EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
Türkiye’ye yakınlığı ve uygun tatil seçenekleriyle son dönemlerde oldukça ön plana çıkan Yunan Adaları, Ege sahil şeritlerinden Türk turist akınına uğruyor. Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy, Rodos, Santorini, Mikanos, Delos, Paros, Naxos, Sömbeki ve Meis adalarıyla turistlerin dikkatini çeken Yunanistan, oldukça kolay bir şekilde de Ege Bölgesi’nden geçiş imkânı sunuyor. Yunan medyasında çıkan haberlere göre, Türk turistlerin 10 günlük bayram tatilini fırsat bilerek Yunan adalarını istila ettiği yazıldı. Verilen bilgilere göre, yılın ilk 6 ayında Türkiye’den Yunanistan’a gelenlerin önceki yıla oranla yüzde 50, Midilli’ye gidenlerin yüzde 214, Sisam’da da yüzde 217 arttığı belirtildi. Yunanistanlı işletmeciler ise gelen Türklerin yüksek harcama yapan bir kesim olduğunu söylüyor. Yunanistan basının haberlerine göre, Türkler otel restoran ve her yerde iyi itibar gördüğüne de yer verilmiş. Yunanistanlı bir seyahat acentesi çalışanı, “Türkiye’den gelen turistlerin Ceplerinde akrep yok. Kişi başı günlük 200-250 euro harcıyorlar. Hep dışarıda yemek yiyerek alışveriş yapıyorlar” dedi. Yunanistan Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Lisandros Tsilidis, Yunanistan’ın 2017’de geçen yıllara oranla daha fazla Türk tatilci çektiğini, Türkiye’den bu yıl 1,5 milyon turist gelmesini beklediklerini, geçen yıl bu rakamın 1 milyon 300 bin civarında olduğunu bildirdi. Tsilidis, kapıda vize uygulamasının bulunduğu Doğu Ege adalarının Türk tatilcilerin gözdesi olduğunu belirterek, “Ama bu yıl sadece o adalar değil, Mikonos ve Santorini gibi ünlü adaların da çok sayıda Türk turist tarafından tercih edildiğini görüyoruz. Bundan memnunuz. Çünkü gerçekten iyi para harcıyorlar” ifadelerini kullandı. Yunanistan’ın Schengen bölgesinde bulunduğunu, bunun da Türk turist sayısının düşük kalmasına sebep olduğunu dile getiren Tsilidis, “Teorik olarak, eğer Yunanistan vizesiz bir şekilde Türk turistleri alırsa veya Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vizesiz seyahat imkanı sağlanırsa Yunanistan’ı ziyaret eden Türk turist sayısının 8,5 milyonu bulacağını düşünüyorum” diye konuştu.
İKİ KİŞİLİK AKŞAM YEMEĞİ 25 EURO
Yunanistan Adalarında restoranlarda oldukça uygun. Uzmanlara göre, standartların değişmediği bölgelerde fiyatların Türkiye’nin tatil bölgelerine göre oldukça uygun olduğu söyleniyor. Hatta iki kişilik akşam yemeğinin toplam maliyeti 25 euro olarak hesaplanıyor. Kalite konusunda çok hassas olduklarını belirten uzmanlar, ada genelinde koy kapatma, otopark ücretleri, çay bahçesi işgali gibi uygulamalarında olmadığını ekliyor. İki kişi orta standartlarda bir pansiyonda 4 gün 3 gece için 350 lira konaklama ücreti ödüyor. Her şey dahil olmasa da çoğunda kahvaltı ve akşam yemeği sunuluyor. Tüm pansiyonları orada yaşayan aileler işletiyor. Otel tercih edenler ise tek kişi için geceliği 82 lira ile 500 lira arasında değişen tutarlar ödemek zorunda.
KAPIDA VİZE İLE GİRİŞ KOLAY
Ege Bölgesi’nden yola çıkarak birçok Yunan Adasına feribotla geçmek mümkün. Yunanistan yeşil pasaportu bulunanlara vize uygulaması da gerçekleştirmiyor. Kısa süreli konaklamalar için kapıda vize uygulaması var. Bu vize türü Schengen’e dahil olmuyor. Sadece o ada için geçerli. Genelde en fazla 15 günlük oluyor ve tek giriş çıkışa sahip. Tabi bunun bazı adalar için belli tarihleri de mevcut. En çok tercih edilen Rodos, Kos, Midilli, Meis ve Sakız Adaları için genelde kapıda vize uygulaması 1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleşiyor. Kuşadası veya Çeşme’den Yunan Adalarına geçmek en fazla 1,5 saat sürüyor. Örneğin Çeşme’den Sakız Adasına geçmek için tek kişi gidiş-dönüş ücreti 23 euro, binek araç için ise 80 euro ödeniyor.
PLAJLAR ÜCRETSİZ
Türklerin Yunanistan Adalarını tercih etme konusundaki bir diğer önemli neden ise ucuz ve keyifli turlar. Birçok plaj ücretsiz. Herkes istediği sahil şeridinde denize girebiliyor. Plajlarda ödenen tek ücret 2-3 euroluk şezlong kiralama bedeli. Koy koy gezmek isteyen tatilciler için ise ulaşım araçlarının yanı sıra günlük kiralanabilen araçlarda mevcut. Onlarında fiyatları 30-40 euro civarında.
‘TERCİHİMİZ KOMŞUDAN YANA’
Sakız Adası’nda her yerde Yunanca yazıların yanı sıra Türkçe yazılar da görmek mümkün. Ada halkı yöresel hediyeliklerin yanı sıra en çok satışa sundukları ürünün başında sakız ağacından üretilen reçeller, tatlılar, sakızlı kahveler Türk turistlerin en çok tercih ettiği hediyeliklerin başında geliyor. İşletmeci Marika Sampoluouglu, “Sakız Adası’nda dünyanın dört bir yanından turist gelir ama, bizim tercihimiz ve hep yakınlığımız bize komşu ülkenin Türkiye’nin turistleri olmuştur. Kriz döneminde bile çok destek olmuşlardır. Türk turist eli bol ve bolca alışveriş yapan bir turisttir, ayrıca komşuluk bağlarımız nedeni ile adamıza sık sık gelen Türklerle artık arkadaş gibi olduk” dedi.