İki doz aşıdan ne kadar süre sonra aşısız sayılırız? Aşı etkisini ne zaman kaybeder?

İkinci doz koronavirüs aşısının 10 gün sonra koruyuculuğunun etkili olmaya başladığını belirten uzmanlar, çift doz aşının 5-6 ay sonra etkisini yitirdiğini belirterek kovid-19 hastalığına yakalanma riskinin ortaya çıktığını kaydediyor. İşte, aşının koruyuculuk süresi...

Koronavirüs salgınında dördüncü dalganın yaşandığını belirten uzmanlar, aşının yoğun bakıma yatışların azalmasına katkı sağladığını dile getiriyor. Üçüncü dalgayla kıyaslandığında, aşılamanın yüksek olması dolayısıyla hastaneye ve yoğun bakımlara yatışların daha az olduğu kaydediliyor.

KORONAVİRÜSTE 4. DALGA BAŞLADI MI?

Türk Yoğun Bakım Derneği eski Başkanı ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel, aşının yoğun bakıma yatışların azalmasına katkı sağladığını belirterek, "Şu anda vaka sayısı 25 binken daha fazla yoğun bakım hastası olması lazımdı. Ama sayı yaklaşık 600-700 civarı. 2. pikte 33 bin vaka varken hasta sayısı 6 binlerdeydi" dedi.

"Şu anda 4. pikteyiz. Diğer piklerden farklı olarak delta varyantı ile karşı karşıyayız. Deltadaki sayıları ikinci, üçüncü pikle kıyasladığımızda, hastaneye ve yoğun bakımlara yatışlar daha az. Bunun en önemli nedeni de aşı.

"HASTANEYE YATANLARIN YÜZDE 95'İ AŞISIZ"

Aşıyla toplumsal bağışıklığı sağlayamadık, fakat aşıladığımız kadarıyla bile bize fayda getiriyor ve daha az hasta yoğun bakıma ve servislere yatıyor.

3. pikte ise 65 yaş üstünü aşıladığımız için toplam hasta sayısı 60 bin olmasına rağmen ağır hasta sayımız 3 bin 500 olmuştu. Fakat şurası çok net. Servise yatanların da yoğun bakımlara yatanların da yüzde 95'i aşısız.

İKİ DOZ AŞIDAN NE KADAR SÜRE SONRA AŞISIZ SAYILIR?

Kişi aşı hiç olmamış ya da iki doz aşı olmuş ama üzerinden 5-6 ay geçmiş koruyuculuğu bitmiş ya da ikinci doz aşı olmuş ama üzerinden 15 gün geçmeden hastalığa yakalanmış kişiler 'aşısız' sayılıyor.

Şimdi tüm Türkiye'de bu rakamları net olarak çıkarabilmek için Sağlık Bakanlığı'ndan izin aldık. Bu izinle birlikte yoğun bakım ve servislerde yatanların aşılı-aşısız oranını çıkaracağız."

"İKİNCİ DOZ AŞI OLMAK ÇOK ÖNEMLİ"

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk de kentteki vaka sayılarının, yurt genelinde yükselen vaka sayılarına paralel artış gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:

"Ancak hastaneye ve yoğun bakıma yatış oranlarında bir artış henüz yok. Sonuç itibarıyla aşılamanın getirdiği bazı avantajları yaşıyoruz, yeterince aşılama olmamasına rağmen. Daha fazla aşılama oranını sağlamamız gerekiyor."

Hürriyet'te yer alan habere göre; koronavirüs aşılarında ikinci dozu yaptırmanın kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cantürk şunları söyledi:

"Özellikle ikinci doz aşılamanın yapılması çok önemli. Hastaneye yatan hastalara baktığımız zaman da bunların içinde aşılanmış olanlar ve aşılanmamış olanlar, diye bir ayrım yapıldığı zaman aşılanmamış olanların oranı daha yüksek.

'Kişi aşı oldu ama sonrasında koronavirüs oldu', deniliyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu birinci doz aşı olup, ikinci dozu olmayan kişiler. Ya da ikinci doz aşıyı olmuşlar fakat aradan sadece 1 hafta geçmiş olanlar."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Aşı olmayan koronavirüs hastaları yoğun bakımları doldurdu
Uğur Şahin'den yeni açıklama: Delta için güncellemeye gerek yok
İşyerinde koronavirüs tanısı bulunan çalışan tespit edilirse neler yapılmalı?

Koronavirüs Haberleri