KPSS DHBT sınavı ne zaman? İşte Din Hizmetleri Alan Bilgisi sınavı tarihi

27 Aralık 2020 tarihinde yapılması planlanan KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) sınavı, koronavirüs salgını yüzünden ertelendi. KPSS DHBT sınav tarihi için henüz bir açıklama yapılmadı.

Başvuruları 6-16 Kasım 2020 tarihlerinde alınan KPSS DHBT sınav tarihi ertelendi. Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını karşısında hükûmetin aldığı yeni tedbirlerin ardından ÖSYM de salgının yayılımını engellemek üzere merkezî sınavların ertelendiğini duyurdu. Ertelenen 7 sınavdan biri olan KPSS DHBT sınavının yeni tarihine dair bir bilgi henüz paylaşılmadı.

KPSS DHBT SINAVI NE ZAMAN?

Koronavirüs salgınının Türkiye’de yayılmasını engellemek amacıyla alınan yeni tedbirler dâhilinde, ÖSYM tarafından 2020 Yılı ÖSYM Sınav Takviminde paylaşılan DUS, STS Diş Hekimliği, ALES/2, YÖKDİL/2, YDUS, DHBT, e-YDS/13 ve DİB-MBSTS, sınavları ileri bir tarihe ertelendi.

Ertelenen sınavlar arasında yer alan KPSS DHBT sınavının ne zaman yapılacağı bilinmiyor. ÖSYM, KPSS DHBT sınav tarihini açıkladığı anda, sayfamızdan paylaşacağız.

DHBT NEDİR?

DHBT, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) aşamalarından birisidir. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) bünyesinde din hizmetlerinde görev yapacakların atanmasında kullanılan puanların hesaplanmasında, KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek Testlerinin sonuçları da baz alınır. Bundan dolayı, Diyanet’te din hizmetlerinde görev alacaklardan DHBT’ye lisans seviyesinde katılacakların KPSS’nin Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumuna ve lisans seviyesinde Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine (DHBT) katılmaları gerekmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyen lisans mezunları KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri ile birlikte Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine de (DHBT) katılmak zorundadır.

DHBT’ye, ilgili öğrenim seviyesindeki KPSS başvuru şartlarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nca paylaşılan başvuru şartlarını taşıyanlar başvuru yapabiliyor. KPSS DHBT sınavı 60 dakika sürer.

DHBT’ye girecekler KPSS başvuru tarihleri içerisinde KPSS Lisans başvurularını; DHBT’ye ortaöğretim ya da ön lisans seviyesinde girecekler de KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans başvuru tarihlerinde KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans başvurularını yapmaları gerekiyor. Bu tarihler hâricinde başvuru alınmaz.

Sınava gireceklerin ilgili sene, bu sınava katılacakları öğrenim seviyesiyle aynı öğrenim seviyesinde yapılacak KPSS’ye girmeleri ve KPSS’de puanların hesaplanmasına yönelik şartları karşılamaları gerekiyor. Sınavla alakalı başvuru, sınav uygulaması gibi bilgiler ilgili senenin KPSS Kılavuzlarında paylaşılırken, ayrı bir kılavuz hazırlanmaz.

DHBT SINAV KONULARI

Sınavda adaylara, çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanıyor. Testte bulunan ilk 20
soru (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşuyor ve tüm öğrenim seviyeleri için ortak oluyor.

Konu başlıkları şöyle:
a) İslam İbadet Esasları
b) İslam İnanç Esasları
c) Siyer
d) Kur’an-ı Kerim Bilgisi (Kur’an-ı Kerim tarihi, tecvid, Kur’an-ı Kerim’i anlama ve meal bilgisi)
e) İslam Ahlakı

İkinci 20 soru (DHBT-2) adayların öğrenim seviyesine göre farklılık gösteriyor. Bu sorular, lisans seviyesinde sınava girecekler için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans seviyesinde sınava girecekler için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim seviyesinde sınava girecekler için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşuyor.

Konu başlıkları ise şöyle
:

a) Fıkıh
b) Tefsir
c) Akaid ve Kelam
d) Hadis
e) Dinler ve Mezhepler Tarihi
f) İslam Tarihi
g) Dini Hitabet

DHBT’de bulunan Kur’an-ı Kerim mealleri ve metinleri ‘Türkiye Diyanet Vakfı, Yayın No: 86/A, ISBN: 978-975- 389-081-6, Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali’ adındaki kaynaktan alınıyor.

DHBT SINAV SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Adaylar testteki soruların cevaplarını optik okumaya elverişli yanıt kâğıtlarına işaretliyor, yanıt kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunuyor ve bilgisayar ortamında değerlendiriliyor.

Değerlendirme esnasında doğru yanıt sayısından yanlış yanıt sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde ediliyor, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanıyor.

Sınavın ardından ÖSYM Başkanlığı ya da yargı mercilerince iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılıyor ve geçerli soruların puan değerinin tekrardan saptanması üzere puanlama yapılıyor.

Bu sınava girenlerin öğrenim seviyelerine uygun ilgili senenin KPSS puanlarının yanı sıra, öğrenim seviyelerine uygun KPSSP123, KPSSP122, KPSSP124 puanları da hesaplanıyor. KPSS puanlarıyla alakalı KPSS Kılavuzlarında yer alan ‘Değerlendirme’ maddesinde paylaşıldığı biçimde hesaplanıyor.

Bu sınava girecekler adına öğrenim seviyelerine göre hesaplanan KPSSP123, KPSSP122, KPSSP124 puanları, KPSS sonuç bilgileri içerisinde yer almıyor, DHBT sonuç bilgileri içinde bulunuyor.

Adayların KPSSP123, KPSSP122, KPSSP124 puanlarının hesaplanabilmesi adına DHBT’ye girdiği öğrenim seviyesiyle aynı seviyede KPSS’ye girmiş olması gerekiyor. DHBT’ye girdiği öğrenim seviyesiyle aynı öğrenim seviyede KPSS’ye girmeyenlerin puanları hesaplanmıyor.

Sınav sonuçları her öğrenim seviyesi için (ön lisans, ortaöğretim, lisans) ayrı ayrı değerlendiriliyor. Puanlar, 100 üzerinden puanlara dönüştürülüyor. Puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi oluyor. İlgili testte en az ‘1 ham puanı (net)' olmayanların KPSSP123, KPSSP122, KPSSP124 puanı hesaplanmıyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

KPSS önlisans ve ortaöğretim her yıl yapılacak mı? B grubu kadrolar nerelerde görev alır?

Güncel Haberleri