Biontech'ten omicron varyantına karşı yeni aşı: Endişeliyiz!

Koronavirüs omicron varyantına karşı en güçlü aşının Biontech olduğu fakat yüzde 75 koruma sağladığı ortaya çıktı. Veriler, iki doz aşılanmış kişilerde oluşan antikorların virüsü dışarı atma kabiliyetinde 40 kat azalma olduğunu gösteren laboratuvar sonuçlarını ise doğruladı. Biontech CEO'su Uğur Şahin, yeni varyantlara karşı yeni bir kovid-19 aşısı geliştirme aşamasında olduklarını açıkladı. İşte, omicron karşı Biontech aşısının etkinliği...

Omicron varyantına karşı aşıların etkinliğine dair yeni bir araştırma yapıldı. İngiltere Ulusal Sağlık Güvenliği Ajansı'nın araştırması üçüncü doz aşının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bilim insanları 581 omicron ve binlerce delta vakasından elde edilen verileri analiz etti. Tez doz olarak uygulanan AstraZeneca ve iki dozluk Biontech aşısının yeni varyanta karşı etkinliği incelendi. Moderna ve Jonhson and Johnson aşıları yeterli veri olmadığı için çalışmanın dışında tutuldu.

Buna göre, üç doz Biontech aşısı yeni varyanta karşı yüzde 75 oranında etkinlik sağladı. Mevcut şartlarda ay sonuna kadar 1 milyondan fazla kişinin daha virüse yakalanacağı tahmin ediliyor.

OMICRON (NU) VARYANTI NE KADAR TEHLİKELİ?

Koronavirüs salgınına karşı Özlem Türeci ile birlikte etkili bir aşı geliştiren Biontech firmasının CEO'su Uğur Şahin, Almanya'da Der Spiegel gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dünyayı endişelendiren 'omicron' varyantına ilişkin konuşan bilim insanı, güçlendirici aşının ikinci dozdan üç ay sonra yapılmasını önerdi. Ayrıca yeni varyantlara karşı uyarlanan bir aşı üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

* Sayın Şahin, kolay kolay panik yapmıyorsunuz. Ancak yeni omicron varyantı hakkındaki verileri ilk gördüğünüzde endişelendiniz mi?

Endişelendim. Bu beklenmedik bir gelişme ve biz de ilk önce bu keşfedilmemiş durumla yüzleşmek zorunda kaldık. Birkaç gün boyunca, neyle uğraştığımız bile belli değildi. Bağışıklık sisteminden kaçabilen bir kaçış varyantı olup olmadığını bilmiyorduk. Neyse ki, prensipte aşılarla kontrol edilebilen sadece kısmi bir kaçış varyantı olduğu ortaya çıktı.

* Yani, kendinize makul ölçüde güveniyor musunuz?

Evet, geçtiğimiz haftalarda yeniden çalışmaya başladık ve gruplarlar oluşturduk. Hala pek çok bilinmeyen var, ancak cevapları bulmak ve ilerlemek için bir planımız var. Bu bahardan beri yeni varyantlar için hazırlanıyoruz.

BIONTECH AŞISI OMICRON'A KARŞI ETKİLİ Mİ, NE KADAR ETKİLİ?

* Çarşamba günü, Biontech aşısının omicron'a karşı ne kadar iyi çalıştığına dair bir ön çalışmanın sonuçlarını yayınladınız. En az üç doz aşı olan kişilerin omicron'a karşı iyi bir şekilde korunacağı ortaya çıktı. Buna şaşırdınız mı?

Beş altı senaryo geliştirmiştik. Bu ön sonuç, bu durumda mümkün olan en iyi sonuçtur. Ön verilere göre, üç doz corona virüsü önemli ölçüde nötralize ediyor. Daha fazla veri, korumanın ne kadar güçlü olduğunu ve ne kadar sürdüğünü gösterecektir.

* İkinci aşıdan kaç ay sonra güçlendirici üçüncü doz uygulanmalıdır? Uzun süre altı ay sonrasına kadar verilmemesi gerektiği söylendi. İki dozun belirli bir süre sonra, Delta'ya karşı bile etkinliğini kaybettiği göz önüne alındığında, bu biraz geç görünüyor.

Durum değişti. Omicron ile ilgili olarak, iki doz henüz yeterli koruma sağlamıyor. Omicron, göründüğü gibi yayılmaya devam ederse, yalnızca üç ay sonra bir güçlendirici önermek bilimsel olarak mantıklı olacaktır. Bu zaten İngiltere'de yapılıyor. Ancak bu kararı vermek bizim elimizde değil.

* Ama o zaman muhtemelen şimdi üçüncü bir doz alan herkesin yaz aylarına kadar erken bir takviyeye ihtiyacı olacak. Tam aşılama ancak üç dozdan sonra tamamlanırsa, dördüncü aşı gerçekten destekleyici olacaktır.

Evet, omicron aşının sağladığı bağışıklıktan üstünse bu durum geçerli olacaktır. Bununla birlikte, dördüncü atış, bir omicron varyantına uyarlanmış bir aşı da olabilir.

OMICRON AŞISI VAR MI?

* Bir sonraki adım nedir? Özelleştirilmiş bir omicron aşısı geliştiriyorsunuz, ancak üretime geçip geçmeyeceği açık bir soru...

Omicron'a karşı özelleştirilmiş aşıyı üretip üretmeyeceğimize dair henüz karar vermedik.Şu anda, birkaç omicron varyantı dolaşımda ve hangisinin baskın olacağı ve hangilerinin aşı tarafından hedef alınması gerektiği henüz belli değil. Ancak, bu durum yeni değil ve başlangıçta Delta'da da hal böyleydi.

* Yeni bir aşıya hiç ihtiyacımız olmayacağını ve mevcut aşının güçlendirici dozunun omicron'a karşı koruyacağını umabilir miyiz?

Omicron'un galip gelip gelmediğini ve klinik tablonun ne olduğunu bekleyip göreceğiz. Tüm bu soruların yanıtlanması birkaç hafta daha alacak.

YENİ KORONAVİRÜS VARYANTI ÇIKAR MI, NE ZAMAN ÇIKAR?

* Bir sonraki varyantın siz daha üretime başlamadan önce burada olması da mümkün mü?

Son birkaç gündür omicron gibi bir varyantı neden şu anda gördüğümüzü, buna neyin sebep olduğunu çok düşündüm. Bunu yaparken, bu yılın başlarında bir şey hakkında endişelendiğimi hatırladım: Bastırılmış bağışıklık sistemine sahip insanlarda, virüsün mutasyon biriktirmesi ve gelişmesi çok fazla zaman alabilir. Bana öyle geliyor ki, Omicron'da olan tam olarak buydu: Virüs, küçük bir grup insanda uzun süreli bir evrim geçirmeyi başardı.

* Omicron talihsiz bir tesadüf mü, yoksa bu kadar güçlü mutasyona uğramış varyantlar sürekli bir tehdit mi?

Kesinlikle daha sık olabilir. Temel olarak şu şekildedir: Omicron yayıldığında, ondan sonra gelen virüs çeşidinin bir sonraki nesle sıçramak için yeni bir şey bulması gerekecek. O zaman sürekli olarak yeni bir patojenle karşı karşıya kalırız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Uzmanlar tedirgin: Koronavirüs 'omicron' varyantı 'delta'dan daha tehlikeli!
3. doz aşının yan etkileri neden daha ağır hissediliyor? Uzmanı açıkladı
Almanya Federal Kongre'sinde Özlem Türeci üye oldu

Koronavirüs Haberleri