Hindistan, günlük olarak en fazla vaka ve ölümün kaydedildiği ülke konumunda bulunuyor. Vaka sayısındaki artış nedeniyle hastanelerdeki doluluk oranının sınıra yaklaştığı ülkede Kovid-19 vakalarındaki artışın yanı sıra tıbbi oksijen ve aşı sıkıntısı nedeniyle sağlık sisteminde sorunlar baş gösterdi. Oksijen sıkıntısı nedeniyle birçok hastanenin acil yardım çağrısı yaptığı başkent Yeni Delhi, oksijen kıtlığında ilk sırada yer alıyor. Delhi'nin yanı sıra birçok kentteki hastanelerde de oksijen sorunu nedeniyle hastaların tedavisinde zorluk yaşanıyor.
SOLUNUM CİHAZI SIKINTISI BÜYÜK
Hindistan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi, 3 Mayıs tarihi itibarıyla tedavisi süren hasta sayısına bağlı olarak, 585 bin 416 hasta için yatakta, ağır durumdaki 103 bin 308 hasta için de solunum cihazına bağlı oksijen desteği gerektiğini açıkladı.
Merkez, stok sıkıntısı yaşayan eyaletlerden gelen veriler ve ileriye yönelik tahminler ışığında toplam 688 bin 724 hasta için tıbbi oksijen ihtiyacı olduğunu hesapladı.
Hint medyasındaki haberlere göre, Kovid-19 vakalarındaki artışın yanı sıra tıbbi oksijen ve aşı sıkıntısı nedeniyle sağlık sisteminde sorunlar baş gösterdi.
Oksijen sıkıntısı nedeniyle birçok hastanenin acil yardım çağrısı yaptığı başkent Yeni Delhi, oksijen kıtlığında ilk sırada yer alıyor.
Delhi'nin yanı sıra birçok kentteki hastanelerde de oksijen sorunu nedeniyle hastaların tedavisinde zorluk yaşanıyor.
OKSİJEN NAKLİ İÇİN ORDUDAN YARDIM İSTENDİ
Delhi Başbakan Yardımcısı Manish Sisodia, merkezi hükümetin başkent için belirlediği oksijen kotasını artırdığını belirtti. Sisodia, vakaların artmasıyla hasta yataklarının sayısını da arttırdıklarını ve bu nedenle de oksijen kotasındaki artışa rağmen hastanelerde hala oksijen sıkıntısı yaşandığını ifade etti.
Oksijen nakli konusunda acil desteğe ihtiyaç duyduklarını söyleyen Sisodia, bunun için ordu, merkezi hükümet ve özel sektör gibi farklı kaynaklardan yardım istediklerini kaydetti.
Hint uzmanlar, ülkede yüzlerce ton tıbbi oksijen üretilmesine rağmen bunun dağıtımı konusundaki eksiklikler nedeniyle hastanelerde sıkıntı yaşandığı görüşünde.
AŞI SIKINTISI BİR KAÇ AY DAHA SÜRECEK
Nüfusu 1,4 milyara yaklaşan Hindistan'da aşılama kampanyasının başlatıldığı 16 Ocak'tan bu yana 158 milyon 932 bin 921 doz aşı yapılsa da kampanya henüz salgını durdurabilecek düzeye ulaşmadı.
Halkın ortalama yüzde 11'ine Kovid-19 aşısının ilk dozu, yaklaşık yüzde 2'sine de iki doz uygulandı.
Dünyanın en büyük aşı üreticisi Hindistan Serum Enstitüsünün Üst Yöneticisi (CEO) Adar Poonawalla, dün Financial Times gazetesine verdiği röportajda, aşı sıkıntısı olduğu ve bunun birkaç ay süreceği uyarısında bulundu.