Konkordato nedir? (Konkordato şartları nelerdir?)

Bugün Okan Kurt'un Konkordato istemesinin ardından Konkordato'nun ne olduğu bir kez daha merak edildi. Konkordato basit tabirle iflastan kurtulmak için karşılıklı tavizlerin verilmesi suretiyle sonuçlanan bir anlaşma veya borç yapılandırması şeklinde adlandırılabilir. Peki Konkordato ve iflas arasındaki farklar neledir?

Konkordato nedir? günün en çok merak edilen konularından biri oldu. İtalyancada uzlaşma, anlaşma manasına gelen konkordatoyu hem alacaklı hem de borçlu yerel asliye ticaret mahkemesine başvurarak talep edebiliyor. Genel manada konkordato borçlu ile alacaklı arasında yapılan ve mahkeme kararıyla bağlayıcı hale gelen yeniden yapılandırma anlaşması olarak tanımlanıyor.

 

KONKORDATO NEDİR?

Hukuken Borçlarını vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan borçluların kendilerine vade verilmesi veya alacaklıların alacağında indirim yapılması suretiyle borçlarını ödeyebilmesi ve iflastan kurtulması için öngörülen bir düzenleme şeklinde tanımlanabilir.

Aslında bu kurum dürüst borçlular için düzenlenmiştir. Finansal yapıları bozulan işletmeleri koruma amacı güder.


2. Konkordatonun iflas ve iflasın ertelenmesi kurumu ile arasındaki başlıca farklar nedir?


KONKORDATO VE İFLAS ARASINDAKİ FARK NELERDİR?

Konkordato daha az masrafla yapılmasına rağmen iflas daha fazla maliyetlidir.

İflas da borçlunun tasarruf ehliyeti tamamen ortadan kalkar; ancak konkordato da tasarruf ehliyeti devam eder

İflasta alacağını tamamen alamamış alacaklı muflisi takip edebilir. Ancak konkordato da borçlu borcundan kesin olarak kurtulur. konkordato dışında kalmış alacaklılar alacağını talep edemezler

İflasa ancak tacirler başvurabilirken konkordatoya başvurmak için tacir olmak şart değildir.

İflasa tabi olsun olmasın tüm borçlular ile iflas talebinde bulunabilen alacaklılar konkordato talebinde bulunabilirken, iflasın ertelenmesini sadece sermaye şirketleri ve kooperatifler talep edebilirler.

İflasın ertelenmesine mahkemece karar verilebilmesi için alacaklıların rızası aranmaz. Ancak konkordatonun mahkemece onaylanabilmesi için toplantıya katılacakların belli sayıda olmasına bağlıdır.

İflas ertelemesine pasifi aktifinden fazla(borca batık )olanlar başvurabilirken konkordatoya borcu vadesinde ödeyemeyen veya ödeyememe tehlikesi altında bulunan başvurabilir.

İflasın ertelemesinde faizler işler ,konkordato da ise kural olarak konkordato mühletince faiz işlemez.

İflasın ertelenmesinde alacaklılar alacaklarından feragat edip etmeme konudan serbestken ,konkordato da ise genellikle alacaklarından bir kısmından feragat halinde başarıya ulaşır.

Konkordato kısa sürerken, iflasın ertelenmesi 5 yıla kadar çıkabilmekteydi

İflasın ertelenmesi kurumu tamamen kaldırılmıştır.

 

OKAN KURT KONKORDATO İSTEDİ


Demet Akalın ile geçen Eylül ayında boşanan Okan Kurt ve babası Abdi Kurt konkordato talebinde bulundu. Kurt ailesine ait 10’a yakın şirket ile baba oğlu Kurt için geçici mühlet verildi. Konkordato komiseri atandı. ORTAĞI olduğu Martaş Lojistik’e yönelik haciz haberleri sonrası Demet Akalın ile boşanma kararı ile gündeme gelen Okan Kurt şirketleri için konkordato talep etti.

Hürriyet'in haberine göre dava başvurusu Mersin Asliye Tic. Mahkemesi’ne yapıldı. Konkordato talebi, Abdi Kurt ve oğlu Okan Kurt’un yanısıra Ens İnşaat Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Limited Şti., Mar Dış Tic ve Lojistik Limited Şti, Markon Lojistik ve Taşımacılık Limited Şti, Marmer Petrol Ürünleri Otomotiv Nakliye İnşaat Gıda Maddeleri San. ve Tic. Limited Şti, Marmer Sigorta Aracılık Hizmetleri limited Şti, Martaş Nakliyat Turizm İnşaat Tarım Ürünleri Tekstil San. ve Ticaret Limited Şti. ve Martaş Uluslararası Taşımacılık İnşaat ve Tic. Limited Şti için yapıldı.

Mahkeme, yapılan başvuru sonrası 3 ay geçici mühlet verilmesine karar verdi. Bu karala birlikte, hem şirketlere hem Abdi Kurt ve Okan Kurt'a yönelik haciz işlemi yapılamayacak.

3 KİŞİLİK KOMİSER HEYETİ DENETLEYECEK

Mahkeme, şirket faaliyetlerinin denetimi için de 3 kişilik geçici konkordato komiseri ataması yaptı. Bir dönem uluslarası taşımacılık alanında önemli bir konumda olan Martaş'ta faaliyetler bir süre önce durdu. Çok sayıda alacaklı şirketlere yönelik haciz yapmıştı. Şirketin filosundaki TIR'lar da alacaklı firmalar tarafından haczedilmişti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Türk futbolunda 'kayyum dönemi' başlayabilir
Çift Geyik Karaca konkordato istedi

Ekonomi Haberleri