İngiltere’nin East Anglia Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, Kovid-19 enfeksiyonu sırasında ve sonrasında meydana gelen koku kaybını A Vitaminiyle tedavi etmek için klinik deneye Aralık ayında başlayacak. Ekip, daha önce Almanya’da araştırmacıların burundan A Vitamini tedavisinin ‘koku kaybı’ üzerinde potansiyel olumlu sonuçlarından sonra harekete geçti.
Norvich kentinde bulunan Doğu Anglia Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, Apollo adını verdikleri klinik deneyle A Vitamininin Kovid-19 dahil viral enfeksiyonlardan sonra insanların koku alma duyularını yeniden kazanmalarına yardımcı olup olamayacağını kanıtlamak için Aralık ayında insanlı klinik deneye başlayacaklarını açıkladı. 12 hafta sürmesi beklenen klinik deneyde, burun yolundan A Vitamini damlasıyla koku kaybını tedavi etmeye çalışılacak.
BEYİN TARAMALARI İŞE YARAYIP YARAMADIĞINI TESPİT EDECEK
Diken'in haberine göre, bu süreçte gönüllülerden çürük yumurta ve gül gibi güçlü kokuları koklamaları istenecek. Beyin taramaları, A vitamininin hasar gören koku yollarını veya ‘koku sinirlerini’ tedavi edip etmediğini kontrol edecek.
Baş araştırmacı Prof. Dr. Carl Philpott konuyla ilgili şunları söyledi: “A vitaminli burun damlalarını kullanarak hastaların beyinlerinde hasarlı koku yollarının büyüklüğünde ve aktivitesinde bir artış olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. Koku ampulünün boyutundaki değişiklikleri arayacağız. Bu alan burnun üzerinde koku sinirlerinin birleştiği ve beyne bağlandığı bir alan.”
ALMANYA'DA OLUMLU SONUÇLAR ALDI
Üniversite tarafından yapılan açıklamada “Koku kaybı, Kovid-19'un yaygın bir belirtisidir, ancak Kovid-19'dan önce bile birçok virüs koku kaybına ve bozulmasına neden oluyordu ve çoğu insan, birkaç hafta içinde doğal olarak koku duyusunu yeniden kazanırken, birçoğu devam eden koku bozuklukları ile kaldı. Almanya'dan yapılan önceki araştırmalar, Vitamin-A'nın potansiyel faydasını göstermiştir ve UEA ekibi, bu tedavinin virüsler tarafından zarar görmüş burun dokularının onarılmasına yardımcı olmak için nasıl çalıştığını keşfedecektir” ifadeleri kullanıldı.