Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'da bulunan 14 ülkede Kovid-19'un ilk kez Hindistan'da görülen Delta varyantının tespit edildiğini açıkladı.
DSÖ Afrika Bölge Ofisi Twitter hesabından yapılan açıklamada, kıtada Kovid-19 salgınının hızlı şekilde yayıldığı belirtildi.
Açıklamada "Kongo Demokratik Cumhuriyeti dahil 14 ülkede Kovid-19'un 'Delta' varyantı tespit edildi" ifadesi kullanıldı.
VAKA SAYILARI YÜZDE 20 ARTTI
DSÖ, Afrika'da vaka sayılarının haftalık yüzde 20 artış gösterdiğini kaydetti. Zambiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Namibya ve Uganda, vaka sayısının en fazla arttığı ülkeler olarak sıralandı.
Afrika'da Kovid-19 vakaları 5 milyon 300'e yaklaşırken, kıtada koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 138 bini geçti.
TÜRKİYE'DE DE ORTAYA ÇIKTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Türkiye'de de Delta varyantının tespit edildiğini duyurmuştu.
Koca, şunları kaydetmişti: "Delta Plus'ın daha ülkemizde görüldüğünü bilmiyoruz, yani görülmedi, tespit etmedik ama delta varyantıyla ilgili ülkemizde şu ana kadar sekansı yapılmış olup adı konan 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Giderek illerdeki dağılımı artmaya başladı ve yoğunluklu, ağırlıklı olarak da İstanbul'da görüldü. 134 vakanın 82'si İstanbul'da. Düzce'de 18, Van'da 8, Ankara'da 4, İzmir'de 3 ve diğer illerimizde de bir, iki şeklinde olmak üzere toplam 16 ilimizde görüldü.
Ülkede çok ciddi bir oranın olmadığını biliyoruz ama her geçen gün bunun artabileceğinden de endişe ediyoruz. Aşıların bu varyanta etkili olduğunu biliyoruz. Aşıların erken dönemde bir an önce yapılmasının önemiyle birlikte ikinci dozla delta varyantında daha güçlü bir etkinin olduğunu da biliyoruz. "
DELTA VARYANTININ ÖZELLİKLERİ NELER?
İlk kez Ekim 2020'de Hindistan'da tespit edilen ve 'çift mutant' adı verilen ve DSÖ tarafından 'endişe verici varyant' olarak nitelendirilen son varyant 'delta' oldu.
Delta varyantının, Hindistan'da Mart'ta başlayan ve günlük vaka sayılarının 400 bine kadar çıktığı ikinci salgın dalgasının sorumlusu olduğu belirtiliyor.
İngiltere Halk Sağlığı Kurumu, Mayısta yaptığı açıklamada Delta varyantının yayılma hızının Alfa varyantına göre yüzde 51-67 daha fazla olduğu uyarısında bulunmuştu. DSÖ, 19 Haziran'da yaptığı açıklamada, bulaşıcı özelliği yüksek Delta varyantının dünya genelinde baskın tür haline gelmesinin beklendiğini bildirmişti.
AŞILAR DELTA'YA KARŞI NE KADAR ETKİLİ?
Baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri hastalık belirtilerine yol açan Delta varyantı, Kovid-19'un önceki tiplerinde görülen öksürük, solunum stresi, sırt ağrıları gibi zatürre, soğuk algınlığı türü hastalık tablosundan farklılaşıyor.
Delta varyantının aşılara karşı da belirli düzeyde direnç geliştirdiği saptandı.