[Karar]
GÜVEN ADALI
Çalışma hayatına dair önemli değişiklik ve reformları hayata geçiren hükümet, şimdi de milyonlarca memuru ilgilendiren yönetmelik değişikliği için çalışmalara başladı. 1980 anayasası sonrası çıkartılan Kılık Kıyafet Yönetmeliği ile devlet dairelerinde görmeye alıştığımız, tek tip memur yerine daha özgür ve seçim şansı sunulan memurlar gelecek.
Öncelikle mevcut yönetmelikte bulunan saç, sakal ve bıyık kuralları günümüze uyarlanacak. Erkek memurlar saçlarını aşırıya kaçmamak şartıyla uzatabilecek, top sakal da dahil olmak üzere belli ölçülerde sakal da bırakabilecek. Mevcut yönetmelik saç, bıyık ve sakal konusunda “Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir” ifadeleri bulunuyor. Hazırlanan yönetmelikte bu ifadelere yer verilmeyecek.
KOT SERBEST OLUYOR
Kadınlar açısından da hazırlanan yeni yönetmelik kıyafet serbestliği sağlayacak. Örneğin kumaşla birlikte kot pantolon giymek de serbest olacak. Kıyafetlerde belli ölçülerde serbestlik sağlanacak. Mevcut yönetmelik sınırları şöyle çiziyor: “Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile streç, kot ve benzeri pantolonlar giyemez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz.” Memurları sevindirecek yasanın 2016’nın sonuna yürürlüğe girmesi için yoğun çaba gösteriliyor.
Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında teknik, sağlık ve hizmetin özelliğine göre giyim eşyasının tipi, modeli ve rengi ilgili kurumun üst yöneticisinin onayı ile tespit edilebilecek. Örneğin hastanede çalışan sağlık görevlisi yeşil giymek durumundaysa kuralı hastane amirleri belirleyecek. Mevcut yönetmelikte “her türlü resmi belgelere yapıştırılacak fotoğrafların, yönetmelik. Hükümlerine uygun kılık kıyafetlerle çekilmiş olması zorunludur” ifadesi kalkıyor. Bu ibarenin de kalkmasıyla kullanılacak fotoğraflar için de esneklik sağlanmış olacak.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* Annem 1960 doğumlu. 25.6.1980’de sigortalı oldu. Toplamda 950 günü var. Ayrıca 1989’da ben doğdum. Emekliliği için ne yapabiliriz? Ahmet KAÇMAN
Anneniz için yaş şartı yok. 5 bin prim gününü tamamladığında emekli olur. Doğum borçlanması da
yetmeyecektir. Kısmi emeklilik için en az 3600 güne ihtiyacı var. Primleri tamamlaması gerekiyor.
* 1982 doğumluyum ve Eylül 2005 sigorta girişliyim. 2009 Nisan ve 2010 Nisan arasında asteğmen olarak askerlik yaptım. Acaba bu süreyi emeklilik süreme katabilir miyim? B. E.
Sigortadan önce askerlik yapanlar bu süreleri borçlanarak yaş şartlarını indirebiliyor. Asteğmenlerde ise sadece yedek subay okullarında geçen süreler borçlanılıyor. Bu da genelde 3-4 ay oluyor.
* 01.03.1974 doğumluyum. İşe giriş 05.05.2001. Toplam günüm ise 1812. Ne zaman emekli olabilirim? Yudum BİLDİK
İşe giriş tarihinize göre 7 bin gün primi tamamlamanız gerekiyor. Priminiz tamamlanınca 58 yaşında emekli olursunuz. 2001 sonrası doğumlarınız varsa 3 çocuğa kadar borçlanarak primi artırabilirsiniz.
SORUN CEVAPLAYALIM
* 48 yaşındayım ve eşimden ayrıldım. İki de çocuğum var. Babam vefat ettiğinden dolayı ölüm maaşı bağlandı. Çalışmaya başlarsam bu maaş kesilir mi? Nermin ŞENOL
Yetim maaşı kız çocukları evlenmedikleri ve bir yerde çalışmadıkları sürece kesilmiyor. Bir yerde çalışmaya başlarsanız bunu kuruma bildirmeniz gerekir ve maaşınız kesilir.
* Çalıştığım şirketle 4 yıllık sözleşme yaptım fakat 2’nci yılım dolmadan çıkarıldım. Çalışmadığım ayların tazminatını da alabilir miyim? Rahim D.
Sözleşmeniz bitmeden çıkarılırsanız çalıştığınız döneme ait tazminatınızı alırsınız. Ayrıca kalan 2 yıllık alacağınızı da talep edebilirsiniz.
* 01.03.1988 tarihinden bu yana aynı işyerinde çalışıyorum. Bu şartlar altında işverenimden tazminatımı isteyebilir miyim ya da kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Gamze YALÇIN
9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olmak şartı ile 15 yıllık sigortalılık ve 3600 gün dolunca SGK’dan bir yazı alarak işyerinize başvurup tazminatınızı alıp ayrılabilirsiniz. Bunun dışında istifa ederseniz alamazsınız.