İlk olarak Hindistan'da ortaya çıkan ve Hindistan'da önüne geçilemez ölümlere, sağlık krizine yol açan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'baskın tür' olarak nitelediği Delta varyantı dünya genelinde etkili olmaya başladı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin işe yaramaya başladığı ve ülkelerin yavaş yavaş normalleşme adımları attığı günlerde Delta varyantının yayılması sonrası normalleşmede kısıtlamalara gidilmeye başlandı.
UZMANLAR ART ARDA UYARIYOR
Hızlı aşılama çalışmalarıyla tüm dünyaya örnek olan ve normalleşmeye diğer ülkelerden daha önce geçen İsrail, kapalı mekanlarda maske takma zorunluluğunu yeniden getirdi. Dünyanın dört bir yanından Delta varyantı vakaları gelirken, uzmanlar ise varyantın çok daha hızlı bulaşıcılığı konusunda art arda uyarılarda bulunuyor. Türkiye'de ise son durum pek de iç açıcı değil.
DELTA VAKALARINDA YÜZDE 46'LIK ARTIŞ
Birleşik Krallık ise Delta varyantı nedeniyle alarma geçmiş durumda. Nüfusunun yüzde 80’inden fazlasına en az bir doz aşı uygulayan Birleşik Krallık’ta artan vaka sayılarının nedeni olarak Delta varyantı görülüyor.
İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’yı kapsayan Birleşik Krallık’ta önceki hafta kaydedilen 35 bin 204 vakanın, geçtiğimiz hafta 111 bin 157’ye çıktığı belirtilirken, Delta varyantı vakalarında da yüzde 46’lık artış kaydedildiğinin altı çizildi.
Delta varyantı vakalarının söz konusu ülkelerde kaydedilen vaka sayılarının yüzde 95’ini oluşturduğu bildirilirken, 21 Haziran'a kadar olan haftada 514 kişi daha Kovid-19 ile hastaneye kaldırıldığı açıklandı.
DAHA BULAŞICI VE TEHLİKELİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Hindistan varyantının baskın tür haline geldiğini ve daha bulaşıcı olduğunu açıklamıştı.
Yeni belirlenen Delta Plus varyantının ise Delta varyantından daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu düşünülüyor.