Salgınla mücadelede 1 Temmuz sonrası tedbirler rafa kaldırıldı. Milyonlar sahil beldelerine akın etti, sosyal hareketlilik arttı, maske-mesafe unutuldu. Delta varyantı yayılırken yaz rehaveti bir kez daha yeni pike kapı araladı. 5 bin 200 vaka ile alınan açılma kararının üzerinde üç hafta geçti, sayı 8 bin 780’i gördü. 10 Temmuz’da test yapılan her 100 kişiden 2.4’ü pozitif çıkarken bu oran 4.4’e yükseldi. Bu yıl normalleşmeye aşı ile girilse de uygulamada hedef tutturulamadı.
BAKAN KOCA: İKİ DOZ AŞI VAKA ARTIŞINI ENGELLER
ABD’de ölenlerin yüzde 99’u, hastaneye yatanların yüzde 97’sinin aşı yaptırmayanlar olduğunu belirten uzmanlar, aşının önemine dikkat çekti. Ancak 18 yaş üstü nüfusun yüzde 33’ü çift doz aşılanabildi, önceki gün sadece 162 bin doz uygulandı. Bakan Koca "Artışı iki doz aşı engeller, bayram salgın için fırsata dönüşmemeli" uyarısı yaptı. Prof. Dr. Ahmet Saltık ise "Tatil yerleri çığırından çıkmış. Dördüncü dalgayı çağırıyoruz, bu akıl tutulması" ifadelerini kullandı.
MASKE, MESAFE UNUTULDU DÖRDÜNCÜ DALGA KAPIDA
Delta varyantının etkisiyle Türkiye’de vakalar 9 bin sınırına dayandı. Ortaya çıkan sıkıntılı tabloda, normalleşme kararlarıyla birlikte maske ve mesafe kurallarının unutulması etkili oldu. Aşılama oranlarının düşük kalması ve bayram nedeniyle tatil bölgelerinde oluşan yoğunluk tedirginliği artırdı. Uzmanlar, ‘dördüncü dalga kapıda’ uyarısı yaparken acil önlem çağrısında bulundu.
Koronavirüs salgını ile mücadele sürerken ilk kez Hindistan'da görülen ve İngiltere’nin ardından diğer ülkelerde de hızla yayılan Delta varyantı tüm dünyada normalleşme planlarını çöpe attırmaya başladı. Birçok ülkede varyantların etkisiyle vakalar tırmanışa geçerken uzmanlar, aşının öneminin altını çiziyor. Delta ile ilgili gelen verilere göre ise aşılama oranının en yüksek olduğu İsrail’de yeni vakaların ağırlıklı bölümü aşı olmayan gruplar arasında olduğu görülüyor.
ABD’de ise son dönemde Kovid-19’a yakalanarak ölenlerin tamamına yakınının aşı olmayan kişilerden oluştuğu bildirildi. "Kovid salgını, aşılanmayanların salgınına dönüştü" diyen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Walensky, hastaneye kaldırılanların yüzde 97’sinin aşı yaptırmayan kişiler olduğunu belirtti. Hükümetler de Delta’ya karşı ek önlemler alıyor, aşılama sayısını artırmak için adımlar atıyor. Diğer taraftan, Delta varyantının aşırı bulaşıcılığı dünyayı kasıp kavururken Türkiye’de de pozitif sayısı 9 bin sınırına dayandı. 10 Temmuz’da test yapılan her 100 kişiden 2.4’ü pozitif çıkarken bu oran 4.4’e yükseldi.
Uzmanlar aşının önemine dikkat çekerken Türkiye’de 18 yaş üstü nüfusun yüzde 33’ü çift doz aşılanabildi, önceki gün sadece 162 bin doz uygulandı. Delta varyantının etkisiyle artan vakalara rağmen normalleşme süreci işletilmeye devam ediyor. 9 günlük Kurban Bayramı tatili ise yaz rehavetiyle birleşince endişeler arttı.
Uzmanlar ‘Dördüncü pik yolda’ değerlendirmesini yaptı. Delta varyantının yavaş yavaş artığını belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit de "Şu an aşılarımızı olup yeterli bağışıklığı sağlayıp sonbahara o şekilde girmek zorundayız. Yoksa tekrar en başa, o yasaklı, kısıtlı, işimizden, okulumuzdan ayrı günlere geri döneriz" diye konuştu. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Saltık "Maske takılmıyor, uzaklık hak gele! Herkes her şey bitmiş sanıyor. Tatil yerleri çığırından çıkmış. 1 Temmuz normalleşmesi ekonomik-sosyal sorunlar yüzünden başlatıldı. Maske-uzaklık-temizlik kuralları zorunlu olarak sürdürülmeli. Hemen aşamalı kısıtlamalar başlamalı. Aşı tek başına yetersiz, varyantlar ciddi sorun! 4. dalgayı açıkça çağırıyoruz; bu akıl tutulması, hemen bitmeli" ifadelerini kullandı.
AŞILAMA ORANLARI ÇAKILDI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 10 Temmuz’da 224 bin 184 Kovid-19 testi yapıldı. Bu testlerden 5 bin 530’u pozitif çıktı. Bu veri, test yapılan 100 kişiden 2,46’sının Kovid-19 testinin pozitif çıktığını gösterdi. Kovid-19 testlerinin pozitiflik oranı 11 Temmuz’da yüzde 2,36, 12 Temmuz’da yüzde 2,37, 13 Temmuz’da yüzde 2,68, 14 Temmuz’da yüzde 2,89 olarak değişti.
Bu sayı, dört gün içinde yaklaşık üçte bir artarak 15 Temmuz’da 3,14’e yükseldi. Salgından kurtulmak için umut kapısı olan aşılama çalışmaları da sürüyor. Türkiye’de iki doz aşı yapılanların sayısı 21 milyonu aştı. Ancak istenilen seviyeye ulaşılamadı. Günde 1.5 milyondan fazla aşı yapılırken önceki gün sadece 162 bin doz yapıldı.