Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs bilgilendirme platformunda, aşılarla ilgili gerek klinik çalışmalarda gerekse de mevcut aşı uygulamalarında 'ciddi yan etkilere rastlanılmadığı ve aşılama sonrası görülen yan etkilerin sıklıkla hafif kaldığı' belirtiliyor.
En sık görülen yan etkilere örnek olarak 'yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik' gibi durumlar gösteriliyor.
Bakanlığın sitesinde, "Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır" deniliyor.
BIONTECH AŞISININ YAN ETKİLERİ NELER?
Türkiye'de, Çinli Sinovac aşısının tedarikinde yaşanan sıkıntının ardından haziran ayıyla birlikte yüklü miktarda Alman Biontech aşısının teslimatıyla aşılama programı hız kazandı. Şu anda Türkiye'de çok büyük oranda Biontech aşısı kullanılıyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) Biontech aşısıyla ilgili hazırladığı bilgilendirme sayfasında, olası yan etkiler aşının yapıldığı kolda 'ağrı, kızarıklık ve şişkinlik' olarak sıralanıyor.
CDC'nin sıraladığı vücut genelinde hissedilebilecek olası yan etkiler de şunlar:
* Yorgunluk
* Baş ağrısı
* Kas ağrısı
* Soğuk terleme
* Ateş
* Mide bulantısı
CDC, "Bu yan etkiler, aşıdan sonraki ilk bir ya da iki gün içerisinde hissedilebilir. Bunlar, vücudun koruma geliştirdiğini gösteren normal işaretler ve birkaç gün içerisinde geçmeleri beklenir" diyor.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) aşıyla ilgili hazırladığı bilgi notunda, ilk iki gün içerisinde bazı yan etkilerin görülebileceği uyarısı yapılıyor. Notta en yaygın yan etkiler şöyle sıralanıyor:
* Aşının yapıldığı kolda ağrı, ağırlık hissi ve hassasiyet
* Halsizlik
* Baş ağrısı, kas ağrısı ve soğuk terleme
Notta, "İlk gün veya ikinci gün titreme gibi grip benzeri semptomlar gösterebilirsiniz... Ender görülen bir yan etki de aşıyı yaptırdığınız tarafta koltuk altı veya boyundaki lenf bezlerinin şişmesi olabilir. Bu yaklaşık 10 gün sürebilir. Ancak bu durum daha uzun sürerse doktorunuzla temasa geçmeniz önerilir" deniliyor.
NEDEN BAZI İNSANLARDA DAHA FAZLA YAN ETKİ GÖRÜLÜYOR?
Koronavirüs aşısının yan etkiler insandan insana değişiyor. Bazıları hiçbir şey hissetmiyor. Bazıları halsiz ama işe gidebilecek kadar iyi hissediyor bazıları da yataktan kalkamıyor.
Oxford-AstraZeneca aşı denemelerine öncülük eden Prof. Andrew Pollard, bana bunun yaşla ilgisi olabileceğini söyledi: "Yaşın ne kadar çoksa yan etkiler o kadar az olur. 70 yaşın üstündekilerde hemen hemen hiç yan etki görülmez."
Ama aynı yaştaki iki kişinin tamamen farklı tepkiler vermesi de olası. Prof. Riley bunun nedeniyle ilgili olarak ise, "Bağışıklık sistemlerimizde muazzam bir genetik çeşitlilik var. Fark buradan kaynaklanıyor. Bu çeşitlilik, bazı insanların bağışıklık sistemlerinin daha 'ateşli' çalışmasına ve daha agresif tepki vermesine neden oluyor" diyor.