Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşılarının fikri mülkiyetinin kaldırılmasına yönelik tartışmalar uluslararası kamuoyunun gündeminde önemli bir yer tutuyor.
Kovid-19'la mücadele çalışmalarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova'yla video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kovid-19 aşılarının fikri mülkiyetinin kaldırılmasını desteklemeye hazır olduklarını belirtti. Bu fikrin acil durumlarda patent korumalarının kaldırılmasını öngören Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına uygun olduğunu söyleyen Putin, Kovid-19 salgınının da acil bir durum olduğunu kaydetti.
'PFIZER PİYASADA AGRESİF TUTUM SERGİLİYOR'
Dünya Aşı Kongresi'nin Moderna firmasının aşısını dünyanın en iyi aşısı olarak seçmesini değerlendiren Putin, "Küresel piyasaların ABD'Nin Moderna aşısını destekleme kararı aldığını düşünüyorum. Bu aşıyla rekabet içinde olan ABD-Avrupa aşısı Pfizer, piyasada oldukça agresif bir tutum sergiliyor. ABD, Moderna aşısının yenilikçi ve çok modern olacağını vaat ediyor.
Umarım öyle olur ancak bu ancak 10 yıl sonra, uzun yıllara dayanan kullanım ve analizlerden sonra anlaşılır. Rus aşıları ise son derece modern ve bugün itibarıyla en güvenilir ve en güvenli aşılar olduklarına dair hiçbir şüphe yok. Aşılarımız Kalaşnikof tüfekleri gibi güvenilir. Bunu biz söylemedik, Avrupalı uzmanlardan biri söyledi. Bence kesinlikle haklı" dedi.
'TURİZM KISITLAMASININ NEDENİ SİYASİ DEĞİL'
Rus turistler arasında popüler olan ülkelerdeki salgın durumunu izlemeye devam edeceklerini dile getiren Putin, Kovid-19 nedeniyle bazı ülkelerle ulaşımın kısıtlanmasının ardında siyasi bir nedeninin olmadığını söyleyerek bunun tamamen tıbbi kısıtlamalarla ilgili olduğunu ifade etti. Putin, "Turizm endüstrisinin ekonomi için son derece önemli olduğu birçok ülkede bu durumun özellikle de sezonun başladığı bu dönemde aşırı derecede tehlikeli olduğunu düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.
NE OLMUŞTU?
ABD Başkanı Joe Biden Kovid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına planına desteğini sunmuş AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de ABD'nin destek verdiği bir fikri tartışmaya hazır olduklarını söylemişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada Kovid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet hakkından geçici olarak feragat edilmesine yönelik "Küresel sağlık sorunlarının üstesinden gelmek için Amerikan liderliğinin güçlü bir örneğidir" demişti.
AB ülkeleri 7-8 Mayıs'ta Portekiz'de yapılacak olan zirve toplantısında Kovid-19 aşılarıyla ilgili fikri mülkiyet haklarını koruyan patentlerin kaldırılması konusunu görüşecek.