Sınava giren adayların en çok merak ettiği konuların başında 2016 KPSS tercih kılavuzu ve KPSS tercih robotu gelmekterdir. Adaylar tercih tarihinin 21 Aralık 30 Aralık olarak açıklanmasından sonra memur olabilmek için isabetli tercih yapmak istiyor. 2016 KPSS yerleştirme takviminin açıklanması ile birlikte tercih süreci için incelemeler de başladı. Kamu Personeli Seçme Sınavı Tercih Kılavuzunda, ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyleri ayrı olmak üzere tercih yapılabilecek kadro ve pozisyonlar yer almaktadır. Kılavuz, tercih süresi içinde ÖSYM'nin (osym.gov.tr) internet adresinden yayımlanacaktır. İşte konu hakkında detaylar ve bazı ayrıntılar...
TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
2016 yılı içerisinde yapılması planlanan lisans, ön lisans ve ortaöğretim KPSS'nin tamamlanması ve sonuçlarının açıklanmasının ardından, B Grubu kadrolar için tercihler 21 Aralık'ta alınmaya başlanacak. Tüm sonuçların ardından yayımlanacak olan B Grubu tercih kılavuzu, adayların yapacağı tercihlerdeki kadro sayıları ve koşulları konusunda fikir verecek. Adaylar kılavuzun da yayımlanmasının ardından tercihlerini internet aracılığıyla gerçekleştirebilecek.
B GRUBU KADROLAR İÇİN TERCİH ALINMASI
Lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunları için yapılacak olan 2016-KPSS sonuçlarının açıklanmasından sonra B Grubu Kadrolar için ÖSYM tarafından bir Tercih Kılavuzu hazırlanacaktır. Bu Kılavuzda kamu kurum ve kuruluşlarına ait B Grubu Kadrolar, kadro sayıları ve koşulları yer alacaktır. Adaylar, Tercih Kılavuzunda yer alacak yönteme göre tercihlerini İnternet aracılığıyla yapacaklardır. Tercihlerin hangi tarihler arasında nasıl yapılacağı ÖSYM’nin internet adresinden adaylara duyurulacaktır. Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra Merkezimiz tarafından yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti alınır.
Adaylar, ÖSYM tarafından B Grubu Kadrolara; puanları, tercihleri ve kadro sayıları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilecektir. Yerleştirme işlemleri ile ilgili esaslar Tercih Kılavuzunda yer alacaktır. Yerleştirme işlemlerinde aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması hâlinde yaşı büyük olana öncelik tanınacaktır. Yerleştirmede adayların ÖSYM'ye internet yoluyla gönderdiği bilgiler esas alınacaktır. Yerleştirme sonuçları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, adaylara ve Devlet Personel Başkanlığına internet yoluyla, elektronik ortamda bildirilecektir.
TERCİHLERİN YAPILMASI
Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM’ye internetle gönderildiği gün itibarıyla, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan (Danıştay 12. Daire Başkanlığının kararı gereğince alt öğrenim düzey(ler)indeki kadroları tercih hakkı bulunan adayların, sınava girdikleri üst öğrenim düzeyinde mezun olamasalar da, tercih ettikleri alt öğrenim düzey(ler)indeki kadroların gerektirdiği alan/programdan tercihlerin ÖSYM’ye internetle gönderildiği gün itibarıyla mezun olmaları gerekmektedir.) mezun olunması zorunludur.
Tercihlerin internetle ÖSYM’ye gönderildiği gün itibarıyla mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa bile, atamaları yapılmayacaktır. Adayların boş kadrolara ve pozisyonlara yerleştirme işlemlerine alınabilmeleri için tercihlerin kurallara uygun olarak yapılması ve yapılan tercihlerin geçerli olması zorunludur.
2016 KPSS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN...
Adaylar için yalnizca puanlar yeterli değildir. Seçenek yaparken önemli olan sıralamadır. Sıralama iki şekilde yapılır.
