ABD’deki Masachusetts General Hospital’da yapılan araştırmada Alzheimer olma riski, kokuları tanıyıp hatırlama yeteneğini temel alan bir yöntemle tespit edilmeye çalışıldı. Araştırmanın sonucunda Alzheimer’ın ilk belirtisinin unutkanlık değil, koku duyusunda azalma olduğu tespit edildi.
10 KOKU KOKLADILAR
Çalışma kapsamında 183 hastanın Alzheimer olabilme riski göz önünde bulundurularak onlara 10 farklı koku koklattırıldı. Onlar arasında mentol, karanfil, deri, çilek, leylak, ananas, duman, sabun, üzüm veya limon vardı. Bu kişilere her birini kokladıktan sonra, hangilerine aşina oldukları soruldu ve hastalar dört kokudan birinin adını seçti. Ardından hastalara kokladıkları kokular hakkında soruların yer aldığı bir anket verildi. Bu anket, onların farkındalıklarını ve koku hafızalarını anlamak için kullanıldı. Ankette hastaların kokladıkları kokular muz, sarımsak, kiraz, pudra, çimen, meyve sıkacağı, şeftali, çikolata, kir ve portakal olarak sıralanmıştı. Bunlardan ikisinin seçilmesi istendi. Hastaların kokladıklarıyla verilen ankette yazdıkları arasındaki farka, kokuları ne kadar hatırladıklarına bakıldı.
TEDAVİ İÇİN DE YARARLI
Sonuç olarak, çalışmada yapılan beyin taramalarıyla da Alzheimer belirtilerinin tamamen koku duyusuna dayandığı tespit edildi. Araştırmanın başındaki isim Dr. Mark Albers, bu kok alma hissinin kaybedilip kaybedilmediğinin tespiti sayesinde Alzheimer’ın 10 yıl erken teşhis edilebileceğini söyledi. Albers “Sonuçlar, bu trajik hastalığın semptomlarının gelişimini önlemek ve yeni tedaviler için en iyi adayı belirlememize yardımcı olabilir” dedi.