Araştırmaya göre Hindistan mutasyonu antikorların etkisini düşürüyor

Kovid-19'un varyantlarının antikorları geçersiz kılmasından endişe ediliyor. Dünya genelinde araştırmacılar bu konu üzerinde çalışmalarını sürdürürken Hindistan'da tespit edilen mutasyonun antikorların etkisini düşürdüğü açıklandı. Varyantın hızlı yayılmasının nedeni ise nötralize edici antikorların etkisinden 'kaçma' yeteneği ile ilişkili olduğu belirtildi.

Tüm dünyada etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını henüz durdurulamadı. Bununla birlikte sürekli mutasyona uğrayan virüs endişe yaratıyor. Kovid-19'a karşı geliştirilen aşıların varyantlara karşı etkisi araştırılmaya devam ediyor. DSÖ geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada onaylanmış tüm aşıların varyantlara karşı etkili olduğunu söylemişti.

NTV'de yer alan habere göre; yapılan son araştırmalarda antikor ilaçlarının ve Kovid-19 aşılarının, ilk olarak Hindistan'da tespit edilen koronavirüs varyantına karşı daha az etki gösterdiği ortaya çıktı. 'B.1.617.2' olarak bilinen varyant, onu daha bulaşıcı kılan mutasyonlara sahip. Varyant, şu anda Hindistan'ın bazı bölgelerinde baskın ve 50’yi aşkın ülkeye yayılmış durumda.

HİNDİSTAN'DAN DÖNEN GEZGİNİN KANI İNCELENDİ

Fransa'da Pasteur Enstitüsü’nden bilim insanları, Hindistan'dan dönen bir gezginin kanından alınan B.1.617.2 varyantı örneğini inceledi. İlk olarak İngiltere'de tanımlanan B.1.1.7 varyantı ile karşılaştırıldığında, Hindistan mutasyonunun antikor ilaçlara daha dirençli olduğunu, ancak şu anda Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylanmış üç ilacın da hala çeşitli seviyelerde etkili olduğu ifade edildi. FDA tarafından şimdiye kadar, Eli Lilly ve Regeneron tarafından geliştirilen monoklonal antikor terapileri onaylandı.

ANTİKORLARIN VARYANTLARA KARŞI ETKİSİ AZALDI

Öte yandan araştırmacılar Kovid-19'a yakalanıp iyileşen ancak aşılanmayan insanların ve Pfizer/BioNtech aşısının iki dozunu da olmuş katılımcıların kan örnekleriyle yapılan test sonuçlarını karşılaştırdı. Buna göre katılımcılardaki antikorların Hint mutasyonuna karşı, İngiliz ve Güney Afrika varyantlarına karşı 3 ile 6 kat daha az etkili olduğu belirtildi.

'İLK DOZ AŞI ZAR ZOR ENGELLİYOR'

Bununla birlikte araştırmacılar, Güney Afrika varyantına karşı koruma sağlamayan iki dozlu AstraZeneca aşısının Hindistan varyantına karşı da etkisiz olmasının muhtemel olduğunu söyledi. Pasteur Enstitiüsü’nden çalışmanın ortak yazarı Olivier Schwartz, ayrıca ilk doz aşılarını yaptırmış olan insanlardan alınan antikorların Hint varyantını 'zar zor engellediğini' söyledi.

Schwartz, çalışmanın sonuçlarının Hindistan varyantının hızlı yayılmasının, nötralize edici antikorların etkisinden 'kaçma' yeteneği ile ilişkili olduğunu gösterdiğini ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hindistan'dan ilk kez iyi haber: Rakamlar sevindirse de durum kritik

Koronavirüs Haberleri