Kızıl saçlı kişilerin Parkinson olma olasılıklarının yüksek olduğu tespit edildi. Nedeni ise genlerinin yatkın olması. ABD’deki Massachusetts General Hospital’da yapılan araştırmaya göre kırmızı saçı oluşturan (mc1r) geninin mutasyona uğradığı, böylece kişiyi güneşin zararlı etkilerine karşı duyarlı hale getirdiği, ileriki yaşlarında ise beyin kimyasallarını etkilediği belirtildi.
Araştırmayı yapan Dr. Xiqun Chen ve ekibi bu iki durum arasındaki ilişkiyi inceleyerek melanom bağlantılı genin beyni nasıl etkilediğini araştırdı. Araştırmacılar, mc1r’nin dopamin üreten nöronları etkileyip etkilemediğine bakıldı. Sonra genellikle Parkinsonlar için ‘sıfır noktası sıfır’ olarak adlandırılan beynin bir bölümünü oluşturan substantia nigra üzerinde yoğunlaştılar. Bilim adamları, melanom bağlantılı genleri olan farelerde daha az sayıda dopamin üreten nöron bulunduğunu tespit etti. Fareler yaşlandıkça dopamin düzeylerinde bir düşüş oldu, hareketleri yavaşladı.
Ayrıca, dopamin üreten nörona zarar veren toksik maddelere daha duyarlı oldukları da bulundu. Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri de bu olumsuz durumların hepsi oksidatif stresin şiddetini yani vücudun doğal paslanma sürecini hızlandırdı.
Dr. Xiqun Chen araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak “Mc1r geni pigmentasyonu düzenlediğinden; kırmızı saçlar hem melanom hem de Parkinson hastalığı için ortak bir risk faktörü olduğuna göre, her iki koşulda da mc1r oksidatif stres içeriyor olabilir. Bulgularımız, Parkinson için yeni tedavi yöntemleri için bize yol gösterecek” dedi. Araştırmacılar, bu buluşun Parkinson hastalarının proteinlerini hedef alan yeni bir ilacın yolunu açabileceğini söylüyor.