Türk işletmelerin yurtdışı atağında topyekün hareket başladı. Yeni pazarlara açılmak isteyen ihracatçılar yol haritasını belirledi. Son süratla uluslararası markaları satın alma yarışına giren Türkler, adım adım dünyaya yayılıyor. Devlet de yurtdışı atağındaki şirketlere maddi destek sağlıyor.
60 BİN DOLARA KADAR
İşletmelerin uluslararası pazarlara girişini kolaylaştırmak amacıyla; işletme başına 60 bin dolar destek veriliyor. KOSGEB; teknik, yönetimsel, hukuki ve hedef ülkede satış imkânları sağlayacak profesyonel ağlara erişim hizmetleri sunan uluslararası hızlandırıcı programına, bir organizasyon kapsamında ya da bireysel olarak katılmalarına destek veriyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOSGEB Uluslararası Hızlandırıcı Destek Programı kapsamında, teknolojik faaliyetlerde bulunan işletmelerin uluslararası pazarlara girişini kolaylaştırmak amacıyla, işletme başına 60 bin dolar destek verileceğini anlattı. İşletmelerin programa başvurması için son gün ise 31 Mayıs. KOBİ’leri güçlendirmek istediklerini söyleyen Işık, “Her bir başvuru için üst limit 15 bin dolar olmak üzere, 3 yıl destek süresi boyunca işletmelerin yaptığı harcamaların yüzde 80’i oranında işletme başına toplamda 60 bin dolar destek verilecek” dedi.
Programı geliştirirken, işletmelerin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin yurtdışında tanıtım ve pazarlamasının kolaylaştırılması hedefiyle yola çıktıklarını belirten Işık, Uluslararası Hızlandırıcı Destek Programı’nın, “teknik, yönetimsel, hukuki ve belirlenen ülke ya da ülkelerde satış imkanları sağlayacak profesyonel ağlara erişim hizmetleri” sunacağını bildirdi.
HANGİ GİDERLERE GERİ ÖDEMESİZ DESTEK?
- Hızlandırıcı ofis kirası
- Eğitim
- İş yönetimi, hukuk, fikri ve sınai mülkiyet hakları
- Ulaşım
- Konaklama
- Danışmanlık
- Mentörlük
- Yeminli mali müşavirlik hizmetleri
- Organizasyonla ilgili genel giderler
GELECEĞE IŞIK TUTACAK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılına dair ekonomi ve dış ticaret ile ilgili gelişmeleri, Türkiye ile dünyadaki etkilerini, geleceğe yönelik tahmin, öneri ve stratejileri içeren, “Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu” hazırladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, raporu ihracatçılar ve iş dünyasıyla paylaşarak geleceğe ışık tutmaya çalıştıklarını söyledi.
YENİ PAZARLAR ÖNEMLİ
TİM Başkanı Büyükekşi 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmek adına 2015 yılı için belirlenen alt hedefe ulaşmada zorlanıldığını kaydederek alternatif pazarların önemine değindi. Büyükekşi, “Dünya ticaretinden aldığımız payı artırmış olmamız, hedeflere ulaşmak için yeterli değildir. Yatırım ve ihracat için çevre koşullarının iyileştirilmesi ve desteklerin daha etkin hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
ÖNE ÇIKACAK 5 EĞİLİM
Türkiye’nin 2023 yılına ilişkin hedeflerine yönelik gerçekleşmeler ve öngörüler küresel eğilimlerden etkileniyor. Geleceği şekillendiren makro eğilimler 5 başlıkta toplandı. Bu eğilimlerin Türkiye’nin iddialı hedeflerine ulaşmasını güçleştirmekle birlikte aynı zamanda önemli fırsatları da içerdiği belirtildi. İşte o eğilimler:
- Küresel ekonomi
- Doğal kaynaklar
- İnovasyon ve teknoloji
-Demografi
- Tüketici davranışları
TİCARET ANLAŞMALARI GEREK
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin başta ABD ve Çin olmak üzere büyük pazarlarda payını artırması gerektiğini belirterek, TTIP gibi uluslararası çapta etkin olabilecek serbest ticaret anlaşmalarına eş zamanlı katılımın zorunluluk haline geldiğini belirtti.