KARAR/ALMANYA
Korona tedbirleri az gelişmiş ülkelerde çocuk ölümlerinin artmasına neden oluyor. Çinli Bilim insanı Lin Ma önderliğinde bir grup tarafından yapılan The Intergenerational Mortality Tradeoff of COVID-19 Lockdown Policies isimli araştırmaya göre Korona tedbirleri ile ölüm oranları arasında özellikle az gelişmiş ülkelerde çocukların aleyhine bir durum söz konusu.
Alman Spiegel Online haber sitesine konuşan Lin Ma araştırmayı yaparken, Avrupa ülkelerinde yaşanan korona kısıtlamalarını model olarak aldıklarını belirterek, bu tedbirlerin ortalama 7 hafta sürdüğü ve ekonomik faaliyetleri yüzde 38 oranında düşürdüğünü söyledi. Araştırmaya göre kısıtlamalar AB ve ABD’de hatta daha kötü bir ekonomiye sahip olan Çin ve Brezilya’da çocuk ölümlerine neden olmuyor. Ancak az gelişmiş ülkelerde ciddi oranlarda ölüm olayları yaşanıyor.
YETİŞKİNLER İÇİN ÇOCUKLAR ÖLÜYOR
Brezilya’da korona tedbirleri ile kurtarılan her 100 yetişkin için 3 çocuğun hayatını kaybettiği tespit edilirken, bazı Afrika ülkelerinde bu oran yüze yüz. Dünya Bankası verilerine göre az gelişmiş olarak kabul edilen bazı Afrika ülkelerinde ise koronadan kurtarılan her 100 yetişkin için 1.7 çocuk hayatını kaybediyor. Tanzanya, Uganda, Niger, Burkina Faso, Malawi ve Burundi’de çocuk ölümleri oranının 1,7”den daha fazla olduğu bildiriliyor. Ruanda ve Simbabwe’de bu oran 1,39 ve 1,58 olarak belirlendi.
Lin Ma, az gelişmiş ülkelerin korona kısıtlamaları konusunda AB ve ABD’yi örnek almasının yanlış olduğunu belirterek, ‘’Gelişmiş ülkelerde yaşı 65’in üzerinde olanların oranı çok yüksek. Bu kişiler korona virüsüne karşı korumasız. Ancak Afrika’da nüfusun çok az bir kesimi 65’in üzerinde. Buna karşın yaşı 15’in altına olan büyük bir kesim var. Bu kesim virüse karşı değil ekonomik kısıtlamalar karşı korumasız’’ dedi.