Köprü ve otoyollara yeni yıl zamları geliyor

2018 yılıyla birlikte hem özel hem de devlete ait köprü ve otoyollara zam geliyor. Devlete ait olanlarda yapılacak zam oranını enflasyon belirlerken, YİD modeliyle yapılan köprü ve otoyol zamlarında dolar kuru ve ABD endeksi baz alınacak.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Yeni yılla birlikte köprü, otoyol, tarfik cezaları ve motorlu taşıtlar vergisine (MTV) zam geliyor. 2017 yılının geride kalmasıyla birlikte zamlı yıl başlangıcıyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “2 Ocak’tan 2 Ocak’a döviz kurundaki değişiklik hesaba katılarak yeni fiyatlar ortaya çıkıyor. Osmangazi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü gerekse Yap-işlet-devret (YİD) modeli ile işlettiğimiz otoyollardaki ücretler belirlenmiş olacak. Mevcut otoyol ve köprülerimizdeki ücret düzenlemelerinde enflasyonu da dikkate alarak bir düzenleme yapılacak henüz netleştirmedik. Bu ayın da enflasyonunu dikkate alarak inşallah yılbaşı itibari ile onu da tespit etmiş olacağız” diye yanıt verdi. YİD modeliyle yapılan köprü ve otoyollarda fiyatlar belirlenirken, 2 Ocak’taki dolar kuru baz alınmıştı. O dönemde dolar kuru yaklaşık 3,53 lira idi. Şimdilerde ise dolar lira karşısında ortalama 3,78 liradan işlem görüyor. Bununla birlikte zam oranın ise bu rakamlarla ortalama yüzde 8-9 civarında olması bekleniyor. YİD modeliyle yapılan otoyol ve köprülerde ABD’deki tüketici fiyatları endeksindeki artış kadar artırılması gerekiyor. Yılın başında 25 dolarla sabit tutulan Osmangazi Köprüsü geçiş ücretinin hesaplamalara göre şu an araç başına 40 doları aştığı düşünülüyor. Bu farkı ise devlet hazineden ödüyor. Köprü ve otoyolların geçiş ücretlerine geçen yılın başında da zam yapılmıştı. Otoyollarda en yakın mesafe geçiş ücreti 2.25 TL, en uzak mesafe ücreti 20 TL, boğaz köprüleri otomobil geçiş ücretleri ise 7 TL olarak belirlenmişti. 1 Ocak 2017’den itibaren otoyolları geçiş ücreti yüzde 15, Boğaz köprüleri ücreti yüzde 48 oranında artırılmıştı. Yeni yılda trafik cezaları ücretlerinde de zam yapılacak. 

* 2018'in en düşük ceza, “taşıma sınırı üstünde yolcu alan” sürücülere 85 lira olarak kesilecek.

En yüksek ceza 17 bin 65 lira ile “geçici tescil belgesini basmak ve araç sahibine vermek üzere yetkilendirilen gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerinden belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket edenler” için uygulanacak. 

Ayrıca yetkisi olmadığı halde tescil plakası basanlar ve dağıtanlar 11 bin 885 lira ile cezalandırılacak.

* “Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atan, döken, bırakan, karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara” 488 lira para cezası kesilecek.

SAHTE PLAKAYA 5 BİN 942 LİRA

* Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkaranlar, 2018'de bin 2 lira ceza ödeyecek. 

* Ruhsatsız araç kullananlar ile tescil plakasını farklı bir yere takanlara 108 lira, aykırı plakaya 488 lira ceza verilecek. 

* Farklı okunmaya ya da okunamamaya neden olan plakalara 488, tescilli plakaya 2 bin 18 lira ceza kesilecek. 

* Aracına sahte plaka takan veya kullanan kişilere verilen 5 bin 191 liralık para cezası, 5 bin 942 liraya yükselecek. 

* Aracını tescil ettirmeden trafiğe çıkaranlar, karayolunda geçici kullanacağı aracı için geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakası almayanlar veya bunları başka araçta ve süresi bittiği halde kullananlar 235 lira para cezasına çarptırılacak. 

* Kamyon, çekici ve otobüslerde takograf, taksilerde taksimetre bulundurmayanlar ile bunları kullanmayanlara 488 lira para cezası verilecek.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANANA 2 BİN 18 LİRA CEZA

Araçlarının muayene süresini geçirenlere 108 lira ceza verilecek. 

* 2018'de muayene istasyonları işletme şartlarına uymaz ya da gerektiği şekilde araçları muayene etmezse ilkinde 8 bin, ikincisinde 13 bin 344 ve üçüncüsünde 26 bin 692 lira para cezası ödeyecek.

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2 bin 18 lira olacak, kırmızı ışık kuralına uymayanlara 235 lira ceza kesilecek.

Motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikleti kasksız ve gözlüksüz kullananlara 108’er lira ceza verilecek.

* Araçları, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısız şekilde sürene, aracından bir şey atana ya da dökene, seyir halinde cep veya araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazlarını kullanana 108 lira para cezası uygulanacak. 

Hususi otomobili 0,50, hususi olmayan otomobilleri 0,20 promil üzerinde alkollü olarak kullanan sürücülere ilkinde bin 2 lira, ikincisinde bin 256 lira, üçüncüsünde ve daha fazlasında 2 bin 18 lira para cezası uygulanacak.

* Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullananlara 5 bin 167 lira ceza verilecek.

ENGELLERİ ZORA SOKMANIN BEDELİ 488 LİRA

* Belirlenen hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlara 235 lira, yüzde 30'dan fazla aşanlara 488 lira, radarların yerini belirleyen ve sürücüyü uyaran cihazları araçlarında kullananlara 2 bin 18 liradan 3 bin 42 liraya kadar para cezası verilecek.

Dönüş kurallarına uymayan ve önündeki aracı yeterli takip mesafesinde izlemeyen sürücülere 108'er, yasak alanda sollama yapanlara 235 lira ceza kesilecek. 

Kavşaklara geldiğinde yavaşlamayanlar ve kavşak geçiş önceliği kuralına uymayanlar, otobüs, tramvay ve taksi duraklarında bekleyenler ve yasak alana park edenler 108 lira para cezası ödemek zorunda kalacak.

Engelli park yerlerine aracını park edenlere 216 lira ceza uygulanacak. 

Gerekli makamdan izin almadan yarış ve koşu düzenleyen kişilere 488 lira para cezası uygulanacak. 

Kesilen para cezasını 15 gün içerisinde ödeyen kişilere yüzde 25 indirim yapılacak.

MTV’DE VERGİ ARTIŞI KAPIDA

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenecek. 

* Bu araçlarda MTV için uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak. 

1 Ocak 2018 sonrası tescil edilen araçlar, fiyatı 40 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) 743 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda 817 lira, fiyatı 70 bini aşanlarda 892 lira olarak uygulanacak. 

1301-1600 cc arası için minimum (1-3 yaş arası) bin 294 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda bin 423 lira alınacak.

Motosikletlerde de (1-3) yaş arası en ucuz MTV 139 lira iken en pahalısı 1,791 lira olacak. 

Minibüsler 888 lira ödeyecek.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Asgari ücrette son dakika: Bakan Sarıeroğlu açıkladı! Asgari ücret belli oldu... İşte beklenen karar
Son dakika! Bakan Arslan açıkladı: Köprü ve otoyol ücretlerine zam geliyor

Ekonomi Haberleri