Köylüler turistlerden utanınca harekete geçtiler: Sandalla cenaze taşımaya son

Antalya Kekova'da yer alan 2 bin yıllık Kaleköy Camisi'nin restore edilmesiyle, cenazelerini kayıkla başka köyün camilerine taşıyan, cuma ve bayram namazlarında sıkıntı yaşayan bölge halkının 71 yıllık cemaat hasreti sona erecek.

Antalya'nın Demre ilçesinde, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla Akdeniz kıyılarına güzellik katan, yaz aylarında mavi tura çıkan binlerce turistin vazgeçilmez duraklarından olan Kaleköy, Simena Antik Kentini de içinde barındırdığı için 1. derecede arkeolojik sit alanı özelliğini taşıyor. 

Ancak son derece zorlu bir patikadan yaya olarak veya deniz yoluyla ulaşım sağlanabilen Kaleköy'deki en büyük sorun ise tarihi camisinin 75 yıldır ibadete kapalı oluşu.

CENAZELERİNİ SANDALLA TAŞIYORLAR

Roma döneminde stoa (Antik dönemde mimarisinde bir sokak ya da agoranın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galeriler) ardından kilise ve Osmanlı döneminde ise cami olarak kullanılan 2 bin yıllık vakıf eseri, 75 yıl önce çatısının zarar görmesi nedeniyle kapatıldı.

Bu nedenle namaz için tekneyle Üçağız Köyü'ne giden, hava koşullarına göre kimi zaman cuma namazlarını, bayram namazlarını kaçıran, cenazelerini kayıkla taşımak zorunda kalan Kaleköy sakinlerinin sıkıntıları, Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun bölgeyi ziyaret etmesiyle sona erdi. 

RAMAZANA YETİŞTİRİLECEK

Sit alanı olduğu için yıllarca proje geliştirilemeyen Kaleköy Camisi'nde, Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün geliştirdiği projeye koruma kurulunun onay vermesiyle yaklaşık 10 ay önce restorasyon çalışmaları başladı. 

Hızla sürdürülen restorasyon çalışması için gereken inşaat malzemelerini taşımak için Üçağız Köyü'nden camiye yaklaşık bin metrelik teleferik sistemi kuruldu. 

Simena Antik Kentinin silüetine uygun şekilde devam eden ahşap minareli butik caminin, mayıs ayının ortasında ramazanın ilk gününe yetiştirilmeye çalışıldığı belirtildi.

Çalışmaları yerinde inceleyen Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, "Ramazan ayı öncesinde camiyi yetiştirmeyi düşünüyoruz. Burada önemli bir sorunu çözmüş olacağız. Cami için büyük bir talep vardı. Yaz aylarında onbinlerce kişi burayı ziyaret ediyor. Merkezi sistemle ezan okunuyor ancak namaz kılacak yer yok. Biz de 75 yıldır hüzünlü bir mabedi ayağa kaldırdığımız için mutluyuz. Ramazan ayında camiyi ibadete açacağız" dedi.

"TURİSTLERDEN UTANDIK"

Üçağız Mahallesi Muhtarı Salih Çan, Kaleköy'de yaklaşık 200 kişinin yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

"Cuma namazı, teravih, bayram namazlarına tekneyle Üçağız'daki camiye gitmek zorunda kalıyorduk. Bu her zaman mümkün olmadığı gibi çok da zorlu oluyordu. Cenazemizi bile sandalla götürüyorduk. Çünkü ne camimiz ne de cenazemizi yıkayacak bir yerimiz yok. Cenazemizi sandalla Üçağız Camisi'ne götürüp, orada yıkayıp cenaze namazını kılıyoruz. Sonra yine sandalla geri getirip mezarlığımıza defnediyoruz.

Ben lokantacıyım, babamın cenazesini yer yokluğundan bahçede etrafını naylonlarla çevirip yıkadık. Turistlerin geçtiği bir yerde kötü bir manzaraydı. Turistlerden utandık."

ANTALYA/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kepez Kitap Fuarı’na büyük ilgi

Güncel Haberleri