Aşı nerede

Birçok ülkede aşılama süreci sona yaklaşırken Türkiye’de çok geç başlayan uygulamada ancak nüfusun yüzde onuna ulaşılabildi. Bugüne dek toplam 16 milyon doz aşı geldi. Sebebi bilinmeyen ‘Sinovac ısrarı’, çelişkili açıklamalar, tutulmayan sözler ve şeffaf olmayan alışveriş belirsizliğe yol açtı. Salgında vakalar rekor eşiğindeyken Sağlık Bakanı’nın “Tedarik iki ay için güçleşiyor” sözleri ise fiyaskonun itirafı oldu.

Salgınla savaşta en büyük silah olan aşıda yaşanan sıkıntılar, Bakan Koca’nın “Aşı tedariki gelecek 2 ay için güçleşiyor ancak sonrasında bolluk yaşanması bekleniyor” sözleriyle zirve noktasına ulaştı.

Pandeminin başından bu yana seçenekli gidilmesi yönündeki uyarılar karşılıksız kaldı. Üzerine ‘yatırım yapılan’ Sinovac’ta da yeterli doz gelmedi.

Toplumun yüzde 70’ine aşı gerekirken uygulama oranı yüzde 10’larda kaldı. Koca’nın her açıklamada farklı bir miktar telaffuz etmesi ve bahsedilen dozların gelmemesi ise çıkmazın yansıması oldu. 

DAVUTOĞLU: Yılan hikayesine döndü! Geldi, geliyor diye milleti oyaladınız! Kısaca başınızın çaresine bakın diyorlar. 

BABACAN: Hükümet tedarik işini yüzüne gözüne bulaştırdı. Bu ölüme mahkum olun demek. Milletin aşısı nerede? 

‘PARAYI VEREN İKİ DOZU DA YAPTIRACAK’ İDDİASI 

‘DÖRT ŞİRKET’ SORULARI 

BioNTech’de randevu iptallerinin bakanın tam kapanmadan önce aşı yetersizliğine ilişkin ifadelerinden sonra gelmesi tesadüf mü? 

Aynı gün 4 ilaç şirketi bakanlığa aşı izni için başvurdu mu? 

Ücretini ödeyene uygulamayı yapacak bu şirketler hangileri? 

Söz konusu şirketlerin Türkiye’deki temsilcileri kimler? 

‘TEDARİK YOK’ DEMEKLE MİLLET ÖLÜME TERK EDİLİYOR 

Aşıda alternatifsiz Çin dozlarına bağımlı kalınması süreci durma noktasına getirdi. Kapanma öncesi Bakan Koca’nın “Tedarik iki ay için güçleşiyor” ve ardından BioNTech randevularının iptali durumun vehametini gözler önüne serdi.  

Muhalefetten “Vatandaş ölüme terkediliyor” tepkisi yükseldi. Ahmet Davutoğlu “Aşı yılan hikayesi. Başınızın çaresine bakın diyorlar” dedi. Ai Babacan ise “Bu ölüme mahkum olun demek. Milletin aşısı nerede?” sorusunu yöneltti. 

Türkiye’de 13 Ocak’ta başlayan aşı çalışmalarında bugüne kadar 22 milyon 530 bin doz aşı yapıldı. 13 milyon 630 bin kişi birinci dozu olurken her iki dozu 8 milyon 900 bin kişi oldu. Bağışıklık için toplumun yüzde 70’inin aşılanması gerekirken gelinen aşamada sadece yüzde 10’luk bir kesim aşılandı. Uzmanlar ise “Bu hızla bağışıklığın sağlanması yıllar alabilir” uyarıs yapıyor.

Artan vakaların önüne geçmek için hayati önemde olan aşılamanın hız kazanması beklenirken 18 günlük tam kapanma öncesi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Almanya’dan getirilen BioNTech aşısında ikinci dozların ertelendiğini ve iki doz arasının 6-8 haftaya çıkarıldığını duyurdu. Ardından ikinci doz randevusu alınlara SMS ile randevuların iptal edildiği, 2. doz için en erken 29 Mayıs’ta randevu alınabileceği bilgisi verildi.

Gelen tepkiler sonrası Bakanlık geri adım attı. İkinci doz randevularının geçerli olduğu duyuruldu ve bundan sonra ikinci dozun 8-6 hafta sonra vurulacağı belirtildi. İkinci doz için henüz randevu almamış olanlara ise 6-8 hafta sonrasına randevu verileceği öğrenildi.  

MİLLET KADERİNE TERKEDİLDİ

Ancak bakanlığın bu uygulamasına muhalafetten tepki yağdı.  CHP’li Erdoğan Toprak “Çin aşısı kalmadı, devamı gelecek mi belli değil! Rus aşısı 6 ay sonra! Sağlık Bakanı her gün ayrı hikâye anlatıyor! İktidar darmadağın, her adımı tutarsız-her söylediği asılsız! Millet aşısız-parasız kaderine terk edildi!” Özgür Karabat “Hükümet aşı tedarik edemiyor, aşı randevuları iptal ediliyor. Ama yandaşlara milyarlar akmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın, sadece şehir hastanelerinin kira/ hizmet bedeli için ayırdığı 16 milyar TL ile tüm ülke aşılanabilirdi!”

