Biontech yan etkileri kaç gün sürer? İşte Biontech aşısı yan etkileri

Koronavirüs salgın hastalığına karşı geliştirilen ilk aşılardan biri olan Biontech, ülkemizde en çok tercih tercih edilen aşılardan biri oldu. Koruma oranı yüzde 95 olarak açıklanan Biontech'in yan etkileri arasında yüksek ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler yer alıyor. İşte, Biontech hakkında uzman görüşleri...

Ülkemizde Çinli Sinovac ve Alman Biontech aşılarının uygulanmasına devam edilirken, vatandaşlar Biontech aşısının yan etkilerinin daha güçlü hissedildiği yönünde bildirimlerde bulunuyor. Dünyadaki koronavirüs aşıları içerisinde en yüksek koruma oranına sahip aşılardan biri olan Biontech, yan etkilerinin şiddetli olmasıyla vatandaşları tedirgin ediyor. Fakat uzmanlar bunun normal olduğunu ve endişe edilecek bir durum olmadığını belirtiyor.

BIONTECH AŞISI YÜZDE KAÇ ETKİLİ?

ABD'li ilaç firması Pfizer ile Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in sahibi olduğu Alman Biontech tarafından geliştirilen aşının, yapılan testlerde yüzde 95 koruma sağladığı açıklandı.

Virüsten özellikle risk altında olan 65 yaş üstü yetişkinlerde etkililik yüzde 94'ün üzerinde olduğu ifade edildi. Öte yandan, açıklamada aşının yan etkilerin çoğunlukla hafif ile orta derecede olduğunu ve hızla ortadan kalktığını söylendi. Aşılananların yüzde 2'sinden fazlasını etkileyen tek ciddi yan etki, ikinci dozdan sonra alıcıların yüzde 3,7'sini etkileyen yorgunluk olduğu belirtildi.

BIONTECH MI SINOVAC MI? KİMLER HANGİ AŞIYI OLMALI?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Biontech ve Sinovac aşıları üzerine üniversitede yaptıkları klinik gözlemlere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Klinik gözlemlerimize göre, eğer alerjik bünyeniz varsa mRNA aşısı (Biontech) yerine tercihiniz varsa inaktif aşılar (Sinovac) aşısını yaptırabilirsiniz.

Obezitesi bulunanlar, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenler veya çeşitli hastalıkları nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, eğer seçenekleri varsa mRNA aşısı (Biontech) tercih edebilir.

mRNA aşıları (Biontech) tek dozdan bir hafta sonrasından itibaren bağışıklık oluşturmaya başlıyor, inaktif aşılar (Sinovac) ise ancak ikinci dozdan 15 gün sonra belirgin bağışıklık oluşturuyor."

BIONTECH AŞISI YAN ETKİLERİ NELER?

Biontech ve Sinovac aşılarını yan etkileri açısından değerlendiren Prof. Dr. İsmail Balık, şunları söyledi:

"Biontech aşısı, yan etki olarak daha fazla kendini gösteriyor. Bunlar; aşı yerinde ağrı, şişlik, ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler Biontech aşısında daha fazla görülüyor ama bunların hiçbiri risk oluşturmuyor, kişiyi ağır hastalık geçirme ve ölüm riskinden koruyor. İnaktif olan Sinovac aşısında ise bu tip yan etkiler ya olmuyor ya daha az görülüyor."

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşıdan sonra oluşacak yan etkilere ilişkin şunları söyledi:

"Aşı yaptırdıktan sonra o gece akşamında hafif bir kol ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, özellikle Biontech aşısından sonra biraz daha yoğun kas, eklem ağrıları, bulantı halsizlik biraz fazla olmakta.

Bazı kişilerde ilk dozdan sonra, bazılarında da genel olarak ikinci dozdan sonra biraz daha ağır belirtiler olabilir. Özellikle Biontech aşısında mRNA aşısı olduğu için vücudun daha fazla antikor oluşturma çabası ile ne yazık ki yan etkiler biraz daha fazla görülüyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Biontech veya Sinovac olan Türk vatandaşları hangi ülkelere gidebilir?
Kimler koronavirüs üçüncü doz aşı olmalı? Sinovac'tan sonra Biontech aşısı yapılır mı?
Koronavirüs geçirenler kaç kez aşı olacak? Sağlık Bakanlığı bir kez daha karar değiştirdi

Koronavirüs Haberleri