ÖN LİSANS MEZUNLARININ TERCİHLERİ ARASINDA
GÖSTEREBİLECEĞİ KADRO VE POZİSYONLAR (KPSS 2016/6)
Branş bazında sıralama ve genel sıralama olarak ikiye ayrılan bu sıralama, seçenek edeceğiniz kadroya göre ehemmiyet taşır
KPSS TERCİH ROBOTU
İlk bölümde, arama formu üzerinden; öğrenim bilgileri, kadro kodu, kadronun nitelikleri veya il seçeneğine göre kılavuzda yer alan kadroları süzebilirsiniz. Sorgulama sonrasında gelen sayfadan her bir kadro için kadronun detayı ve niteliklerini görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca bu sayfada, kadrolarla ilgili yorumda da bulunabilirsiniz.
KPSS 2016 TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN...
İkinci bölümde ise, KPSS Robotundaki en önemli özellik olan kadroların Favorilere eklenmesi modülü bulunuyor. Üyelik girişi yaptıktan sonra her kadronun en sağında yer alan simgeye tıklayarak, ilgilendiğiniz kadroları favorilerinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca, bu modülde, kadroyu favorilerine ekleyen üye sayısı ve üye adlarına da ulaşabilirsiniz. ÖSYM, taban puanları açıkladığında, favorilere eklediğiniz kadrolara en küçük kaç puanla yerleştirme yapıldığını tek bir ekrandan görebileceksiniz.
TERCİH KODU
Lisans düzeyinde KPSS’ye giren her adayın kendi bölümü için belirlenen 4 haneli rakamdan oluşan bir seçenek kodu vardır. Seçenek klavuzunda adaylar, kendi seçenek kodunun bulunduğu kadroları seçenek edeceklerdir.
4001 NEDİR?
Bu seçenek kodu, kısım ayrımı olmaksızın tüm lisans mezunlarının seçenek yapabileceği kadroları gösterir. Her sahadan seçenek yapıldığı için genel olarak yüksek puanla kapatır.
KAÇ ÇEŞİT KPSS SIRALAMASI VARDIR?
Genel sıralama ve branş sıralaması olarak ikiye ayrılan sıralamalar, seçenek yaparken ehemmiyet kazanır. Genel sıralama; adayın kendi meydanından olan ya da olmayan herkesin sıralandığı sıralamadır. Branş sıralaması; adayın yalnizca kendi bölümünden olanlar baz alınarak oluşturulmuş sıralamadır. 4001 kodu bulunan kadroları seçenek edecek olan adaylar, genel sıralamadaki yerini kullanırlar.
YERLEŞTİRMENİN YAPILMASI
Bu kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlara yerleştirme, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılacaktır. Yerleştirme işlemlerinde aynı puanı alan adaylar arasından mezuniyet tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde de yaşı büyük olana öncelik tanınacaktır. Ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyindeki kadrolara yerleştirme yapılırken ÖSYM’ce sınava girilen öğrenim düzeyi, cinsiyet, mezun olunan program/alan ile kadro ve pozisyonlar için aranan nitelikler arasındaki tutarlılık kontrol edilecek bunlardan birinde bile bir tutarsızlık tespit edildiği takdirde söz konusu tercih iptal edilecektir. Yerleştirmede adayların ÖSYM kayıtlarındaki bilgileri esas alınacaktır. Bu bilgilerde gerçeğe uymayan hususlar tespit edildiği takdirde, yerleştirmesi yapılan adayların kamu kurum ve kuruluşlarınca atamaları yapılmayacak, adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyeceklerdir. Yerleştirme işleminde adaylar puanlarına ve tercih sıralarına bakılmak suretiyle kadro ve pozisyonlara yerleştirileceklerdir. Daha yüksek puanlı adaylar yerleştiği için birinci tercihine yerleşemeyen bir aday ikinci tercihine, ikinci tercihine yerleşemeyen aday üçüncü tercihine yerleştirilmeye çalışılacak, yerleştirme işlemi bu şekilde devam edecektir. Bir adayın son tercihine de daha yüksek puanlı adaylardan biri yerleştirildiği takdirde bu aday herhangi bir kadro veya pozisyona yerleşememiş olacaktır.