Tahsin Tarhan “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9 Aralık 2020: ‘Yaz mevsimi gelmeden 50 milyon vatandaşımız aşılanmaya başlanacak.’ 28 Nisan 2021: ‘Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için zorlaşıyor.’ Planlama YOK, Aşı YOK, Destek YOK. Artık tek kozumuz yakalanmamak.” HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy “Açık açık niye demiyorsunuz ‘Elimizdeki aşı bitti’? 6-8 hafta sonra aşı olunabileceğinin garantisini verebilecek misiniz? 2. doz aşısını olamadığı için ölenlerin sorumlusu kim olacak? İhracatçı şirket mi? Çöken sadece E-Nabız ve MHRS sistemi mi?” 

BİLİM KURULUNU SORUMLU TUTACAK

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel ise şunları söyledi. “Aşıda ne durumdayız? ‘Şubat sonunda 50 milyon doz Sinovac aşısı...’ Nerede? ‘Mart sonunda 100 milyon doz Sinovac aşısı...’ Nerede? ‘Haziranda 30 milyon doz BionTech aşısı...’ Nerede? Sağlık Bakanı dün açıklama yaptı. ‘Uğur Şahin’le görüştük, BionTech aşısının iki doz arasındaki süreyi 6-8 haftaya çıkardık’ dedi. Neden? Çünkü aşı yok. Fakat Pfizer’in sitesine girin bakın.

Bir ay önce 21 Mart 2021’de önerdiği doz aralığı 21 gündür. Şimdi Sağlık Bakanı 8 haftaya çıkarıyor. Topu da Uğur Şahin’e atıyor. Daha önce ne yapmıştı? AKP hınca hınç salonlarda kongreler yapmış, sağlık patlak vermişti, Sağlık Bakanı 84 milyonu sorumlu tutmuştu. Göreceksiniz, önümüzdeki günlerde tüm bu olayların sorumlusu olarak da bilim kurulunu gösterecek.” 

BAKAN KOCA İSTİFA ETMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın de paylaştığı Twitter’da Koca’nın “Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor” açıklamasına göndermede bulunduğu paylaşımda “Aşı temininde en baştan farklı alternatifler, seçenekler yaratmayanlar, şimdi 2 ay dişinizi sıkın diyemezler. Başta Sağlık Bakanı olmak üzere, süreci yönetemeyenler istifa etmelidir.” ifadesini kullandı.  

GELDİ, GELİYOR DİYE AYLARDIR OYALADINIZ 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Bakan Koca’nın bu ifadelerine sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Aşının yılan hikayesine döndüğünü belirten Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Geldi, geliyor diye aylardır milleti oyaladınız! Hastalığın en yoğun olduğu dönemde ‘aşı tedariği güçleşiyor’ diyerek kısaca başınızın çaresine bakın diyorlar. Az kaldı, bu asil millet ilk seçimde sizi göndererek, başının çaresine bakacak!” 

AŞI NEREDE? CEVAP BEKLİYORUM 

Bakan Koca’nın “Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor” açıklamasına tepki gösteren DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bu akşam ailece iftar sofrasındayken 2 ay boyunca aşı kıtlığı yaşanacağını öğrendik. Bu aşı tedarik meselesi hükümetin ilk günden beri eline, yüzüne bulaştırdığı bir konu.

Plan, program, basiret, tedbir yok. İlk günden bu yana aşıyla ilgili neler açıklandı, neler gerçekleşti. Bu kabul edilebilir bir şey mi? Üstelik 18 günlük kapanmaya girdik. Ekonomik destek yok vatandaşlarımıza bu ne demek? Kapanın ama açlığa mahkum olun. E aşı yok. Bu ne demek? Ölüme mahkum olun. Buradan sayın Cumhurbaşkanına soruyorum. Bu milletin aşısı nerede ve bunun cevabını bekliyorum” dedi. 

4 ŞİRKETTEN ‘PARALI DOZ’ BAŞVURUSU İDDİASI 

Türkişye’de yetersiz aşı tedariği aşılamada yaşanan sıkıntılar ve sürecin ağır işlemesinden sokayı tepkiler her geçen gün artarken Sağlık Bakanlığı ile görüşen bazı ilaç firmalarının üçretli aşı uygulamasını ülkeye getirmek istedikleri iddia ediliyor. Konuyu yetkinreport.com sitesinde kaleme alan gazeteci Murat Yetkin Sağlık Bakanlığının ikinci doz BioNTech aşılarını ertelediği gün 4 ilaç şirketinin yine Sağlık Bakanlığına paralı aşı izni için başvurduğunu yazdı.

Buna göre Bakanlık izin verirse parası olan beklemeden aşı yaptırırken, olmayanlar hükümetin aşı tedarik etme yeteneğine bağımlı vaziyette bekleyecek. Yetkin yazısında “Katmerli ayrıcalık, o şirketlerin Türkiye’deki temsilcilerinin kim olduğu ortaya çıktığında görülebilir” ifadesini kullandı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Hesaplar yine değişti: 2 ay daha aşı yok
Davutoğlu'ndan aşı tepkisi: Bu asil millet ilk seçimde sizi gönderecek
Babacan'dan aşı tepkisi: Bu 'ölüme mahkum olun' demek

Koronavirüs Haberleri