Kovid-19 aşısı orucu bozar mı, sosyal medyada tartışma konusu oldu. Gıda ve vitamin içeriği olan aşılar orucu bozar. Fakat koronavirüs aşısı bu besin değerleri içermemesi dolayısıyla orucu bozmaz. e-Nabız uygulamasından aşı sıranızı sorgulayabilir, sıranızın gelmesi halinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) uygulamasından kovid-19 aşı randevusu alabilir ve oruçlu olsanız dahi güvenle aşı olabilirsiniz.
KORONAVİRÜS AŞISI OLMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet'e göre, besin değeri taşımayan aşı yaptırmak orucu bozmaz. Kovid-19 aşısı da besin değeri taşımadığı için koronavirüs aşısı olmak orucu bozmaz. Oruçluyken tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırılabilir.
Aşı, koldan deri altından uygulanan bir sağlık uygulamasıdır. Yani aşı yapıldığında ağız yolundan bir madde alınmaz. Aşının türü fark etmeden ve herhangi bir aşıyı olurken, orucunuzun bozulmadığından emin olabilirsiniz.
Yapılan aşı eğer ağızdan damla yoluyla yapılıyorsa oruç bozulur. Ayrıca damardan serum alanların ve kan verenlerin oruçlarının da bozulduğunu belirtelim.
DİYANET'TEN KORONAVİRÜS AŞISI VE TERAVİH AÇIKLAMASI
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Yaptığımız istişareler neticesinde teravih namazını camilerde değil evlerimizde kılmanın uygun olduğuna karar verdik.
Şayet bu süreçte salgının seyrine göre camilerimizde teravih namazı kılabilme imkanı olursa bunun da kararını alıp milletimizle paylaşırız.
Din İşleri Yüksek Kurulumuzun da açıkladığı gibi gerektiğinde oruçluyken aşı olmakta bir sakınca yoktur ve bu durum orucu bozmaz."
KULAK, GÖZ VE BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI?
Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.
Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3'tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmakta. Bu da ağzı su ile çalkalamadan sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz.
Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılıyor. Göz damlası da orucu bozmaz.
AĞIZ SPREYİ KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?
Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek amacıyla ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.
"RAMAZAN AYINDA DA AŞILAMA DEVAM ETMELİ"
Prof. Dr. Levent Akın, hastalığın yayılımını durdurmada aşının çok önemli olduğunu, bu yüzden Ramazan ayında da aşılama çalışmasının devam etmesi gerektiğini bildirdi. Akın, şöyle konuştu: "Benim bildiğim kadarıyla uygulanan aşı oruçla ilgili bir çelişki yaratmıyor. Zaten öyle bir bela, öyle bir afetle baş başayız ki, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda vereceği doğru öneriler, uyarılar olacağını tahmin ediyorum. Ne olursa olsun bizim toplumu yüksek miktarda aşılamamız gerekiyor.
Tüm Müslüman camia için Ramazan ayı çok özel bir ay. Ama bu ayda da insanlarımızın ölmemesi, hastalanmaması ve hastaneye yatmaması çok önemli. Şu anda yaklaşık 220 ile 250 bin civarında aktif vakamız var. Bu çok büyük bir rakam. Düşünebiliyor musunuz her 1 milyon kişiden yaklaşık 250'si enfeksiyon ajanıyla taşıyor demektir" ifadelerini kullandı.
"BÖYLE DEVAM EDER RAMAZAN'DA VAKALAR ARTAR"
Prof. Dr. Akın, Ramazan ayında vaka sayılarında düşüşün toplumdaki davranış kalıplarına bağlı olarak değişebileceğini ifade ederek, "Eğer toplum yine kalabalık alanlara, toplu halde davranışlara, kalabalık kapalı alanlarda toplu davranışları sürdürürse, vaka artışı devam eder.
Ramazan çok özel bir ay olmakla beraber insanlar daha sakin, davranış kalıpları belki daha içe dönük olmakla beraber yine Ramazan ayında da hareket vardır. O yüzden de Ramazan ya da Ramazan dışı günler benim için koronavirüs hastalığın bulaşması açısından çok bir ayrım yok, eğer böyle giderse Ramazan ayında da vaka artışının devam edeceğini düşünüyorum" dedi.