Bebek emziren, bebek bekleyen ya da bebek dünyaya getirmeyi planlayan kadınlar, koronavirüs aşısı yaptırmakta tereddüt yaşayabiliyor. Son 2 yıldır küresel çapta yaşanan kovid-19 salgınında birçok hamile kadın hastalığa yakalanarak hayatını kaybetti. Uzmanlar, koronavirüs aşılarının hamilelere yada yeni bebek sahibi olan kadınlara hiçbir zarar vermediğini dile getiriyor.
HAMİLELER KORONAVİRÜS AŞISI OLABİLİR Mİ?
ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, hamile kişilerin kovid-19 aşısı olmasının 'güvenilir' olduğu açıklandı.
New England Journal of Medicine'de yayınlanan çalışmada hamileyken Moderna veya Biontech aşısı yapılan 35 binden fazla ABD'li kadından alınan veriler incelendi.
Araştırma hamile kişiler üzerinde yapılan en büyük çalışma olurken hamileyken aşı olan kişilerin düşük, erken doğum ve diğer komplikasyon oranlarının, salgından öncesindeki hamile kadınlarla neredeyse aynı düzeyde olduğu bildirildi.
CDC tarafından yapılan açıklamada, "Hamile kadınlar ve hamile kalmak isteyenler dahil herkes kovid-19 aşısı yaptırmalıdır. Aşılar güvenli ve etkilidir" ifadeleri kullanıldı.
KORONAVİRÜS AŞISI HAMİLELERE ZARARLI MI?
Yapılan araştırmalar kovid-19 aşılarının güvenli ve etkili olduğunu gösteriyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir'e göre, bu aşılar canlı koronavirüs içermez ve hamile bir kadına veya anne karnındaki doğmamış bebeğe bulaşmaz.
Kovid-19 aşılarına ilişkin kanıtlar, dünya çapındaki düzenleyici kurumlar tarafından sürekli olarak gözden geçiriliyor. Halihazırda aşılamaya başlamış olan ve hamileyken ikinci bir doz önerilen herkes, ilk dozdan sonra ciddi bir yan etkisi olmadıkça, aynı aşıyla ikinci bir doz almalı.