Rusya'dan Suriye'ye giderken düşen uçakta 64 Kızılordu Korusu üyesi de hayatını kaybetti. Kazanın facia boyutu kadar sanatçıların ölmesi de hem Rusya'yı hem de dünyayı derinden sarstı. Çünkü Kızılordu Korusu Türkiye'nin da aralarında bulunduğu birçok ülkede verdikleri konserlerle biliniyordu. Dünya çapında ün yapan grubtan gelen acı haber facianın boyutunu ikiye katladı. Düşen uçakta 84 yolcu ve 8 mürettebat bulunuyordu. Korodan ise 64 sanatçı vardı.
KIZILORDU KORUSU'NUN HİKAYESİ
Peki Kızılordu Korusu kimdir, nedir? Ne zaman kurulmuştur? Türkiye'de hangi Türkçe eserleri seslendirdiiler. Dünyanın en büyük ordu korosu olan ve 1928 yılında özellikle savaş koşullarında askerlere ve SSCB halklarına moral vermek amacıyla gösterilerine başlayan Kızıl Ordu Korosu, yine askeri bir görevle Suriye'ye gidiyordu. Ekip, Suriye'deki Rus askerleri için noel şarkıları söyleyecekti.
Kızılordu Korosu 14 Haziran 2015'te İstanbul'da da konser vermişti. Merher Marşı'nı büyük bir coşkuyla seslendirmiş, Yaylalar Yaylalar, 10. Yıl Marşı gibi eserlerini icrasıyla alkış almıştı.
UNUTULMAZ ŞEFİ, MİLLİ MARŞI DA BESTELEDİ
Kızıl Ordu Korosu Sovyetler Birliği Ordusu Kızıl Ordu'nun resmi korosudur. Koro erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşur. Rusya'nın halk şarkılarından, kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler icra etmişlerdir. Bunların arasında "Katyuşa", "Kalinka", "Kernina" ve "Ave Maria" en bilinenlerindendir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasında sonra da Rusya'da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam etmişlerdir.
Kızıl Ordu Korosu'nun ölene kadar şefliğini yapmış olan Aleksandr Aleksandrov Sovyetler Birliği Marşı'nı da besteledi. Sovyetler Birliği Marşı sözleri değiştirilerek bugün Rusya Ulusal Marşı olarak kullanılıyor. Aleksandr Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'nda görevliyken halen Rusya'nın en ünlü Büyük Anayurt Savaşı marşları olan Svyaşennaya Voyna (Kutsal Savaş) ve Nesokruşimaya i Legendarnaya (Yenilmez ve Efsanevi) adlı marşları da besteledi.
KIZILORDU KOROSU 2015'TE İSTANBUL'DA KONSERİ:
Kızıl Ordu Korosu 1928 yılında Moskova Merkez Ordu Klübü'nde ilk şeklini aldı. Kızıl Ordu Korosu adı altında oniki asker, bir vokal, bir akordiyon, 2 dansçı ve bir anlatıcı bulunuyordu. İlk resmi gösterilerini 12 Ekim 1928'de Orkestranın 1929 yılında koro Sovyetler Birliği'nin Uzak Doğu bölgesinde demiryolu inşa eden askerleri ziyaret ederek konserler verirler. Değişik birliklerden insanlardan oluşan koro, orkestra ve dansçılardan oluşan grup rütbe ayrımı yapmadan amatör sanatı geliştirmek, askerlere moral vermek ve onları kaliteli müziğe ilgilerini çekmek amacı ile 1933 yılına kadar 300'e yakın etkinlik düzenledi.
KIZILORDU KOROSU 10. YIL MARŞI'NI SESLENDİRMİŞTİ
II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Cepheleri'nde, havalanlarında hastahanelerde askerlere ve halka moral vermek için 1500'ün üstünde gösteri yaptılar. Aleksandr Aleksandrov'un 1946 yılında ölümünden sonra oğlu Boris Aleksandrov koronun yönetimini başarı ile devam ettirdi. 1987'de son emekliliğinden önce Koro'ya Dünya turu sırasında şeflik yaptı. 2003'den günümüze kadar koroya Vyacheslav Korobko şeflik etmektedir. Bunun dışında koro David Foster, Jean-Jacques Goldman ve Steve Barakatt gibi birçok popüler sanatçı ve yapımcı ile birlikte de çalışmıştır.