulunduğu Avam Kamarası'na giderek, milletvekillerini Lordlar Kamarası'na Kraliçe'yi dinlemeye davet ediyor.
Bu davet sırasında renkli görüntüler ortaya çıkıyor. Kraliçe'nin temsilcisi, milletvekillerini çağırmak için Avam Kamarası'na doğru yürüyor ancak kamaranın kapısı Kraliyet temsilcisinin yüzüne sert bir şekilde kapatılıyor. Kraliyet temsilcisi bunu üzerine kapıyı üç kez çalıyor, kapı açılıyor ve Kraliçe'nin Avam Kamarası'ndaki asası alınarak Avam Kamarası başkanı liderliğinde Lordlar Kamarası'na geçiliyor.
Tören, parlamentonun ve siyasetin monarşiden bağımsızlığını simgeliyor. Kraliçe'nin parlamentoda bulunduğu süre boyunca ise tarihi Westminster Sarayı'nda Birleşik Krallık bayrağı yerine monarşinin bayrağı dalgalanıyor.
Keçi derisinden kap ve parşömen kağıdı
Başbakan ve milletvekillerinin Lordlar Kamarası'na geçmesinin ardından ise Kraliçe 2. Elizabeth konuşmasına başlıyor. Kraliçe'nin konuşmasını okuduğu kağıt, parşömen kağıdına el yazısıyla yazılıyor ve mürekkebinin kuruması en az üç gün sürüyor. Konuşmanın kitapçığı ise keçi derisinden yapılmış kap içinde taşınıyor.
İngiltere'de tasarıların yasalaşması için Kraliçe'nin onayı gerekiyor. Bu yıl eylül ayında İngiliz kraliyet tahtında en uzun bulunan İngiliz hükümdarı olacak 89 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth'in konuşmasını çok sayıda lord, bakan, milletvekili ve diplomat dinliyor. Törenin sonunda ise Kraliçe ve eşi atlı arabayla Buckingham Sarayı'na dönüyor.
Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs'ta yapılan genel seçim sonucu Muhafazakar Parti 331, İşçi Partisi 232, İskoç Ulusal Partisi 56 ve Liberal Demokrat Parti 8 sandalye kazanmıştı. 650 koltuklu İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nın temmuz ayında yaz tatiline girmesi ve eylül ayı başında yeniden toplanması bekleniyor.
LONDRA/AA