Koruma Kurulu’nun ivedilikle yapılmasını istediği ilk Atatürk Heykeli yıllar sonra planlara işlendi

İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2015 yılında, Sarayburnu’ndaki ilk Atatürk Heykeli ilgili olarak, “ivedilikle” yapılmasını istediği işlem, 5 yıl sonra gerçekleştirildi.

İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2015 yılında, Sarayburnu’ndaki ilk Atatürk Heykeli ilgili olarak, “ivedilikle” yapılmasını istediği işlem, 5 yıl sonra gerçekleştirildi. Koruma Kurulu, Fatih Belediyesi’nden, Atatürk Heykeli’nin planlara, “Korunması Gerekli, Tarihi Sanat Değeri Olan Anıt Eser” olarak işlenmesini istemişti. İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi, Atatürk Heykeli’nin planlara işlenmesiyle ilgi Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan plan değişikliği teklifi oybirliğiyle kabul etti.

İLK KEZ İMAMOĞLU GÖREVE GELDİKTEN SONRA GÜNDEME GELMİŞTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinden sonra, Sarayburnu’ndaki ilk Atatürk Heykeli gündeme gelmişti. Uzun süre bakımsız durumda bırakılan heykel, Başkan İmamoğlu’nun talimatı ile temizlenmiş ve restore edilmişti. Bu çalışmalar sırasında, Koruma Kurulu’nun 2015 yılında verdiği kararın gereğinin de yerine getirilmemiş olduğu fark edildi. Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan imar planı değişikliği teklifiyle ilgili olarak, İBB Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Kültür ve Sanat Komisyonu’nun müşterek raporunda özetle şöyle denildi:

“Söz konusu teklifin, İstanbul 4 Numaralı KVKBK’nin, Sarayburnu Parkı içerisinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk anıt-heykeline ilişkin olarak, Kurul’un 3 Haziran 2015 tarihli kararının gereklerinin ivedilikle yerine getirilmesine karar verdiği şeklindeki kararında, Mustafa Kemal Atatürk anıt-heykelinin bulunduğu alan ve etrafındaki kentsel doku ve etkileşimi çerçevesinde taşınmaz kültür varlığı niteliği kazanmış olan heykelin çevresiyle birlikte, kentsel bir simge özelliği taşıması nedeniyle, söz konusu alanda, korunması gerekli tescilli, arkeolojik, sanat tarihi değeri olan anıt eser yapı taramasının işlenmesine yönelik koruma amaçlı imar planı değişikliğinin ilgili belediyesinden istenmesine karar verildi şeklindeki, 3 Haziran 2015 tarihli kararı doğrultusunda ilçe Belediyesi tarafından hazırlandığı, teklif plan değişikliği ile Mustafa Kemal Atatürk Heykeli’nin bulunduğu alanın fonksiyonu korunarak, üzerine Korunması Gerekli, Tescilli Arkeolojik-Tarihi Sanat Değeri Olan Anıt Eser Yapıları taramasının işlendiği…”.

İki komisyonun, Sarayburnu’ndaki Atatürk Heykeli ile ilgili hazırladığı müşterek rapor, İBB Meclisi’nin 14 Ocak 2021 tarihli toplantısında oybirliğiyle kabul edildi. Kararın soncunda “İmar planı değişikliği teklifi incelenmiş olup, kurul kararı doğrultusunda uygun görülmüştür” denildi.

"SÖZÜN BUNDAN SONRASI HEYKELTIRAŞLARINDIR"

Sarayburnu'ndaki Atatürk Heykeli, İstanbul Belediyesi tarafından Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e yaptırıldı. Türkiye'de dikilen ilk Atatürk heykeli olan eser, 3 Ekim 1926 tarihinde dönemin belediye başkanı, Şehremini Emin Erkul tarafından açıldı. Heykel  Viyana'dan parçalar halinde Türkiye'ye getirildi, heykeltıraşın denetiminde yerine oturtulan anıt, 3 Ekim 1926 tarihinde törenle açıldı.

Atatürk, heykelin açılışından sonra belediye yetkililerine gönderdiği telgrafta şunları söyledi:

“Muhterem İstanbul Halkının ilk defa heykelimi dikmek suretiyle gösterdiği yüksek kadirşinaslıktan ve resmi küşat münasebetiyle hakkımda izhar buyurulan necip hissiyattan dolayı samimi teşekkürlerimi arz ederim. Sözün bundan sonrası heykeltıraşlarındır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Usta besteci Muammer Sun hayatını kaybetti

Kültür Sanat Haberleri