SONUÇLARIN DUYURULMASI
Yerleştirme sonuçları ile ilgili olarak adaylara ve ilgili kurumlara postayla herhangi bir belge gönderilmeyecektir. Adaylar yerleştirme sonuçlarını ÖSYM’nin internet sayfasından öğrenebileceklerdir. Kamu kurum ve kuruluşları da bu bilgileri elektronik ortamda kendi şifreleri ile edineceklerdir. Bir kadro veya pozisyona yerleşen adaylar atanmak üzere doğrudan yerleştirildikleri kamu kurum/kuruluşlarına başvuracaklar, atanmak için hangi evrakın gerekli olduğunu ve bu evrakın hangi tarihe kadar nereye teslim edilmesi gerektiğini bu kurum veya kuruluşlardan öğreneceklerdir.
KADRO VE POZİSYONLARA ATANMA
ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, yerleştirme yapılan kadro ve pozisyonlara kamu kurum ve kuruluşlarınca doğrudan atanacaklardır. Yerleştirildikleri halde atama için öngörülen niteliklere sahip olmayan veya gerekli belgeleri süresi içinde yerleştirildikleri kurum veya kuruluşa teslim etmeyen adayların atamaları yapılmayacaktır.
HAK İDDİA EDİLEMEYECEK DURUMLAR
KPSS'de yüksek puan almak, bu kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlara yerleştirmede tek başına bir hak teşkil etmeyecektir. Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile bilgilerindeki tutarsızlıklar yüzünden yerleştirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleştirilen adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarının atama için öngördükleri niteliklere sahip olmayan adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.
KAÇ MERKEZİ YERLEŞTİRME VAR?
KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. bu süre içinde 4 tane merkezi yerleştirme olmaktadır. Bu alımlar Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır. 2016 KPSS puanları ile 2016 Kasım, 2017 Haziran, 2017 Kasım ve 2018 Haziran aylarında olmak üzere toplam dört adet merkezi yerleştirme yapılacaktır. Sizlerde KPSS tercihleri durumu hakkında sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıdaki yorum kısmından hemen yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.
KAMUYA ALIMLAR YAVAŞLADI
Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 400 bin iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezununun alımıyla ilgili şunları söyledi: "Kamuya alımları belirli bir süre dondurduk. Bir de kamu alımları sistematiğini, kamuya alımı güçlü yaptığımızda, millete hizmetimiz çok artmıyor. Esasında kamuyu bu anlamda daraltan diğer dinamikleri yükseltirsek Türkiye aslında geleceğe daha güvenle bakar Yalnız o alan değil, önümüzdeki süreçte kamuya personel alımında hükümet olarak cimri davranacağımız bir yıl olacağını söyleyebilirim. Bakanlıklardan gelecek ihtiyaçları minimize ederek değerlendirme yapacağız." Bakan Müezzinoğlu ayrıca, çalışan ebeveyne yarım gün mesaisi konusunu bu hafta Bakanlar Kurulu'nun imzasına açacaklarını söyledi.
2016 KPSS tercih kılavuzuna haberimizden ulaşabilirsiniz. KPSS tercihlerinin 21 Aralık'ta başlayacağı ve kadroların açıklanmasından sonra adaylar KPSS tercih robotu ve ÖSYM kılavuzunu merak ediyor. Adaylar bölümlerin taban puanlarını ve tavan puanları merak ederken ÖSYM konu hakkında bir son dakika açıklaması yaptı. Siz de haberimizden konu hakkında ayrıntılara ulaşabilir KPSS tercihlerine ve taban puanlarını takip edebilirsiniz. İşte konu hakkında detaylar...